Χιλή: Συντριπτικό «όχι» στο νέο Σύνταγμα – Προβληματισμός στις προοδευτικές δυνάμεις

Χιλή: Συντριπτικό «όχι» στο νέο Σύνταγμα – Προβληματισμός στις προοδευτικές δυνάμεις

Συντριπτική ήταν η απόρριψη που επιφύλαξαν νέο, προοδευτικό σύνταγμα οι Χιλιανοί πολίτες, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο είχε συνταχθεί για να αντικαταστήσει το ισχύον του 1980 που γράφτηκε υπό τη δικτατορία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το στρατόπεδο απόρριψης προηγείται με 61,9% σε σύγκριση με 38,1% όσων εγκρίνουν την αλλαγή, εν μέσω, όπως φαινόταν, μεγάλης προσέλευσης με μεγάλες ουρές στα εκλογικά

Η γερουσιαστής Χιμένα Ρινκόν, εκ των ηγετών της εκστρατείας για την απόρριψη του συντάγματος, περιέγραψε τη νίκη ως «σαφή και εμφατική» και ζήτησε να συγκληθεί μια νέα συνταγματική συνέλευση.

Από την πλευρά του, το στρατόπεδο της έγκρισης του συντάγματος, έχει αποδεχθεί την ήττα, με τον 36χρονο αριστερό πρόεδρο της χώρας, Γκάμπριελ Μπόριτς, να έχει ήδη συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών των κομμάτων το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο.

«Δεσμεύομαι να δώσω ό,τι μπορώ για την οικοδόμηση μιας νέας συνταγματικής διαδρομής παράλληλα με το Κογκρέσο και την κοινωνία των πολιτών», είπε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος, επιβεβαιώνοντας ότι θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής του Κογκρέσου, και ενώ προβληματισμός κυριαρχεί στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σχετικά με τα αίτια και το εύρος της ήττας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 σε ένα αρχικό δημοψήφισμα το 80% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος. Το προτεινόμενο σύνταγμα περιελάμβανε έναν μακρύ κατάλογο κοινωνικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων που φαινόταν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τεράστιου κοινωνικού κινήματος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του λαϊκού ξεσηκωμού το 2019 με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, σε μια χώρα που θεωρείται προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού και χαρακτηρίζεται από μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Ανάμεσα στις προβλέψεις του νέου Συντάγματος ήταν η θέσπιση συνταγματικής πρόνοιας για τη στέγαση και τη δημόσια παιδεία αλλά και το δικαίωμα στην άμβλωση, ζήτημα που διχάζει βαθιά τη χώρα όπου οι επεμβάσεις του είδους δεν νομιμοποιήθηκαν παρά το 2017 για περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού, καθώς επίσης τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter