Χιλή: Μεγάλη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές για τη Συντακτική συνέλευση

Χιλή: Μεγάλη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές για τη Συντακτική συνέλευση

Η Αριστερά, η κεντροαριστερά και οι ανεξάρτητοι κέρδισαν την πλειοψηφία των θέσεων στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που θα αντικαταστήσει το πινοτσετικό σύνταγμα του 1980. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών η Δεξιά. Μετά την εξέγερση του 2019 οι Χιλιανοί έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν εκ νέου το μέλλον τους. Μεγάλος νικητής και των τοπικών εκλογών η Αριστερά, κερδίζοντας τη δημαρχία της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Το αριστερό μέτωπο Apruebo Dignidad (Κομμουνιστές και αντινεοφιλελεύθεροι αριστεροί) και το κεντροαριστερό Apruebo κέρδισαν από κοινού 52 έδρες (28 έδρες το Apruebo Dignidad και 24 το Apruebo). Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κέρδισαν 48 έδρες ενώ η Δεξιά κέρδισε 38 έδρες.

Η Συντακτική Συνέλευση για να αποφασίσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Ο δεξιός συνδυασμός Vamos por Chile υπέφερε μία εκλογική ήττα απολαμβάνοντας μόνο το 1/3 των εδρών, αδυνατώντας επί της ουσίας να μπλοκάρει οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή. Η ήττα έρχεται ως απόρροια της εξέγερσης του 2019 καθώς και από την αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. «Οι πολίτες έστειλαν ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα προς τη κυβέρνηση και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα» δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός Πινιέρα.

Εκπλήξεις έκρυβαν και οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στο Σαντιάγο. Η υποψήφια δήμαρχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής Ιράκι Χασσλέρ κέρδισε τη μάχη της δημαρχίας με ποσοστό 38.8%. Η νίκη της αποτελεί θρίαμβο για το Κομμουνιστικό Κόμμα που πρώτη φορά εκλέγει δήμαρχο στο Σαντιάγο μετά τη δικτατορία του Πινοτσέτ, ενώ η νικήτρια είναι η δεύτερη γυναίκα που κατέχει τη θέση του δημάρχου. «Ελπίζουμε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Σαντιάγο, είναι ένα πρελούδιο για όσα ακολουθούν στη χώρα, ποτέ ξανά η Δεξιά θα κυβερνήσει εναντίον των γειτόνων μας» δήλωσε η Χασσλέρ.

«Η ψήφος ήταν μία τιμωρία στη παραδοσιακή κυβέρνηση και ένα προειδοποιητικό σημάδι για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα» ανέφερε ο Κλαούντιο Φουέντες, Πολιτικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Diego Portales. H νίκη της Αριστεράς και των Ανεξάρτητων αποτελεί μία καμπή στην Ιστορία της Χιλής. Οι αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν εκείνες τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να επουλωθούν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πληγές που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Πινοτσέτ.

Περίπου 6.4 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στις εκλογές, εκπροσωπώντας το 43% του εκλογικού σώματος, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό.

Οι αγορές έχουν αρχίσει να αντιδρούν ήδη στην ανάδειξη της αριστερής πλειοψηφίας στη Συντακτική Συνέλευση. Το χρηματιστήριο έπεσε 7% ενώ το πέσο υποτιμήθηκε κατά 2.9% σε σχέση με το δολάριο (720 πέσο ανά δολάριο).

Με πληροφορίες από: Telesur, Bloomberg, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter