Χιλιάδες στόματα συντάραξαν τον Πειραιά φωνάζοντας «Δεν είναι αθώοι» (Photos)

Χιλιάδες στόματα συντάραξαν τον Πειραιά φωνάζοντας «Δεν είναι αθώοι» (Photos)

Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ήταν δεδομένο πως θα είναι διαφορετική από τις άλλες.

Επτά χρόνια μετά, τα 5,5 από τα οποία έχουν καλυφθεί από τη μακροχρόνια διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οικογένεια του Παύλου, οι φίλοι του, το αντιφασιστικό κίνημα, η Ελλάδα ολόκληρη περιμένουν να βάλουν μια τελεία μέσα από την πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Το γεγονός ότι η απόφαση που ίσως να επιβεβαιώσει και δικαστικά αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, έκανε τη σημερινή επέτειο να μοιάζει με κραυγή αγωνίας χιλιάδων αντιφασιστών με βασικό αίτημα να μην «ξεπλυθεί» η Χρυσή Αυγή μέσα από τη δικαστική απόφαση.

Άλλωστε, νωρίτερα σήμερα, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλούσε τον κόσμο να πλημμυρίσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο Αθηνών στις 7 Οκτώβρη, όταν θα ανακοινωθεί και η απόφαση.

Στην κεφαλή της πορείας, όπως κάθε χρόνο, η εμβληματική μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα η οποία ηγήθηκε της ειρηνικής συγκέντρωσης μέχρι το τέλος, ενώ σε ένα σημείο σταμάτησε, στράφηκε προς τους χιλιάδες συγκεντρωμένους και τους ευχαρίστησε χαιρετώντας και χειροκροτώντας τους.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε η οικογένεια Φύσσα, με τα συνθήματα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», αλλά και το «δεν είναι αθώοι» να κυριαρχούν, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραδειγματική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Μικροένταση και δακρυγόνο σε φωτογράφο του Documento

Η συγκέντρωση, αν και ήταν απολύτως ειρηνική έγινε κάτω από το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ και των ΥΜΕΤ, οι οποίοι ακολουθούσαν κατά πόδας την πορεία, παρακολουθώντας από τα γύρω στενά.

Μικροένταση δημιουργήθηκε μόνο στο τέλος της πορείας και καθώς το μεγάλο πλήθος διαλυόταν, με αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον δύο προσαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή των προσαγωγών βρέθηκε στο σημείο ο φωτορεπόρτερ του Documento Μάριος Μπίκος, ο οποίος καταγγέλλει υπέρμετρη αστυνομική βία κατά τη διαδικασία της προσαγωγής. Η κίνησή του όμως να καταγράψει το περιστατικό με την φωτογραφική του μηχανή προκάλεσε την αντίδραση των ανδρών των ΜΑΤ που εκτόξευσαν δακρυγόνα με τη χρήση «φυσούνας», παρά το γεγονός ότι κατέβασε την κάμερα και επιχείρησε να απομακρυνθεί. Όπως καταγγέλλει, το δακρυγόνο εκτοξεύθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από το πρόσωπο του φωτογράφου, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν πολύ έντονη δυσφορία και να χρειαστεί περισσότερο από μια ώρα μέχρι να μπορέσει να συνέλθει.

φωτογραφίες: Μάριος Μπίκος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter