Χιλή: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις

Χιλή: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις

Η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε σήμερα την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για λόγους υγείας και σε υποθέσεις βιασμών, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο αυτό, που αποτελούσε μια από τις κυριότερες δεσμεύσεις της κεντροαριστερής προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, βρίσκεται ένα βήμα από το να γίνει νόμος του κράτους.

Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συζήτηση κι έπειτα από τα δύο χρόνια που κράτησε συνολικά η διαδικασία, οι γερουσιαστές ενέκριναν επί της αρχής τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε τρεις περιπτώσεις: σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας· αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα να ζήσει· και σε υποθέσεις βιασμών.

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή και κατόπιν η πρόεδρος Μπατσελέτ να το επικυρώσει ώστε η Χιλή να βγει από τον βραχύ κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε καμία περίπτωση.

Η Κλαούντια Δίδες, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο αναφερόμενη στην έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία για μια «μείζονα συμβολή στην ιστορία της Χιλής».

Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις για τον τερματισμό κυήσεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000.

Ως το 1989 και για πάνω από 50 χρόνια η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο ή το έμβρυο θεωρείτο ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει. Αλλά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) απαγόρευσε τις επεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση, κάτι που δεν άλλαξε για πάνω από δύο δεκαετίες.

Όμως η συντηρητική αντιπολίτευση δεσμεύεται ότι θα αμφισβητήσει το νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο υποψήφιος της δεξιάς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter