Χιλή: Επεκτάθηκαν και στα πλούσια προάστια του Σαντιάγο οι διαδηλώσεις

Χιλή: Επεκτάθηκαν και στα πλούσια προάστια του Σαντιάγο οι διαδηλώσεις

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διαρκούν εδώ και τρεις εβδομάδες στη Χιλή επεκτάθηκαν χθες Τετάρτη στα πιο πλούσια προάστια του Σαντιάγο.

Εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το εμπορικό κέντρο Costanera Center, το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής, για να διαμαρτυρηθούν για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Αφού τους απώθησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν σε διάφορα σημεία της συνοικίας Προβιντένσια, μεταξύ του οικονομικού κέντρου του Σαντιάγο και των πιο πλούσιων προαστίων.

Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και λεηλατήθηκαν ένα φαρμακείο και δύο υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ ζημιές υπέστη ένα κατάστημα.

«Αντιμετωπίζουμε ένα επίπεδο βίας και καταστροφής που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν» στο κέντρο της πρωτεύουσας, δήλωσε η δήμαρχος της Προβιντένσια Έβελιν Ματέι.

Με ανώνυμες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ακτιβιστές ζητούσαν χθες τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις πλούσιες συνοικίες του Σαντιάγο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην πλατεία Ιταλίας, βασικό επίκεντρο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου, όπου ξέσπασαν μεμονωμένα επεισόδια.

Αστυνομικό τμήμα στόχος επίθεσης

Εξάλλου, στην περιοχή Ρένκα, ένα δημοφιλές προάστιο στο βόρειο Σαντιάγο, περίπου 20 άνθρωποι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί, ενώ οδηγοί φορτηγών και ιδιωτικών οχημάτων έκλεισαν δρόμους.

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις, που τις τελευταίες ημέρες έχουν μεν μειωθεί σε έκταση, όμως έχει αυξηθεί το επίπεδο βίας, πολλαπλασιάζονται και οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την Τρίτη δύο μαθήτριες λυκείου τραυματίστηκαν από σκάγια που έριξαν εναντίον τους αστυνομικοί. Ένας εξ αυτών συνελήφθη και αναμένεται να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Η εισαγγελία της Χιλής ανακοίνωσε χθες την απαγγελία κατηγοριών εναντίον 14 αστυνομικών για βασανιστήρια εναντίον δύο ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τις πρώτες εννέα ημέρες του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Σε δύο περιπτώσεις διαθέτουμε βίντεο που επιβεβαιώνουν την εκδοχή των θυμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός εισαγγελέας Μανουέλ Γκερέρα.

Το εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), ένας ανεξάρτητος κρατικός οργανισμός, έχει αναλάβει 181 προσφυγές για ανθρωποκτονία, βασανιστήρια και σεξουαλική βία που φέρονται να έχουν διαπράξει οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από τα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, με πέντε θανάτους τουλάχιστον να αποδίδονται στις δυνάμεις ασφαλείας και να ερευνώνται δικαστικά.

«Τίποτα να κρύψουμε»

Ο πρόεδρος Πινιέρα διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Έχουμε υιοθετήσει απόλυτη διαφάνεια στους αριθμούς διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε ο Χιλιανός πρόεδρος.

Με τον ίδιο τρόπο που θα τιμωρηθούν οι διαδηλωτές που ευθύνονται για τις λεηλασίες και βανδαλισμούς σε περισσότερους από 70 σταθμούς του μετρό, «κάθε παραβίαση που διαπράχθηκε, κάθε απόκλιση από το πρωτόκολλο χρήσης βίας» θα τιμωρηθεί, επεσήμανε ο Πινιέρα.

Παράλληλα όμως επανέλαβε τη στήριξή τους στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που περιπολούσαν τους δρόμους τις πρώτες εννέα ημέρες της κρίσης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει ο Πινιέρα.

Δικαστήριο του Σαντιάγο δέχθηκε την προσφυγή που υποβλήθηκε εναντίον του Χιλιανού προέδρου για την ευθύνη του στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος Πινιέρα υπογράφει σχέδιο νόμου για την αύξηση του κατώτερου μισθού

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανέλαβε χθες Τετάρτη πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, καθώς συνεχίζει τις — ως τώρα τουλάχιστον άκαρπες — προσπάθειές του προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες οδεύουν να κλείσουν την τρίτη τους εβδομάδα.

Ο Πινιέρα υπέγραψε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση για την αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 350.000 πέσος (426 ευρώ) μηνιαίως, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Το μέτρο, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 540.000 εργαζομένους, υπόκειται πάντως στην έγκριση του Κογκρέσου. Ο κατώτερος μισθός ανέρχεται σήμερα σε 301.000 πέσος (366 ευρώ) μηνιαίως.

«Με αυτό [το μέτρο], απαντάμε με γεγονότα, κι όχι απλά εκδηλώνοντας καλές προθέσεις, στα αιτήματα που πρόβαλαν τόσο δυναμικά οι πολίτες», τόνισε ο Πινιέρα.

Οι διαδηλώσεις, αρχικά με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, μετατράπηκαν σε πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας από τη 18η Οκτωβρίου. Οι διαδηλωτές αξιώνουν υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας, υψηλότερους φόρους για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιπτώσεις έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Η αύξηση του κατώτερου μισθού αποτελεί μέρος ενός πακέτου μέτρων με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων που εξήγγειλε ο Πινιέρα. Ο συντηρητικός πρόεδρος προχώρησε επίσης σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, απομακρύνοντας κάποιους από τους υπουργούς του που χαρακτηρίζονταν οι πιο «σκληροί». Όμως τα μέτρα δεν ικανοποίησαν το κίνημα διαμαρτυρίας, με πολλούς διαδηλωτές να οργανώνουν πλέον συνελεύσεις για να απαιτήσουν αναθεώρηση του Συντάγματος, κειμένου που συντάχθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και, σύμφωνα με έναν συνταγματολόγο, τον Χάιμε Μπάσα του Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο, εγγυάται ακόμη ότι ο θεμελιώδης νόμος στη Χιλή δεν είναι παρά το πολιτικό όραμα της στρατιωτικής χούντας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν εξάλλου τις δυνάμεις ασφαλείας για αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάρος 14 αστυνομικών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν και βασάνισαν έναν διαδηλωτή κι έναν έφηβο που παραβίασε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σαντιάγο την 21η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Πινιέρα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του επιλέγει την «απόλυτη διαφάνεια» διότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι ποινές 10ετούς κάθειρξης, σύμφωνα με ΜΜΕ της Χιλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC που μεταδόθηκε προχθές Τρίτη ο Σεμπαστιάν Πινιέρα απέρριψε τις προτροπές να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι έχει εκλεγεί δημοκρατικά και εννοεί να ολοκληρώσει τη θητεία του.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter