Χιλή: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Κάηκαν πέντε άνθρωποι μέσα σε εργοστάσιο

Χιλή: Εκτός ελέγχου η κατάσταση  – Κάηκαν πέντε άνθρωποι μέσα σε εργοστάσιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πόλη Σαντιάγκο της Χιλής λόγω των βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή. 

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων στο οποίο γινόταν λεηλασία, σε βόρεια συνοικία του Σαντιάγο, δείχνοντας πως η κατάσταση στην Χιλή βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν χθες, Κυριακή στους δρόμους με αποτέλεσμα ο στρατός και η αστυνομία να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Παράλληλα, επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές Santiago, Valparaíso, Coquimbo και Biobío.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία, κατέστρεψαν σταθμούς του μετρό και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Η αναταραχή στην πόλη έχει διευρυνθεί στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας και αντικατοπτρίζει το θυμό των πολιτών για το κόστος διαβίωσης και την ανισότητα.

Αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, δήλωσε: «Είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού, ο οποίος είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη βία χωρίς κανένα όριο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ έκανε λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι υπήρξαν 70 «σοβαρά περιστατικά βίας», συμπεριλαμβανομένων 40 κλοπών σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων. Όπως είπε, περίπου 10.500 αστυνομικοί και στρατιώτες βγήκαν στους δρόμους και τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι βρήκαν πέντε νεκρούς μέσα στο εργοστάσιο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Χιλής σημείωσε πως «η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει (…) για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter