Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη

Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη

Βαθιά κρίση διέρχεται το σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετά τη μεγάλη πολιτική φθορά των ευρωεκλογών η εσωτερική αμφισβήτηση για τις πολιτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός παίρνει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. Στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος δεκάδες βουλευτές κατακεραύνωσαν τις επιλογές του Μαξίμου, καθώς έθεσαν ζητήματα ταυτότητας, δυσλειτουργιών της κυβέρνησης και αλαζονείας.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό τέθηκαν και ζητήματα διαφθοράς.

Ομως αυτή ήταν μόνο η αρχή της έντονης κριτικής, καθώς τη Δευτέρα (1/7) στην κοινή εκδήλωση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα

Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή» τα μηνύματα που θα δοθούν αναμένεται να ηχήσουν δυνατά στο Μαξίμου.

«Θα μας καταπιεί η Ιστορία όπως τον Μακρόν»

Μια βασική κριτική που ακούστηκε από πολλούς βουλευτές στη «γαλάζια» συνεδρίαση της Τετάρτης (26/5) ήταν ότι η «στροφή προς το κέντρο» θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στο να έχει την «τύχη του Μακρόν». Συγκεκριμένα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε ζήτημα μετάλλαξης της παράταξης, με αποτέλεσμα όπως είπε να «συρρικνωθεί η κοινωνική μας βάση» και να κινδυνεύει να την καταπιεί η Ιστορία, όπως γίνεται με τον Μακρόν.

Την ίδια άποψη περί της απομάκρυνσης από τις διαχρονικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε πηγαδάκι της Βουλής σημείωνε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης, όχι όμως της μετάλλαξης. Επίσης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι «το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης», ενώ ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έθεσε ζήτημα αλαζονείας από τη μεριά των υπουργών, η οποία όμως είπε «μας απομακρύνει από την πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι στον Ευρ. Στυλιανίδη και τον Νικ. Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Μακρόν αφού «εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά».

Στο σφυροκόπημα Κακλαμάνη είπε ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει», ενώ υπεραμύνθηκε της γραμμής της «διεύρυνσης». Πέρα από τα ζητήματα ταυτότητας που διατυπώθηκαν με βροντερό τρόπο, η κλιμάκωση της έντασης στη συνεδρίαση της ΚΟ ήταν όταν ο Μάριος Σαλμάς εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση προς τον πρωθυπουργό, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο υπουργείο Πολιτισμού ή βάλλοντας κατά του πρωθυπουργικού φίλου Γιώργου Ρόκα, ο οποίος – όπως αποκάλυψε το Documento– κάνει σκανδαλώδεις μπίζνες με φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας έφτασε στο σημείο να πει στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας».

Επέβαλαν νέο πρόσωπο για την Προεδρία

Η ένταση της εσωκομματικής σύγκρουσης στη γαλάζια παράταξη αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις σκληρές αντιπαραθέσεις για αλλαγή προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεκάδες βουλευτές έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται
να στηρίξουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε περίπτωση που υπάρχει η σκέψη για δεύτερη θητεία της. Μάλιστα, «γαλάζια» στελέχη προτείνουν ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την κεντροδεξιά παράταξη, με ένα όνομα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο να είναι αυτό του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη που ζητούν να υπάρξει συζήτηση ακόμη και για τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά σε ό,τι αφορά το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η θέση Μυλωνάκη στην «ξεκούρδιστη μηχανή»

Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται ότι έχουν αποσυντονίσει το Μαξίμου, καθώς άνθρωποι-κλειδιά φαίνεται ότι δυσκολεύονται να επιτελέσουν το έργο τους. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Μυλωνάκης, που ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, δεν κατάφερε να διαχειριστεί –παρότι ανέμεναν από αυτόν το αντίθετο– τις ανησυχίες των «γαλάζιων» βουλευτών, γεγονός που οδήγησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να δεχτεί σφυροκόπημα στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, ενώ δέχεται και κριτική για αλαζονικές συμπεριφορές.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διστάζει να επιλέγει απροκάλυπτα τα ψέματα, όπως με την υπόθεση της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων και του Κυρ. Μητσοτάκη, που εδώ και 13 χρόνια δύο πρώην εργαζόμενοί του δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ από το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ που έχει επιδικαστεί. Συγκεκριμένα, ενώ στο τελευταίο πόθεν έσχες ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να είναι μεγαλομέτοχος στην εταιρεία, εντούτοις ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το δημοσίευμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μικρομέτοχος έχει αποχωρήσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια από τον “Εθνικό Κήρυκα”».

Σαμποτάζ στην εκδήλωση Καραμανλή- Σαμαρά

Πέρα από το «ράπισμα» δεκάδων βουλευτών προς τον Κυρ. Μητσοτάκη που αποτυπώθηκε στη «γαλάζια» συνεδρίαση της ΚΟ, η κλιμάκωση της αμφισβήτησης προς τον πρωθυπουργό θα γίνει στην αυριανή κοινή εκδήλωση των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, όπου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα στείλουν ηχηρά μηνύματα προς το Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόφαση τη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων, το προεδρείο της Βουλής επικαλείται την ύπαρξη στενών χρονικών περιθωρίων και εισάγει – κάτι που δεν συνηθίζεται– τη Δευτέρα συζήτηση σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων. Στόχος είναι να ανακοπεί η δυναμική της εκδήλωσης, ενώ για την «επικοινωνιακή διαχείριση», σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα «εκπροσωπηθεί» σε αυτήν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Νίκη της Λεπέν, αλλά η αριστερά της στερεί την κυβέρνηση – Ο δεύτερος γύρος αναμένεται θρίλερ

Ο ΣΥΡΙΖΑ της… κρίσης

Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους

Euro 2024: Ισπανική παράσταση, οι Ιβηρες σκόρπισαν 4-1 την Γεωργία και πέρασαν στους «8» (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter