Ξερονήσια για πρόσφυγες από νεοφιλελεύθερους της ΝΔ

Ξερονήσια για πρόσφυγες από νεοφιλελεύθερους της ΝΔ

Βγαίνουν από το καβούκι τους και πάλι οι προτάσεις για δημιουργία… Σπιναλόγκας για μετανάστες/πρόσφυγες.

Πατώντας στους ατελέσφορους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για επιτάξεις στα νησιά του Αιγαίου, συντηρητικοί κύκλοι, ακραία δεξιοί αλλά και νεοφιλελεύθεροι επαναφέρουν μισαλλόδοξες ιδέες για δημιουργία… στρατόπεδου συγκέντρωσης για μετανάστες/πρόσφυγες σε ξερονήσια! 

Μάλιστα, η υπόθεση αυτή ανοίγει και πάλι, έχοντας περάσει μια περίοδος πιο χαμηλών τόνων, ύστερα από την κατακραυγή που υπήρξε τον Νοέμβριο του 2019, όταν μπαράζ τέτοιων απόψεων είχε προκαλέσει σάλο. Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση “ακατοίκητα νησιά”, με προεξάρχοντα τον νεοφιλελεύθερο Ανδρέα Ανδριανόπουλο, πρώην υπουργό κυβερνήσεων της ΝΔ , ο οποίος στα διαλείμματα των ύμνων του προς την επιχειρηματικότητα και της επίθεσης κατά των εργατικών δικαιωμάτων, αναδεικνύει «μαύρες» προτάσεις για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Αιχμή του δόρατος στην αρθρογραφία του , το μεταναστευτικό και , τώρα, μετά την εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων , με τιτιβίσματα καλεί για …τελική λύση . Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Ανδρέας Ανδριανόπουλος κρέμασε την πρότασή του. Γράφει: «Μοναδικη λύση: Ακατοίκητα νησιά και κατάργηση ασύλου για όσους παράνομα εισέρχονται».

Επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες απόψεις από την μια άκρη έως την άλλη του νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού και σκληρά δεξιού έως ακροδεξιού φάσματος, ανακυκλώνουν με επιμονή την ιδέα να οδηγούνται σε βραχονησίδες μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι εκφέροντες τέτοιες προτάσεις λειτουργούν είτε σαν λαγοί, είτε σαν φορείς αντιλήψεων τις οποίες θέλουν να ενσταλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο κοινωνικό σώμα εν είδει μιθριδατισμού.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα, το Μαξίμου είναι θορυβημένο από τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Β. Αιγαίου και του Νότιου Αιγαίου που υποδέχονται τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, καθώς ήδη φτάνουν μηνύματα για “τσαλάκωμα” του πρωθυπουργικού προφίλ, πέραν εκείνου των αρμοδίων υπουργών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνητικοί επιτελείς αναζητούν μετρήσιμους όρους για το πολιτικό κόστος που έχει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο η απόφαση αναφορικά με την επίταξη ακινήτων για δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα πέντε νησιά (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κως) όσο και η αδυναμία διατύπωσης σαφούς χρονοδιαγράμματος «αποσυμφόρησης» στο πλαίσιο του σχεδιασμού των αρμοδίων για το προσφυγικό. Στα νησιά του Αιγαίου ξεπερνούν τις 40.000 οι πρόσφυγες/μετανάστες που έχουν φτάσει και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ (εκ των «Σαμαρικών»), πιέζει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της επίταξης. Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και οι διαθέσεις των κατοίκων βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι , σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Documento, o Κώστας Μουτζούρης, ως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ανέθεσε στην εταιρεία ερευνών Kapa Research, (με αμοιβή 9.920 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ) τη διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας για τις επιπτώσεις των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει 1200 συνεντεύξεις σε μόνιμους κατοίκους και πολίτες των νησιών του Β. Αιγαίου (1000 συνεντεύξεις τηλεφωνικά και 200 μέσω διαδικτύου για τις νεότερες ηλικίες). Με το ερωτηματολόγιο, διερευνάται με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό έχει επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων η εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης ως προς την εργασία τους , την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, τις καθημερινές τους συνήθειες , το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή. Επίσης τίθεται ερωτήσεις αναφορικά με το πώς πιστεύουν ότι έχει επηρεαστεί η εικόνα του δήμου/νησιού τους ως τουριστικός προορισμός , η συνολική εικόνα της Περιφέρειας ως τουριστικός προορισμός, η ισχύς της Περιφέρειας στα ελληνικά πράγματα και τα τοπικά προϊόντα. Τέλος, επιχειρείται να αναδειχθεί το τι περιμένουν οι κάτοικοι και οι πολίτες από το κεντρικό κράτος και την περιφερειακή αρχή, ποια είναι τα βασικά αιτήματα και ποιες «διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εκδώσει κατά πλειοψηφία απόφαση με την οποία διακόπτει κάθε είδους διάλογο με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έως την οριστική ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «και την έναρξη της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου». Επίσης, έχει εγκρίνει την προσφυγή, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα αρμόδια Δικαστήρια. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητά τρόπους «αποσυμπίεσης» της έντασης. Παράλληλα, κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν να αναδείξουν το …οικονομικό αντίδωρο που κατανέμεται σε περιοχές που έχουν υποδεχτεί προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Ιδιαίτερη προβολή είχε η κοινή απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Οικονομικών, για καταβολή ανταποδοτικών τελών ύψους 9.491.400 ευρώ στους Δήμους, στα όρια των οποίων λειτούργησαν πέρυσι δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter