Σε προκλητικό «ξέπλυμα» του Μάκη Βορίδη προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνταγματολόγοι και στελέχη της ίδιας της γαλάζιας παράταξης υποστηρίζουν ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων του Μάκη Βορίδη, υποστήριξε ότι μία «τέτοια συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου». Όλα αυτά ενώ και ο γαλάζιος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου είπε πριν λίγα 24ωρα στον Σκάι ότι στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει παραγραφή για «τα αδικήματα που συντελέστηκαν το 2019».
Σε σχετική ερώτηση του Documentonews για τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, ο Παύλος Μαρινάκης είπε αρχικά ότι «δεν λέει κάτι διαφορετικό ο κ. Οικονόμου. Επί των ημερών μας άλλαξε το Σύνταγμα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος της αποσβεστικής προθεσμίας, όλοι έχουμε την ίδια παραγραφή επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε αυτό και της Νέας Δημοκρατίας που υποτίθεται είναι καθεστώς κτλ, άλλαξε αυτό και όλοι πολύ σωστά έχουμε την ίδια παραγραφή.
Κίνδυνος παραγραφής δεν υπάρχει. Λένε λοιπόν κάποιοι για ένα διάστημα μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, καταρχάς μόνο που το λένε αναιρούν αυτό το οποίο έλεγαν όταν συζητούσαμε για τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ότι δεν αρκούσε αυτό και έπρεπε να φέρουμε και τον εφαρμοστικό νόμο τον οποίο τον φέραμε κιόλας, γιατί αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή του Συντάγματος ουσιαστικά αλλάζει και τη συζήτηση για την παραγραφή, όπως λέγαμε και εμείς και έτσι ήταν αλλά φέραμε και τον εφαρμοστικό νόμο. Άρα αυτό είναι το πρώτο».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «πάμε στο δεύτερο ο Μάκης Βορίδης ήταν μόνο αυτούς τους μήνες υπουργός; Όχι, ήταν και στη συνέχεια. Αυτά τα οποία περιγράφονται ως κατηγορίες εναντίον του τα οποία θεωρώ ότι δεν ευσταθούν ποινικά, δηλαδή τον κατηγορούν και για περίοδο που δεν ήταν υπουργός ήταν μόνο τους μήνες αυτούς μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα; Όχι.
Τρίτο, δεδομένου του γεγονότος ότι η αντιπολίτευση φέρνει πρόταση για Προανακριτική, το γιατί άργησε τόσες μέρες είναι μία άλλη συζήτηση, ενώ θεωρούσε ότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν στοιχεία και ερχόμαστε και ψηφίζουμε αυτό που θα ψηφίσουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα, δεν παραγράφεται κάτι, γίνεται μία πρόταση απαντάμε εμείς με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και θα ληφθεί μία απόφαση.
Άρα, πριν την όποια παραγραφή θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχει για ένα μικρό διάστημα ενός συνόλου υπουργικής θητείας και μίας σειράς κατηγοριών θα γίνει αυτή η συζήτηση θα τοποθετηθεί η Βουλή και θα ληφθεί μία απόφαση. Άρα, ακόμη και για αυτό το μικρό διάστημα που θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής που δεν επηρεάζει την υπόθεση, λόγω συνταγματικής αναθεώρησης ακόμη και να το δεχτούμε αυτό, να προσπεράσουμε την καθυστέρηση της αντιπολίτευσης θα λάβει απόφαση η Βουλή, πριν το υποτιθέμενο όριο που θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχει παραγραφή».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης «άρα η συζήτηση αυτή με βάση όλα τα δεδομένα δεν έχει αντικείμενο. Αλλά και στην ουσία, το επιμέρους του αδικήματος του κ. Βορίδη για τους πρώτους μήνες ποιο είναι; Δηλαδή ποιο είναι αυτό που δήθεν θα παραγραφεί πριν γίνει η συνταγματική σναθεώρηση, το «συμφωνώ» σε μία πληρωμή.
Ποιος αποφάσισε αυτή την πληρωμή; Η διοίκηση του ΟΠΕΚΠΕ η τότε. Ποιος την είχε ορίσει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τη βρήκε ο κ. Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης κατηγορείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά που μαζί κυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έγραψε συμφωνώ, το οποίο δεν συνιστά διοικητική πράξη το συμφωνώ σε μία πληρωμή που είχε αποφασίσει η ορισθείσα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερο δεδομένο. Σε τι συμφώνησε; Συμφώνησε σε μία πληρωμή επί της βάση μία υπουργικής απόφασης ισχύουσας, δεν παρανόμησε κάποιος τυπικά, άλλο εάν πολιτικά είναι μία μεγάλη συζήτηση η τεχνική λύση.
Αυτό είναι το οποίο θα παραγραφεί. Εμείς λοιπόν αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι καν ποινικό αδίκημα. Το λέμε, ο λέει ο κ. Βορίδης, το λέει η κοινή λογική, το λέει ο κάθε άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει τι συνιστά ποινικό αδίκημα και τι δεν συνιστά ποινικό αδίκημα».
Τέλος, κατέληξε «άρα για όλους αυτούς του λόγους η συζήτηση περί παραγραφής είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι η άποψη μία ή η άποψη η άλλη, δεν στέκει, είναι εκτός νομικής λογικής και οποιασδήποτε λογικής».
Διαβάστε επίσης: