«Ξέχασαν» να υποβάλλουν την έγκληση για την αρχαιοκαπηλία του Χρήστου Παππά – Έπαυσε η ποινική δίωξη

«Ξέχασαν» να υποβάλλουν την έγκληση για την αρχαιοκαπηλία του Χρήστου Παππά – Έπαυσε η ποινική δίωξη

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε στη διάθεσή της τέσσερις μήνες να δηλώσει τη διάθεση να συνεχίσει τη δίωξη του Χρήστου Παππά για υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαιοτήτων, όμως η έγκληση του Δημοσίου φαίνεται πως δεν κατατέθηκε ποτέ.

Μια σοβαρή παράλειψη του Δημοσίου ήρθε στο φως σήμερα από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη, αναφορικά με τη δίωξη του «υπαρχηγού» της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.

Συγκεκριμένα, πριν ακόμη ξεκινήσει η εισαγγελέας την ανάγνωση της πρότασής της επί των ποινών των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής η κυρία Λεπενιώτη προχώρησε σε μια σύντομη ανακοίνωση, η οποία έκρυβε… ειδήσεις.

«Πριν να δώσουμε τον λόγο στην κυρία εισαγγελέα, σε δύο περιπτώσεις, η κατηγορία σε βάρος του Χρήστου Παππά με το υπ.αρ. 375 [Π.Κ. περί υπεξαίρεσης (μνημείων ,εν προκειμένω) ] απαιτείται έγκληση με τον νέο ΠΚ μετά τον Ιούλιο του 2019, δε βρέθηκε κάτι τέτοιο άρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παύσει [η ποιν. δίωξη] για την υπεξαίρεση και δεύτερον σε ό,τι αφορά το μαχαίρι της οπλοφορίας με τον Ν. του ’16 θα πρέπει να παύσει», σημείωσε η κ. Λεπενιώτη.

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας του Χρήστου Παππά δεν έλαβε ποτέ την απαιτούμενη δημοσιότητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2014 όταν πραγματοποιήθηκε η σχετική ανάκριση, «ο Χρήστος Παππάς υποστήριξε ότι μεταβλήθηκε σε κακούργημα η αρχικά χαρακτηρισμένη ως πλημμέλημα πράξη της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της δεύτερης κράτησής του. Υποστηρίζει δε ότι τα επίμαχα αντικείμενα είναι δύο βυζαντινά βιβλία». «Ο Xρήστος Παππάς κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και για κατοχή όπλων σε βαθμό πλημμελήματος».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της κ. Λεπεπνιώτη, αλλά και από το σχετικό άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, μετά τον Ιούλιο του 2019 και εντός τεσσάρων μηνών, το Δημόσιο όφειλε να έχει υποβάλλει έγκληση για τα δύο αδικήματα, προκειμένου να συνεχιστεί η δίωξη του Χρήστου Παππά. Ωστόσο τέτοια έγκληση δεν έχει υπάρξει και ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε και η Μαρία Λεπενιώτη, η δίωξη «θα πρέπει να παύσει».

Συγκεκριμένα, ο νέος ΠΚ αναφέρει: «Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα κώδικα, ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται εφόσον ο δικαιούμενος (σ.σ.: το ελληνικό Δημόσιο στην προκειμένη περίπτωση) να υποβάλλει έγκληση, δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος (σ.σ.: νέος ΠΚ) ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter