Χέρι χέρι Σαμαράς και Βενιζέλος

Χέρι χέρι Σαμαράς και Βενιζέλος

Αντιδράσεις προκαλούν στη «γαλάζια» πολυκατοικία οι πληροφορίες ότι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος όχι μόνο συνεργάζονται στο προσκήνιο, αλλά και απεργάζονται σχέδια αποδόμησης της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ στο παρασκήνιο, ενώ υπερίπταται πάνω από το ταιριαστό «ντουέτο» η φήμη ότι σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου κόμματος. 

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάλλουν ευθέως κατά του Σαμαρά κατηγορώντας τον πως η πρόθεσή του να φέρει στο κόμμα «τον καταστροφέα του ΠΑΣΟΚ και ολετήρα της κοινωνίας και της οικονομίας» είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στην υπονόμευση της ηγεσίας του κόμματος.

Πολλοί μέσα στον χώρο της Δεξιάς, προεξάρχοντος του Κώστα Καραμανλή, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τον πολιτικό γάμο Σαμαρά-Βενιζέλου. Ακόμη και σήμερα, που βρίσκονται εκτός εξουσίας, είναι πολλά τα κομματικά στελέχη που ανατριχιάζουν στην ιδέα προσχώρησης του Βενιζέλου στο κόμμα ή, εν πάση περιπτώσει, δημιουργίας κάποιας ειδικής, προνομιακής σχέσης της ΝΔ μ’ αυτόν. «Τον συμπαθώ, αλλά όσο ζω δεν θα περάσει ποτέ του την πόρτα της ΝΔ» φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ο κ. Καραμανλής. «Δεν θα είμαστε ποτέ στο ίδιο κόμμα με τον… Ναπολέοντα της πολιτικής. Δεν θα δεχτούμε να έρθει ποτέ στη ΝΔ ο “μερακλής”, που κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να διαλύσει το κόμμα του» δηλώνει στο Documento κορυφαίο στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας.

«Συνεργαστήκαμε μια φορά μαζί του και το πληρώσαμε ακριβά. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσο μάλλον αν σε λένε Κυριάκο Μητσοτάκη» τονίζει με νόημα «γαλάζιος» βουλευτής που τοποθετεί τον εαυτό του στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Ο Κυριάκος βλέπει θετικά την είσοδο Βενιζέλου στη «γαλάζια» πολυκατοικία αλλά κλοτσούν πολλοί από τους ενοίκους. Τσάμπα τσακώνονται, ο Βαγγέλης δεν τους καταδέχεται, σχολιάζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια άποψη έχουν όμως κι άλλα στελέχη που δεν ανήκουν στο καραμανλικό στρατόπεδο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για παράδειγμα, λέει σε φίλους και συνεργάτες του ότι θα ήταν ολέθριο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχτεί να μπει ο Βενιζέλος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Θα πληγώναμε τον κόσμο της ΝΔ, που ποτέ δεν μας συγχώρησε την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» είναι η άποψη του Έλληνα επιτρόπου.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βλέπει και συνομιλεί πιο πολύ με τον κ. Βενιζέλο παρά με τον κ. Μητσοτάκη! Όσοι κινούνται στο περιβάλλον του Μεσσήνιου πολιτικού ξέρουν από πρώτο χέρι την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Βενιζέλου. Τα αισθήματα μεταξύ των δύο είναι αμοιβαία, εξού και ο κ. Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Σαμαράς είναι «ανοιχτός άνθρωπος και μπεσαλής».

Και στο βάθος νέο κόμμα…

Ο κ. Σαμαράς, όπως εξομολογούνται συνομιλητές του, δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τα πολιτικά εγκόσμια. Μάλιστα, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, «δουλεύει» εδώ και μήνες σχέδιο με δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να φέρει με κάθε τρόπο στη ΝΔ τον φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο δεύτερος, το plan B, είναι η δημιουργία νέου κόμματος μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Το Documento είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πολιτικών (σ.σ.: αυτό το σχέδιο έχει τις ευλογίες θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων που επιθυμούν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά δεν πιστεύουν στο άστρο του Κυριάκου) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στην ίδρυση του νέου κόμματος, εφόσον μπει σε εφαρμογή το plan B, θα συμμετάσχουν στελέχη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Πιο πιθανό εκτός ψηφοδελτίων

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν συμμερίζονται τις απόψεις των νεοδημοκρατών συναδέλφων τους, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο σενάριο. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα –όπως μας έλεγαν– την ψυχολογία του πρώην προέδρου τους. «Ο Βαγγέλης προτιμά να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του εθνικού κεφαλαίου! Το αποκλείω να ενταχθεί στη ΝΔ, απλώς γιατί δεν… καταδέχεται» δήλωσε στο Documento κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στην απίθανη –κατά τη Χαριλάου Τρικούπη– περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, ουδόλως θα ιδρώσει το αυτί τους, αφού «ζημιά στον εαυτό του θα κάνει, όχι σε εμάς», όπως πιστεύουν.

Όσο για το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα από κοινού με τον κ. Σαμαρά, οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Βενιζέλος να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί «δεν θα του ήταν ποτέ αρκετό ένα κόμμα του 3-4%». Η λογική τους δεν είναι και παράλογη, αν θυμηθούμε ότι μεγάλο ποσοστό στελεχών και πολιτών τον «έσπρωχναν» το 2007 να ιδρύσει δικό του κόμμα αντί να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ηττημένο των εκλογών Γιώργο Παπανδρέου. Τότε είχε γίνει προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμούσε να γίνει αρχηγός ενός μικρού σχήματος, αλλά ενός κόμματος εξουσίας – όπως ήταν ακόμη εκείνη την εποχή το ΠΑΣΟΚ.

«Το πολύ πολύ, πράγμα που είναι αρκετά πιθανό, να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές» κατέληξε το ηγετικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς Βενιζέλου. Είναι γεγονός ότι ο πληθωρικός πρώην πρόεδρος του κόμματος, που έχει διαφωνήσει επανειλημμένως με κεντρικές αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά, θα το σκεφτεί πολύ προτού ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του όποιου κόμματος προκύψει –ως διάδοχο σχήμα της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης– ειδικά, μάλιστα, όταν στα ίδια ψηφοδέλτια θα υπάρχει, προφανώς, και το όνομα του άσπονδου εχθρού του κ. Παπανδρέου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter