Χιόνια στην Πάρνηθα και την Παρασκευή; (Photos)

Χιόνια στην Πάρνηθα και την Παρασκευή; (Photos)

«Άγριες» διαθέσεις δείχνει να έχει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας πριν κάνει αισθητή την παρουσία της η κακοκαιρία «Ζηνοβία». Ο υδράργυρος έχει κάνει «βουτιά», τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην Πάρνηθα ενώ ενδέχεται να συνεχιστούν και αύριο, Παρασκευή.

Βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο Παρασκευή, ενώ μπορεί να χιονίσει παροδικά και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε επίσης: Πιθανές χιονοπτώσεις και στην Πάρνηθα από την Παρασκευή (Video)

Φωτογραφίες από τη χιονόπτωση στην Πάρνηθα την Πέμπτη:




Πιο αναλυτικά για την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Ζηνοβία: Ψυχρή εισβολή θα προκαλέσει κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά από το Σάββατο 28/12

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27/12, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 30/12.

Η κακοκαιρία Ζηνοβία θα εντοπίζεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ύψη βροχής και τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες

Πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της χώρας, χωρίς όμως αυτές οι θερμοκρασίες να σχετίζονται με την επερχόμενη κακοκαιρία Ζηνοβία. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (της τάξης των 1-3 βαθμών), όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη όπου απεικονίζεται η διαφορά των θερμοκρασιών των αερίων μαζών που επικρατούν στην Ευρώπη, σε σχέση με τις κανονικές (κλιματικές) για την εποχή θερμοκρασίες, την Πέμπτη 26/12. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Αναλυτική πρόγνωση για αύριο, Παρασκευή:

Τοπικές βροχές γενικά ασθενείς, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα

νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια – παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter