Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή – Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους (Photos – Video)

Χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή – Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους (Photos – Video)
Διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας «ενάντια στην κρατική καταστολή και την βία του Κεφαλαίου», στην οποία καλούσε το συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων στα Προπύλαια.

Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη πριν ακόμα ξεκινήσει η πορεία. Όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να βγουν στον δρόμο προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία, οι αστυνομικοί δεν τους άφησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Στη συνέχεια οι ανδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν και χτύπησαν τους συγκεντρωμένους, ενώ κυνήγησαν κόσμο προς τα Εξάρχεια.

Την ίδια στιγμή επιτέθηκαν και χτύπησαν διαμαρτυρόμενους στην Οδό Μπενάκη ενώ ψέκασαν με χημικά φωτορεπόρτερ.

Η Αστυνομία φέρεται να προχώρησε σε 15 προσαγωγές, ενώ η ατμόσφαιρα στα Εξάρχεια συνεχίζει να είναι τεταμένη.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί φωτογραφία από γεμιστήρα που βρέθηκε στην είσοδο οικίας.

Περιγράφοντας τη σκηνή, ο δημοσιογράφος της Αυγής Κώστας Παπαντωνίου ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, σημειώνει μιλώντας στο documentonews.gr:

«Μετά τις συμπλοκές στα Προπύλαια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, συνεχίζοντας την κινητοποίηση όπου κι όπως μπορούσαν. Η αστυνομία εξάπλωσε τις δυνάμεις της, περικύκλωσε διαδηλωτές, τους χτύπησε μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών και προχώρησε μαζικά σε προσαγωγές. Τα άτομα που προσήγαγε τα μετέφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, στο σημείο που βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κλούβα με διμοιρία.Τα ΜΑΤ σχημάτισαν διπλό φραγμό στον δρόμο για περάσουν τους διαδηλωτές προς τα βαν που είχαν έρθει για τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ. Στο σημείο, στα γύρω πεζοδρόμια βρίσκονταν αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα με τους προσαχθέντες να ανταποδίδουν με τη δική τους φωνή και υψωμένες γροθιές. Αυτή η δυναμική στην ατμόσφαιρα φάνηκε να ενοχλεί τους αστυνομικούς και εξελίχθηκε σε βίαιη απώθηση μερίδας αλληλέγγυων που βρισκόταν στον δρόμο απ’ τη μια πλευρά του φραγμού που είχε σχηματιστεί για τους προσαχθέντες. Τους έσπρωξαν έντονα με τις ασπίδες κι επιχείρησαν να τους διαλύσουν με ρίψη χημικών. Στην άλλη πλευρά του φραγμού επί της Τρικούπη, βρισκόμασταν οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Απ’ την αρχή και πριν υπάρξει το πρώτο σκηνικό έντασης οι αστυνομικοί μας αντιμετώπιζαν επιθετικά με μικροσπρωξίματα και περιορισμό του χώρου.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος με την απώθηση των διαδηλωτών, οι αστυνομικοί της έτερης διμοιρίας στράφηκαν προς τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ με αστυνομικό να έρχεται και ν αδειάζει φυσούνα με χημικά στο σημείο που στεκόμασταν. Το αποτέλεσμα ήταν να παρεμποδιστεί η εργασία μας και να βρεθούμε διπλωμένοι στα δύο αδυνατώντας να δούμε για τα επόμενα αρκετά λεπτά. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο και η αστυνομία να παίρνει παραμάζωμα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει και ανεκτή μία ακόμη επίθεση. Μία επίθεση στο ψαχνό και στα μάτια του κόσμου στον δρόμο για την ενημέρωσή του, εκεί που δεν μπορεί -πάντα- να βρίσκεται».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter