Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Χέρι χέρι με την ακροδεξιά γιατί έτσι τους συμφέρει

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Χέρι χέρι με την ακροδεξιά γιατί έτσι τους συμφέρει

Επεσαν οι μάσκες και η κυβέρνηση θριαμβολογεί που κανονικοποιεί τον… Κασιδιάρη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Με τις πλάτες της ακροδεξιάς η κυβέρνηση «ξηλώνει» τις υποτυπώδεις προϋποθέσεις για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, όπως έχουν επισημάνει στο Documento επιφανείς συνταγματολόγοι, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Εκτός από το πρόθυμο ΠΑΣΟΚ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θεωρεί ότι το κόμμα της πιστώνεται την επίσπευση κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, την ψήφο τους προσφέρουν οι νεοφασίστες των Σπαρτιατών από κοινού με τους σκοταδιστές της Νίκης, κερδίζοντας την ανάλογη προβολή από τα συστημικά Μέσα.

Ετσι, η ρύθμιση συγκεντρώνει 220 θετικές ψήφους, ξεπερνώντας κατά 20 το απαιτούμενο όριο. Η εξέλιξη αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τη Νίκη Κεραμέως, η οποία με ένα διθυραμβικό tweet κανονικοποίησε πλήρως την ακροδεξιά: «Είναι μια ιστορική ημέρα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας που αριθμούν 220 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η Εθνική Αντιπροσωπεία κάνει ένα μεγάλο άλμα προς όφελος της χώρας μας».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία απέφυγαν οποιονδήποτε χαρακτηρισμό ή σχόλιο για όσους ευχαριστούν από βήματος Βουλής τον Κασιδιάρη ή επιμένουν στο δήθεν δικαίωμα του «αγέννητου παιδιού», πλαισιώνοντάς το με ψεκασμένα αφηγήματα περί φακελώματος των πολιτών μέσω των νέων ταυτοτήτων. Κι αυτό γιατί χωρίς τις ψήφους των σοβινιστών το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε.

Στο στόχαστρο ο Βελόπουλος

Η πρώτη συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εκκίνησε με την υπουργό Εσωτερικών να κάνει λόγο για νομοσχέδιο με ισχυρό συμβολισμό, που «επιχειρεί να ρυθμίσει μια εκκρεμότητα 48 ετών και να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό». Υποστήριξε δε ότι πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία για τους Ελληνες του εξωτερικού για να συμμετάσχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία της χώρας μας ο απανταχού ελληνισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Ν. Κεραμέως αναμένεται στην ολομέλεια να στρέψει τα πυρά της προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς η Ελληνική Λύση φαίνεται πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι είχε στηρίξει την ίδια ρύθμιση το 2021.

H αντιπρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τη μία εκ των δύο τροπολογιών που θα καταθέσει ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια. Η τροπολογία αφορά την πρόταση που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν για κλειστό σύστημα εκπροσώπησης των αποδήμων χωρίς περιορισμούς. Ειδικότερα, προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων προκειμένου οι Ελληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, με τις έδρες να αντιστοιχούν σε: α) Ευρώπη, β) Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, γ) χώρες Ωκεανίας – Απω Ανατολής και δ) υπόλοιπες χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον τη στιγμή που η συμπολίτευση δεν προτίθεται να στηρίξει ούτε την προαναφερθείσα τροπολογία ούτε αυτήν που σχετίζεται με τη διευκόλυνση των εποχικά εργαζομένων. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του εισηγητή του κόμματος Θεόφιλου Ξανθόπουλου στην αρμόδια επιτροπή: «Η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού».

«Ζητήματα κυριαρχίας…»

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας κατηγόρησε τη ΝΔ πως υπονόμευσε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, κάτι που οδήγησε στη χαμηλή συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές. Μάλιστα, είπε ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας…», χαρακτηρίζοντας προπομπό της συγκεκριμένης ρύθμισης την Πλεύση Ελευθερίας και τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Περισσός συνδέει στην ανάλυσή του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τις επικείμενες υποχωρήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, κρίνει πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να ισοσταθμίσει τις απώλειες που θα προκαλέσει τυχόν ενδοτισμός στα εθνικά θέματα μέσω των ψήφων των αποδήμων, εμπλέκοντας τους εκλογείς του εξωτερικού στους «αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς».

Εν συνεχεία, ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση έκανε κι εκείνος λόγο με τη σειρά του για κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αφού –όπως είπε– δεν μπορούν να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ψηφοφόροι που δεν θα αναλάβουν καμία ευθύνη για την επιλογή τους στην κάλπη.

Οι… αρχές του ΠΑΣΟΚ

Λίγο προτού ανακοινωθεί ότι η Ζέφη Δημαδάμα αναλαμβάνει γενική γραμματέας Ισότητας, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής υποστήριξε: «Ψηφίζουμε παρά τον κυβερνητικό τακτικισμό γιατί είναι θέμα αρχών». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η μεταστροφή που προέκυψε στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς όσο η ρύθμιση βρισκόταν στο στάδιο της διαβούλευσης αρκετά στελέχη παρουσιάζονταν επιφυλακτικά, δίνοντας την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει με πρόφαση την άρνηση της κυβέρνησης να θεσπίσει την επιστολική ψήφο για τους αποδήμους.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα τον λόγο στην ολομέλεια αναμένεται να πάρουν πολιτικοί αρχηγοί.

Ακρόαση φορέων

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού που πήραν τον λόγο στη διαδικασία ακρόασης φορέων στηλίτευσαν τις δύο προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί το 2019, όμως δεν πέρασε απαρατήρητο πως κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν «ξεχωριστούς βουλευτές αποδήμων», όπως επίσης και τη διευκόλυνσή τους μέσω της επιστολικής ψήφου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter