Ξέσπασμα από ΚΙΝΑΛ για προκατασκευασμένες δημοσκοπήσεις

Ξέσπασμα από ΚΙΝΑΛ για προκατασκευασμένες δημοσκοπήσεις

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ούτε πέφτει κάποιος από τα σύννεφα κάθε φορά που φωτίζονται πτυχές ενός προεκλογικού πέπλου που αφήνει συχνά αθέατες πλευρές εν γένει στις εκλογικές μάχες.

Ομως δεν είναι άνευ σημασίας ότι το επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά προσδίδει σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία καταγγέλλεται από μέλη της Χαριλάου Τρικούπη για στρεβλό τρόπο δημοσκοπικής έρευνας, ως κύριο χαρακτηριστικό της ότι είναι γνωστή για τις σχέσεις της με κυβερνητικούς παράγοντες!

Το στρατόπεδο της Φ. Γεννηματά θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο με «εντολείς και εντολοδόχους» μεθοδεύσεων για επικοινωνιακή εξουδετέρωση υποψηφίων μη αρεστών στην κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει της εκλογής της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Στον χορό της εσωκομματικής μάχης για την ηγεσία εμφανίζεται με πολιτικές προεκτάσεις εκτός της Χαριλάου Τρικούπη, μέσω καταγγελιών, να έχει «ρυθμιστικό» ρόλο εταιρεία δημοσκοπήσεων που απασχόλησε ξανά προ καιρού την κεντρική σκηνή, έως και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής!

«Κατευθυνόμενες ερωτήσεις»

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι επωνύμως στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη (Απόστολος Κρυωνίδης, αναπλ. τομεάρχης οικονομικών), αλλά και μαρτυρίες μελών ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη θέτουν ζήτημα κατευθυνόμενων ερωτήσεων σε τηλεφωνικές έρευνες γνώμης σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που είτε εξαφανίζουν τη νυν πρόεδρο είτε την προσπερνούν ως επιλογή μεταξύ των υποψήφιων διεκδικητών!

Σε άτυπη ενημέρωση με επίκεντρο καταγγελίες μελών του ΚΙΝΑΛ, το γραφείο Tύπου της Φ. Γεννηματά, η οποία θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, αναφέρεται στην Opinion Poll, «γνωστή κυρίως για τις σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες» που «“κτυπά” και πάλι», όπως σημειώνεται.

Μένει να φανεί αν η Χαριλάου Τρικούπη προχωρήσει, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, σε νομικά μέτρα ή αν επιλέξει να φέρει ακόμη και στη Βουλή το ζήτημα των δημοσκοπήσεων. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέροντα στοιχεία για την εταιρεία Opinion Poll είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το Documento, το οποίο σε ρεπορτάζ του σημείωνε ότι ο ιδιοκτήτης της φέρεται να είναι επικεφαλής άλλης εταιρείας «η οποία εν μέσω πανδημίας έχει εισπράξει χιλιάδες ευρώ από φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Από το επιτελείο της Φ. Γεννηματά περιγράφεται ότι σύμφωνα με πολλές καταγγελίες μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής η εταιρεία αυτή «διεξάγει δημοσκόπηση» προκατασκευασμένου αποτελέσματος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διενέργεια της δήθεν έρευνας σχολιάζονται αρνητικά και αποδοκιμάζονται στα όρια του bullying όσοι δηλώνουν τη στήριξή τους στη Φ. Γεννηματά (…)».

Μάλιστα, με βάση τις καταγγελίες, όπως λέει η Χαριλάου Τρικούπη, η εταιρεία δημοσκόπησης εμφάνιζε εκ προοιμίου, «πριν καν έχει τα αποτελέσματα» της έρευνας, δίδυμο δεύτερου γύρου, χωρίς να μπορεί να επιλέξει ο ερωτώμενος μεταξύ διδύμου υποψηφίων που να περιλαμβάνει και τη Φ. Γεννηματά.

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός, το καλοκαίρι ήταν, που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θανάσης Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης) με αίτημά τους ζήτησαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να επιληφθεί του θέματος των δημοσκοπήσεων, αλλά απορρίφθηκε τον Ιούλιο από τη «γαλάζια» πλειοψηφία.

Mετ’ επιτάσεως είχε ζητήσει να διερευνηθεί υπόθεση αναφορικά με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης. Είχε θέσει ερωτήματα για τα δημοσκοπικά ευρήματα που είναι ευνοϊκά για τη ΝΔ σε μια συγκυρία που δεν δικαιολογεί κάτι αντίστοιχο, συνδυάζοντάς τα με την ανάγκη διερεύνησης των λόγων για τους οποίους η κυβέρνηση προέβη σε απευθείας ανάθεση σε συμβουλευτική εταιρεία που, όπως σημείωνε, συνδέεται άμεσα με τη δημοσκοπική Opinion Poll.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν συνεχώς σχόλια για το ότι οι δημοσκοπήσεις της έφερναν στα ύψη τη ΝΔ, ακόμη και όταν η συγκυρία δεν εμφανιζόταν ευνοϊκή, ενώ υπήρξαν και αμφισβητήσεις για ευρήματα που αφορούσαν την εσωκομματική μάχη στο ΚΙΝΑΛ.

Την εποχή εκείνη ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, με αφορμή την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναφέρει σε social media (Facebook) ότι όταν δεν αρέσουν τα ευρήματα των ερευνών αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και πρόσθετε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε δείξει, ούτε εκφοβιζόμαστε, ούτε επηρεαζόμαστε στην ερευνητική μας εργασία».

«Αναληθές και ασυνάρτητο κείμενο»

Σήμερα που προέκυψε το ζήτημα με το επιτελείο της Φ. Γεννηματά και με βάση καταγγελίες στελεχών και μελών του ΚΙΝΑΛ, ο υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll Ζαχ. Ζούπης απευθύνει ευθέως μομφή και κατά της Φ. Γεννηματά. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ σοβαρό ότι από το Γραφείο Προέδρου Κόμματος φεύγει ένα τέτοιο αναληθές, ασυνάρτητο κείμενο που είναι φανερό ότι προσπαθεί να λογοκρίνει, να δυσφημήσει, να εξοντώσει μια Εταιρεία Δημοσκοπήσεων για λόγους που μόνο η ίδια και οι ανώνυμοι φίλοι της γνωρίζουν (…)».

Ολα αυτά εξελίσσονται την ίδια ώρα που στην Αυστρία έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τον 35άχρονο καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς που κατηγορείται για διαφθορά και ωραιοποιημένες δημοσκοπήσεις. Δεν είναι παράδοξο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις εκεί και όχι μόνο γιατί ο ελεγχόμενος Κουρτς ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Κουμουνδούρου βρίσκει την ευκαιρία να πει ότι η ΝΔ αρνείται πεισματικά εδώ και τέσσερις μήνες τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «για να εξεταστούν τα στοιχεία και τα κόστη αμφιλεγόμενης δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter