Ξεσηκωμός λόγω ΔΝΤ

Ξεσηκωμός λόγω ΔΝΤ

Αναβρασμός στο Εκουαδόρ με αφορμή την περικοπή των επιδοτήσεων καυσίμων

Το τίμημα του δανείου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ) το οποίο συνήψε το Εκουαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Μάρτιο αρχίζουν τώρα να πληρώνουν οι πολίτες του. Απάντησαν βγαίνοντας στους δρόμους και απαιτώντας την παραίτηση του σημερινού προέδρου της χώρας Λένιν Μορένο, ο οποίος από κεντροαριστερός υποψήφιος μετατράπηκε αμέσως μετά την εκλογή του σε θιασώτη της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν εδώ και δύο εβδομάδες σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Αφορμή στάθηκε η κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων, οι οποίες δίνονται σταθερά από τη δεκαετία του ’70, γεγονός που αύξησε την τιμή του πετρελαίου κατά 100%, ενώ σημαντικά επηρεάστηκαν και οι τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μορένο, οι επιδοτήσεις κόστιζαν στη χώρα 1,3 δισ. δολάρια (1,18 δισ. ευρώ) ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, στις αγκάλες του οποίου έπεσε λόγω του μεγάλου εξωτερικού χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για περικοπές στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων και για ιδιωτικοποιήσεις.

Στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, οι οποίες στην πρωτεύουσα συνοδεύονται από περιστατικά βίας, είναι οι ιθαγενείς του Εκουαδόρ, οι οποίοι έχοντας ηγηθεί διαμαρτυριών στο παρελθόν έχουν ανατρέψει τρεις προέδρους.

Στην πρωτεύουσα Κίτο οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο προτού απομακρυνθούν από τις μονάδες καταστολής, ενώ επιχείρησαν –ανεπιτυχώς– να εισβάλουν και στο προεδρικό μέγαρο. Ο 66άχρονος Μορένο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνηση στο Γκουαγιακίλ.

Στις έως τώρα διαδηλώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τη χειρότερη πολιτική αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών στο Εκουαδόρ, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 570 έχουν συλληφθεί.

«Θα παλέψουμε μέχρι να φύγει αυτός ο άνθρωπος που δεν αξίζει τίποτε» λέει ένας ιθαγενής στον «Guardian». Ωστόσο ο νάρκισσος πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει βυθιστεί από 70% το 2017 σε λιγότερο από 30% σήμερα, φαίνεται προσώρας γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας. «Δεν βλέπω γιατί πρέπει να παραιτηθώ από τη στιγμή που παίρνω τις σωστές αποφάσεις» είπε.

«Πρόδωσε τους ψηφοφόρους του»

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο στο Hot Doc ο Γκιγιόμ Λον, υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ την περίοδο 2016-17 στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα, είπε για τον νυν πρόεδρο της χώρας: «Ο Λένιν Μορένο είναι ένας πολιτικός άκρως συντηρητικός, υπέρμαχος του κατεστημένου και της ελίτ. […] Για πολλά χρόνια προσποιούνταν ότι είναι κάποιος που στην πραγματικότητα δεν είναι. Εκλέχτηκε βάσει μιας προοδευτικής, αριστερής ατζέντας και σε διάστημα λίγων εβδομάδων πρόδωσε εντελώς τους ψηφοφόρους του και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει το αντίθετο από αυτό για το οποίο εκλέχτηκε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter