Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν την 13η επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν την 13η επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Σε μια ογκώδη συγκέντρωση, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν στην περιοχή της Γάζας την 13η επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ. Οι κοινές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα φέτος αποδεικνύουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκδήλωση για τον θάνατο του Αραφάτ που πραγματοποιείται στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, τη χρονιά που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είχε εκδιώξει δια της βίας από τη λωρίδα της Γάζας την Φατάχ, οργάνωση του Αραφάτ, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο.

Οι δύο πολιτικές παρατάξεις βρίσκονταν έκτοτε σε σύγκρουση, όπως μια συμφωνία συμφιλίωσης υπογράφηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πέθανε το 2004 στη Γαλλία, ήταν ο ιδρυτής της Φατάχ, της οποίας ήταν επικεφαλής μέχρι τον θάνατό του. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες των συμφωνιών του Όσλο που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι τρεις είχαν τιμηθεί το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν έρθει από ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας κατέκλυσαν από νωρίς σήμερα το πρωί την πλατεία Σαράγια στην πόλη της Γάζας.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Σε ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες, ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει να μεταβεί στη Γάζα από το 2007, απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του.

«Ο παλαιστινιακός λαός μας, που σε αγάπησε ως έναν μεγάλο ηγέτη, εξακολουθεί να έχει αυτή την αγάπη, αυτόν τον σεβασμό και αυτή την πίστη», δήλωσε. Πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να σφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους και να πραγματοποιήσουν το όνειρο του Αραφάτ «για την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία στην εθνική παλαιστινιακή γη μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter