Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ του δημοψηφίσματος

Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ του δημοψηφίσματος

Τουλάχιστον 10.000 μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Βαρκελώνης για να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τη διεξαγωγή του οποίου έχει απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη ενώ η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.

Οι νέοι έδωσαν ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες.

Η Ισπανία βιώνει από τις αρχές του Σεπτέμβρη τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 ετών, όπως επισημαίνουν επίσημα χείλη.

Την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012.

Και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Εδώ και εβδομάδες, οι καταλανικές αρχές παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τις ομοσπονδιακές αρχές με στόχο να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή ακόμα και να δημιουργήσουν ιστότοπους όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διεύθυνση του εκλογικού τους κέντρου.

«Θα ψηφίσουμε»

Από την πλευρά τους οι αρχές έχουν αυξήσει τις εφόδους και έχουν κλιμακώσει τις απειλές επιβολής κυρώσεων.

Η καταλανική ηγεσία «προσβάλλει το κράτος δικαίου» είπε σήμερα η Ινές Αριμάδας, ηγέτιδα του κόμματος Ciutadanos στην Καταλονία.

Ακόμα κι αν είναι διχασμένοι σε σχέση με την ανεξαρτησία, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Καταλονίας τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός νόμιμου δημοψηφίσματος. Όπως ο αμυντικός της FC Barcelone Ζεράρ Πικέ, που απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν «με ειρηνικό τρόπο».

«Ας μην τους δώσουμε καμία δικαιολογία. Αυτό θέλουν. Ας φωνάξουμε δυνατά. Θα ψηφίσουμε» ήταν το tweet που ανήρτησε ο ποδοσφαιριστής.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Προειδοποιούν ότι θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.

Καταγγέλλοντας «την πολύ σοβαρή ανευθυνότητα του Κάρλες Πουτζδεμόν», ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα, αξίωσε για μια ακόμη φορά από τους αυτονομιστές να «τερματίσουν τη διαδικασία».

«Η πλειονότητα των νέων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας κι ακόμα κι αν δεν ήταν πριν, τώρα είναι υπέρ αφού είδε όλα όσα έκανε η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες» απάντησε από την πλευρά της μια νεαρή διαδηλώτρια, η 16χρονη Άινα αναφερόμενη στις εφόδους και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter