Χιλιάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο για το δικαίωμα στην άμβλωση – «Το σώμα μου, η επιλογή μου»

Χιλιάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο για το δικαίωμα στην άμβλωση – «Το σώμα μου, η επιλογή μου»

«Μπάιντεν, ξύπνα!», φώναζαν χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο για να ζητήσουν από τον Αμερικανό πρόεδρο να υπερασπιστεί σθεναρά το δικαίωμα στην άμβλωση.

Φωνάζοντας «το σώμα μου, η επιλογή μου» και «δεν θα πάμε πίσω» οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, διέσχισαν του δρόμους της Ουάσινγκτον και έφτασαν μπροστά στον Λευκό Οίκο. Κάποιοι μάλιστα δέθηκαν στα κάγκελα γύρω από το κτίριο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, 10.000 άνθρωποι από όλες τις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν δεν βρισκόταν εκεί, καθώς περνά το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

«Το διάταγμα που ανακοίνωσε δεν αρκεί», εκτίμησε η 37χρονη Μπέκα η οποία διήνυσε μια απόσταση δύο ωρών με το αυτοκίνητο για να διαδηλώσει, αναφερόμενη στο κείμενο που υπέγραψε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, το οποίο περιείχε κάποια μέτρα περιορισμένης ισχύος για την πρόσβαση στην άμβλωση.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι δεν ενεργεί αρκετά αποφασιστικά για να προστατεύσει το δικαίωμα αυτό των γυναικών.

Ο ίδιος απαντά ότι οι εξουσίες του είναι περιορισμένες και ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ακόμη και στις συντηρητικές πολιτείες, είναι να υιοθετηθεί ομοσπονδιακή νομοθεσία. Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί θα πρέπει να δώσουν στους Δημοκρατικού μεγάλη πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην εξουσία του, αλλά θέλουμε να φτάσει αυτή την εξουσία στα όριά της», τόνισε από την πλευρά της η Ρέιτσελ Ο’Λίρι Καρμόνα, εκτελεστική διευθύντρια του Women’s March, εκτιμώντας ότι το διάταγμα του Μπάιντεν ήταν ένα σημαντικό, πρώτο βήμα.

Όμως πολλοί ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Ζητάμε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της άμβλωσης σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε η Καρμόνα. «Και αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο πίσω από το γραφείο του, θα πρέπει να βγει στον δρόμο» να διαδηλώσει, τόνισε.

«Είναι η πρώτη φορά που μας στερούν ένα συνταγματικό μας δικαίωμα», υπογράμμισε η 56χρονη Έλεν Μίλερ από τη Βιρτζίνια. «Είμαστε εδώ για τις κόρες μας, τα παιδιά μας, τις ζωές μας».

Στις ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία αναμένεται να πάψουν να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση τις επόμενες εβδομάδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter