Χιλή: Οι βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο αποποινικοποίησης της άμβλωσης

Χιλή: Οι βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο αποποινικοποίησης της άμβλωσης

Οι βουλευτές της Χιλής ενέκριναν ένα νομοσχέδιο, που αποποινικοποιεί την άμβλωση έως τις 14 εβδομάδες της κύησης, με το κείμενο να πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Γερουσία.

«Με 75 ψήφους υπέρ, 68 κατά και δύο αποχές, η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης για τις γυναίκες που διανύουν έως την 14η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το κοινοβούλιο της Χιλής στο Twitter.

«Η αποποινικοποίηση της άμβλωσης εγκρίθηκε! Έγινε για όλες τις γυναίκες και τις εγκύους που διώχθηκαν και ποινικοποιήθηκαν, ιδίως αν είχαν ελάχιστους οικονομικούς πόρους», έγραψε σε τουίτ η βουλευτίνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Καμίλα Βαγιέχο, μία από τις εισηγήτριες του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές άρχισαν τον Ιανουάριο τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί το 2018 από την αριστερή αντιπολίτευση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής ποινών φυλάκισης σε γυναίκες που επιθυμούσαν την άμβλωση.

Προκειμένου να υιοθετηθεί οριστικά, ο κείμενο, που ψηφίστηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας στο Δικαίωμα της Άμβλωσης, θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Έως το 2017, η Χιλή ήταν μία από τις σπάνιες χώρες που δεν επέτρεπαν την άμβλωση υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση, σύμφωνα με έναν νόμο που είχε ψηφιστεί υπό τη δικτατορία του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Υπό την πίεση των φεμινιστικών οργανώσεων, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε, το οποίο επέτρεπε την άμβλωση στην περίπτωση που διέτρεχε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, του παιδιού ή στην περίπτωση βιασμού.

Όμως, σύμφωνα με τις οργανώσεις, αυτές οι αμβλώσεις αντιπροσώπευαν μόλις το 3% των παράνομων αμβλώσεων, που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σε αυτή τη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter