«Ξεπερασμένοι» οι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά δύσκολη η τροποποίησή τους για τον Μητσοτάκη

«Ξεπερασμένοι» οι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά δύσκολη η τροποποίησή τους για τον Μητσοτάκη

Περισσότερο ως συνοδευτική των ανακοινώσεων της Deutsche Telekom για επενδύσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών σε βάθος εξαετίας αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, αφού σε συζήτηση για το ασφυκτικό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο κανόνων, εκείνος αρκέστηκε σε γενικότητες, ισορροπώντας μεταξύ εναγκαλισμού με τη Γαλλία και αποδοχής της γερμανικής υπεροχής στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στη γερμανική Handelsblatt παραχώρησε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον τίτλο της «Οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι ξεπερασμένοι» να αποτυπώνει την σχετική συζήτηση των δημοσιογράφων μαζί του αναφορικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κατά τη συνέντευξή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι», διστάζοντας ωστόσο να θέσει στο τραπέζι ουσιαστικές προτάσεις, αλλά και το αίτημα για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν τεράστιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Αυτό θα γίνει εν μέρει μέσω κοινοτικών και εν μέρει μέσω εθνικών κονδυλίων. Οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έσοδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιτρέψουμε βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα. Επίσης, δείτε για παράδειγμα την άμυνα. Συζητείται πολύ η στρατηγική αυτονομία. Και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο παρότι ρωτήθηκε για συγκεκριμένες προτάσεις, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

«Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένους αριθμούς. Αλλά μιλάμε για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους. Ίσως θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δημοσιογράφοι του υπογράμμισαν πως εάν το κάθε κράτος έχει τους δικούς του στόχους και ειδικούς κανόνες για τις επενδύσεις, την άμυνα, το περιβάλλον ή την ψηφιοποίηση, το αποτέλεσμα θα είναι ένας κόσμος χωρίς σταθερούς στόχους, με τον πρωθυπουργό να κηρύσει την υποχώρηση.

«Αυτό ακριβώς πρέπει να συζητήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες και πρέπει σταδιακά να συγκλίνουμε. Ασφαλώς δεν έχω την οριστική απάντηση για το θέμα αυτό. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε έχοντας ως βάση την παραδοχή ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια έξυπνη προσέγγιση, ώστε να μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα μας προσφέρει πολλές επιλογές» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στην επόμενη ερώτηση, εμμέσως πλην σαφώς αποδέχτηκε την πιθανότητα μη τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό χωρίς τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας» ρωτήθηκε, για να απαντήσει πως «Το ελπίζω, γιατί η τροποποίηση της συνθήκης είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με δεδομένη την παραδοχή ότι οι όποιοι ελιγμοί θα γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών». Σημειώνεται πάντως πως, μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα της μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση «κρίσιμης σημασίας επενδύσεων για το μέλλον της ΕΕ με ευνοϊκούς όρους».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρκετές φορές δεν δίστασε να ταυτίσει τις θέσεις με αυτές της Γαλλίας, τόσο αναφορικά με το ζήτημα των διαφορετικών στόχων χρέους ανά χώρα, όσο και απαντώντας στις γερμανικές «υποψίες» ότι τα δημοσιονομικά μπορεί να φέρουν μία «Συμμαχία του Νότου», μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας. «Μια συμμαχία για την προστασία εδραιωμένων επιμέρους συμφερόντων ή παρωχημένων αρνητικών πρακτικών θα ήταν μια κακή συμμαχία. Αλλά μια συμμαχία στη βάση μεταρρυθμίσεων που ωθεί την Ευρώπη να αδράξει τις ευκαιρίες του μέλλοντος, θα ήταν μια καλή συμμαχία» απάντησε, δηλώνοντας πως συνομιλεί με τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό Ντράγκι, αντίστοιχα.

Παρά τα παραπάνω, στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε πως η Γερμανία δίνει έμφαση σε επενδύσεις «ακριβώς για τους τομείς όπου δίνουμε κι εμείς τη δική μας μάχη, για παράδειγμα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα», βάζοντας στο κάδρο και τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση. Σε άλλη ερώτηση, τάχθηκε αναφανδόν με τη Γερμανία για την πυρηνική ενέργεια, παρότι απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο σε ελληνικό έδαφος.

Αξιοσημείωτες και οι αναφορές του στα ελληνοτουρκικά, όπου αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη απόσυρσης του casus belli από πλευράς του Τουρκίας, και αναγνώρισε ευρωπαϊκή «πλήρη στήριξη» στα ζητήματα με τους γείτονες, απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας στον Ερντογάν, αναφέροντας πως «Στηριζόμαστε στη λογική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας. Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν».

Οι επενδύσεις της Deutsche Telekom και το… Top Gun

Κατά μάλλον διαβολική σύμπτωση, την ημέρα της συνέντευξής του στη Handelsblatt, ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αποστολή της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, με τους Γερμανούς να ανακοινώνουν επενδύσεις άνω των τριών δισ. ευρώ μέχρι το 2027, προαναγγέλλοντας την εγκατάσταση οπτικής ίνας για τρία εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, με δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων.

«Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα, η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός δήλωσε τη χαρά του για τη διείσδυση του 5G, αφήνοντας ωστόσο και αυτή τη συνάντηση με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνίας της χώρας χωρίς να θέσει τα ζητήματα των υπερχρεώσεων για χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Από την τοποθέτηση Μητσοτάκη δεν έλειψαν για μία ακόμα φορά και τα ευφυολογήματα, αφού κατά το ενημερωτικό σημείωμα του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρωθυπουργός κατέληξε πως «καθώς σας άκουγα θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία “Top Gun”, μια ταινία του 1986.  Εκεί ο Tom Cruise λέει “Nιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα”. Όλοι, λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη για ταχύτητα, ταχύτητα όσον αφορά τις συνδέσεις internet, την ευρυζωνικότητα, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρηματικού σας σχεδίου».

Από πλευράς Deutsche Telekom, ο επικεφαλής Tim Hoettges φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης».

Στη συνάντηση, από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν o Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Από πλευράς εταιρείας έλαβε μέρος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges (διαδικτυακά από τη Γερμανία),  η επικεφαλής για την Ευρώπη της Deutsche Telekom Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και η Νομική Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter