Ξέχασαν στην κοιλιά ασθενούς σπάτουλα 23,7 εκατοστών! – Αποζημίωση 64.000 ευρώ κατέβαλε το νοσοκομείο

Ξέχασαν στην κοιλιά ασθενούς σπάτουλα 23,7 εκατοστών! – Αποζημίωση 64.000 ευρώ κατέβαλε το νοσοκομείο

Πάνω από 60.000 ευρώ ως αποζημίωση κατέβαλε, για ηθική βλάβη σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρατικό νοσοκομείο σε ασθενή, που γιατροί –  ανάμεσά τους ως επικεφαλής μάλιστα ήταν και ο διευθυντής κλινικής της Κεντρικής Μακεδονίας, – και ιατρικό προσωπικό, ξέχασαν… μέσα στην κοιλιά του, μία σπάτουλα μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ.!

Μάλιστα, η εν λόγω ασθενής χειρουργήθηκε εκ νέου προκειμένου να της αφαιρεθεί το ιατρικό εργαλείο 17 ημέρες μετά, αφού ήδη είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά και κατάλαβαν επιτέλους την έλλειψη του χειρουργικού εργαλείου από την πλευρά του νοσοκομείου. 

Η ασθενής και η οικογένειά της διεκδίκησαν από το νοσοκομείο αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, η οποία και τους επιδικάστηκε, ενώ το νοσοκομείο με τη σειρά του διεκδίκησε τα συγκεκριμένα χρήματα από τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που ήταν υπεύθυνοι για το περιστατικό. 

Τελικά, στην ασθενή και την οικογένειά της επιδικάστηκε το ποσό των 64.516 ευρώ, χρήματα τα οποία κατέβαλε το νοσοκομείο ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ιατρική ομάδα υποχρεούται να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση η ιατρική ομάδα, «άσκησε πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια».

Σύμφωνα με τους δικαστές οι κατηγορούμενοι «εξετράπησαν από τους κανόνες του μέσου συνετού ανθρώπου, ότι επέδειξαν πρωτοφανή απροσεξία και έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας ενός ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου», επίσης αναφέρουν ότι «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

Συγκεκριμένα, η ασθενής εισήχθη στο κρατικό νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε από χειρούργο μαιευτήρα –γυναικολόγο και διευθυντή κλινικής του συγκεκριμένου νοσοκομείου ενώ συμμετοχή είχαν δύο βοηθοί ειδικευμένοι γυναικολόγοι αλλά και μία νοσοκόμα – εργαλειοδότρια.

Η μεταλλική σπάτουλα μέσα στην κοιλιά της ασθενούς, προκάλεσε «σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό και τέλος υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να γίνει αφαίρεση τους ξεχασμένου χειρουργικού εργαλείου».

Όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, με πολύ χαμηλές ποινές τιμωρήθηκαν οι  υπεύθυνοι αφού στον διευθυντή της κλινικής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και στους δύο βοηθούς χειρούργους, ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter