Χέρι χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Χέρι χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Το προβληματικό μπλόκο στον Κασιδιάρη και η ασυλία Πλεύρη ξύπνησαν μνήμες συγκυβέρνησης

Κοινός ήταν ο βηματισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προβληματικά διατυπωμένη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών και το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα ομονόησαν και στην ψηφοφορία για το εισαγγελικό αίτημα άρσης ασυλίας του Θάνου Πλεύρη στην επιτροπή δεοντολογίας. Ειδικότερα, προστάτευσαν τον υπουργό Υγείας από την εισαγγελική διερεύνηση για τους υπόγειους διαύλους επικοινωνίας που φέρεται να είχε με τον Σάμπυ Μιωνή, λαμβάνοντας γνώση επί των παράνομων ηχητικών με τον Νίκο Παππά που «ξεπλύθηκαν» μέσω της προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε αυτό το πλαίσιο να συνυπολογιστεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει εδώ και μήνες να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η συνύπαρξή του με τον Αλέξη Τσίπρα –ο οποίος ανέλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες για το «ξεγύμνωμα» του επιτελικού παρακράτους– στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες έγινε σε συνθήκες… πολικών θερμοκρασιών. Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν σηκώνουν το γάντι.

Οπως εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές ο στρατηγικός στόχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την πολιτική επικράτηση έναντι του «εγκεφάλου» του παράκεντρου με έδρα την Ηρώδου Αττικού, επαναλαμβάνοντας την επιδίωξη για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αδυνατεί να διατυπώσει κρυστάλλινες θέσεις μπροστά στα ξεκάθαρα πολιτικά διλήμματα που έχουν διαμορφωθεί, γέρνοντας την πλάστιγγα της κριτικής του πότε αριστερά και πότε δεξιά για να εφαρμόσει τον λεγόμενο διμέτωπο. Ετσι, μοιάζει να σχοινοβατεί αδυνατώντας να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα, γεγονός που προκαλεί διαρροές και αποχωρήσεις.

Σύμπλευση στην κερκόπορτα

Το βράδυ της Τετάρτης ψηφίστηκε στην ολομέλεια η τροπολογία για το «φρένο» στην κάθοδο του πρωτόδικα καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη. Παρά την υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία απέσυρε την αρχική πρότασή της και κατέθεσε εν είδει τροπολογίας την προσέγγιση που διατύπωσαν στον δημόσιο διάλογο οι συνταγματολόγοι Ξενοφών Κοντιάδης και Νίκος Αλιβιζάτος, η συμπολίτευση επέμεινε στη δική της πρόταση, η οποία δύναται να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς και κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε με τη συμπερίληψη του όρου «πραγματική ηγεσία», ενώ ανένδοτος ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για την ερμηνεία –πρώτη φορά μεταπολιτευτικά– του άρθρου 29 του συντάγματος, το οποίο σχετίζεται με τον ρόλο των κομμάτων και την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μιλώντας την Παρασκευή στο Κόκκινο 105,5 ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «θα μπορούσε να διευρυνθεί και με άλλα στοιχεία», ενώ επισήμανε πως «άλλαξε σελίδα η συνταγματική μας ιστορία» εξαιτίας της ερμηνευτικής διάταξης επί του άρθρου 29.

«Θέλετε τον χρυσαυγιτισμό»

Κατά την τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας ερμήνευσε το πρόσφατο εθνικιστικό παραλήρημα του πρωθυπουργού με τις ανιστόρητες επικρίσεις κατά του ΕΑΜ ως προσπάθεια αλίευσης ακροδεξιών ψήφων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «θέλει τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά όχι τον χρυσαυγιτισμό». Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης προτίμησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους σε αντίθεση με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντέξει ότι βρισκόταν στη σκιά του υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια όλης της συζήτησης.

Ως εκ τούτου ο πρώην τηλεπωλητής αντισημιτικών βιβλίων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή στη μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως επίσης στο δημοψήφισμα του 2015 και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Βέβαια, οι βουλευτές της εγκληματικής και νεοναζιστικής οργάνωσης δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το πρώην πολιτικό παραπαίδι του Καρατζαφέρη να προβεί σε έναν ακόμη καραμπινάτο γκεμπελισμό.

Δύο κυνικές ομολογίες

Εκτός από το κρεσέντο σπέκουλας ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε και σε δύο κυνικές ομολογίες προσπαθώντας να κερδίσει πέντε λεπτά δημοσιότητας. «Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό» είπε αρχικά και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στην πραγματικότητα θέλετε να κατέβει ο Κασιδιάρης. Και ο λόγος που θέλετε να κατέβει ο Κασιδιάρης είναι γιατί πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αρα, εάν αντιστρέψουμε τον συλλογισμό του Αδ. Γεωργιάδη, η κυβερνητική τροπολογία αποσκοπεί στην αυτοδυναμία της ΝΔ.

Η δεύτερη παραδοχή αφορά τον χρονισμό που επέλεξε η πλειοψηφία για να καταθέσει στη Βουλή την επίμαχη διάταξη. Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο χρόνος κατάθεσης της τροπολογίας απασχολούσε «πάρα πολύ καιρό» την κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύει πως το Μέγαρο Μαξίμου είχε εδώ και αρκετούς μήνες έτοιμο το προσχέδιο της ρύθμισης. «Κρίναμε ότι είναι πολύ πιο σωστό για την επιτυχία του εγχειρήματος η διάταξη να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στις εκλογές» ομολόγησε και συνέχισε λέγοντας: «Διότι πρέπει να μην έχει αρκετό χρόνο αντίδρασης η άλλη πλευρά για να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να οργανωθεί για να ξεπεράσει την απαγόρευση. […] Αρα λοιπόν, καθαρά θέμα τακτικής –για όσους θέλουμε αυτό το πράγμα να λειτουργήσει– ήταν η διάταξη να έρθει στο τέλος».

Κοντολογίς, το Μαξίμου προχώρησε σε έναν εξόφθαλμο τακτικισμό σε βάρος της δημοκρατίας προκειμένου –σύμφωνα με το σκεπτικό του Αδ. Γεωργιάδη– να αυξήσει τις πιθανότητες για αυτοδυναμία. Κι όλα αυτά για μια διάταξη που απαιτούσε λεπτούς νομοθετικούς χειρισμούς και εξαντλητική διαβούλευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter