«Χιονοστιβάδα» το σκάνδαλο με τους ρύπους των αυτοκινήτων – Στο μικροσκόπιο Fiat Chrysler και Renault μετά τη Volkswagen

«Χιονοστιβάδα» το σκάνδαλο με τους ρύπους των αυτοκινήτων – Στο μικροσκόπιο Fiat Chrysler και Renault μετά τη Volkswagen

Το Λονδίνο ζητά από τις ΗΠΑ πληροφορίες για το παράνομο κρυφό λογισμικό της Fiat Chrysler ενώ το Παρίσι αρχίζει δικαστική έρευνα για τη Renault.

H βρετανική κυβέρνηση ζητά επειγόντως πληροφορίες από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η οποία κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler για παράνομη χρήση κρυφού λογισμικού, ώστε να μην ανιχνεύονται οι υπερβολικές εκπομπές αερίων από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της.

«Ζητούμε επειγόντως περαιτέρω πληροφόρηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ… και θα ζητήσουμε επίσης πληροφόρηση από τον κατασκευαστή αναφορικά με τα αυτοκίνητα στη βρετανική αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

Σημειώνεται πως η Fiat Chrysler απειλείται με πρόστιμο ύψους 4,6 δισ. δολ. έπειτα από κατηγορίες που της αποδίδει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) για εξαπάτηση των πελατών της, εγκαθιστώντας λογισμικό που της επέτρεπε να εκπέμπει αέρια πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα σε περισσότερα από 100.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ. 

Χθες, η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε έως και 20% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανέφερε πως η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποκάλυψε την ύπαρξη του εν λόγω λογισμικού σε μοντέλα τύπου Jeep Grand Cherokee και Ram 1500.

Η Fiat Chrysler, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το σύστημα που χρησιμοποιεί συμμορφώνεται με την αμερικανική νομοθεσία. Σύμφωνα με τη Σίνθια Γκιλς, υπάλληλο της EPA, «η αποτυχία να αποκαλυφθεί το λογισμικό που επηρεάζει τις εκπομπές αερίων στη μηχανή ενός αυτοκινήτου, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε απέρριψε χθες με οργή τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία και ότι η εταιρεία δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει λογισμικό για να καταστρατηγεί τους κανόνες αναφορικά με τις εκπομπές αερίων κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Η εξέλιξη της υπόθεσης που ενεπλάκη η Fiat Chrysler ήρθε στο φως μία ημέρα μετά τη συμφωνία της Volkswagen με τις αμερικανικές αρχές για την καταβολή προστίμου 4,3 δισ. δολ., έπειτα από το πολύκροτο σκάνδαλο ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο, το συνολικό κόστος για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέρχεται περίπου στα 20 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία προτίθεται να αποζημιώσει συνεργάτες και πελάτες της.

Στο μικροσκόπιο και η Renault

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε δικαστική έρευνα για πιθανές παρατυπίες στις εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο της κρατικής έρευνας στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, δήλωσε πηγή στην Εισαγγελία.

Η μετοχή της Renault σημείωσε σημαντική πτώση μετά την αποκάλυψη της έρευνας. Η πηγή πρόσθεσε ότι τρεις δικαστές εξετάζουν το θέμα από τις 12 Ιανουαρίου. 

Στις 12:00 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Renault σημείωσε πτώση 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου μήνα, καταγράφοντας από τις χειρότερες επιδόσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter