Χιονοστιβάδα ευθυνών σαρώνει το γαλάζιο επιτελικό κράτος

Χιονοστιβάδα ευθυνών σαρώνει το γαλάζιο επιτελικό κράτος

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι έχει χρεοκοπήσει. Τώρα με τον χιονιά της “Ελπίδας” , όπως και έναν χρόνο πριν με τις βροχοπτώσεις της “Μήδειας” , όπως και σε κάθε πεδίο αντιμετώπισης κρίσεων, αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις κοινωνικής πρόνοιας, τα κενά στις υποδομές του κρατικού μηχανισμού και οι ολιγωρίες για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κυρίως αποκαλύφθηκε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προβάλλει σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα την ατομική ευθύνη και δεν μεριμνά για τις ανάγκες του κόσμου. Μαζί καταρρέει ο μύθος του αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα στον οποίο οι κυβερνήσεις, νυν και πρώην, έχουν δώσει τα κλειδιά κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι οδικές αρτηρίες , εθνικές οδοί και η Αττική οδός,ο λεγόμενους πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της πρωτεύουσας που “έκλεισε” με τον χιονιά και εγκλωβίστηκαν σε αυτόν χιλιάδες οδηγοί με τα οχήματά τους -το ζήτημα της είσπραξης τεράστιων ποσών από ιδιώτες μέσω των διοδίων και των συμβάσεων παραχώρησης οδικών αξόνων ήρθε στην επιφάνεια. Την ίδια ώρα οι γαλάζιοι επιτελείς έχουν επιδοθεί και σε μπαλάκι ευθυνών αναμεταξύ τους ενώ οι παλινωδίες έδωσαν και πήραν για την εργασία υπαλλήλων σε δύσκολες συνθήκες μέχρι την απόφαση για τη γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -με εξαιρέσεις τομέων πρώτης ανάγκης. Εμφανές πλέον σε όλους ότι δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός ούτε συντονισμός, παρά το ότι η κακοκαιρία αναμενόταν και είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι γαλάζιοι επιτελείς επιδόθηκαν σε πινγκ πονγκ ευθυνών, με αλληλοκατηγορίες και ανταλλαγή πυρών μεταξύ στελεχών της ΝΔ ενώ δεν έμεναν στο απυρόβλητο και ιδιωτικές εταιρείες- διαχειρίστριες οδικών αξόνων. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, αν και απολογήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης για τις δυσλειτουργίες, επέχαιρε γιατί λειτούργησε το κράτος, και προειδοποίησε με αυστηρότητα για έλεγχο των ευθυνών της Αττικής Οδού. Ο Περιφερειάρχης Αττικής και κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος Γιώργος Πατούλης μοίραζε ευθύνες σε διάφορες κατευθύνσεις. Πέρα από την Αττική Οδό, έριξε βολές και προς τη Νέα Οδό για τις ουρές οχημάτων το πρωί της Δευτέρας στην εθνική οδό (ύψος ανισόπεδου Κόμβου(Α/Κ) Καλυφτάκη). Ομως ο Γιώργος Πατούλης επεφύλαξε και πυρά προς υπουργούς της κυβέρνησης (χωρίς να τους κατονομάζει) για την ταλαιπωρία οδηγών στο κέντρο της Αθήνας και σε δρόμους προς τα προάστια, το μεσημέρι, θεωρώντας ότι ο φόρτος οφειλόταν στην καθυστερημένη απόφαση για αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων στις 12 το μεσημέρι-πολλοί άσκησαν κριτική στο ότι έπρεπε να υπήρχε νωρίτερα η ενεργοποίηση της τηλεργασίας ή της παύσης εργασιών σε υπηρεσίες του δημοσίου που δεν είναι σε τομείς αιχμής. Παράλληλα, ο Γιώργος Πατούλης δεν παρέλειψε να ρίξει βέλη σε όσους τον κατηγορούσαν για την απόφασή του να κλείσουν τα σχολεία στην Αττική, σαν να περίμεναν λιακάδα τη Δευτέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και την Δευτέρα (24.1.2022) επικράτησε περισσότερο η προσπάθειά τους να ταρακουνήσουν τους αρμοδίους, ώστε να προχωρήσουν σε άμεση βοήθεια των εγκλωβισμένων οδηγών στους αυτοκινητόδρομους αλλά και αντιμετωπισθούν προβλήματα στις μετακινήσεις από και προς τους εργασιακούς χώρους, ζητήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε διάφορες περιοχές. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσαν την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, με δεδομένο ότι στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης είχαν κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας. «Προφανώς το δόγμα Μητσοτάκη για τη πολιτική προστασία είναι να στέλνει sms στο κινητό των πολιτών. Πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική, σημείωνε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το ΚΚΕ ζητούσε επίμονα από τους αρμοδίους να φροντίσουν άμεσα για την προστασία και την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, ακόμη και με παύση εργασιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πίεσε με συνεχείς εκκλήσεις για μέριμνα ιδιαίτερα σε κείνους που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, για εξασφάλιση της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς και των οδικών αξόνων, πολλοί εκ των οποίων ήταν απροσπέλαστοι. «Για άλλη μια φορά το καπιταλιστικό κράτος αποδεικνύεται επιτελικό στην διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων και ανίκανο να προστατεύσει το λαό από τα φυσικά φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΤΟ Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ,
Δεν είναι δείγμα αποτελεσματικού κράτους ότι για ώρες δεν λειτουργούσε ο προαστιακός και δεν υπήρχαν λεωφορεία κ.ά. από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στα Σπάτα…Ούτε είναι δείγμα συντονισμού ότι για ώρες έκλεισαν λεωφόροι, όπως η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Μαραθώνος, καθώς και η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας ενώ χρειάσθηκαν ακόμα και τρεις ώρες για να φτάσει κάποιος από το κέντρο της Αθήνας ως τα προάστια που είναι προς τα νότια, Ηλιούπολη κλπ. μια και το μεσημέρι της Δευτέρας (24.1.2022) ήταν ακινητοποιημένα αυτοκίνητα από τους στύλους του Ολυμπίου Διός , σε διασταυρώσεις από την οδό Καλλιρρόης, στην οδό Βουλιαγμένης, την Υμηττού και πέρα. Παράλληλα, οι πολίτες κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Αττικής και στην Εύβοια αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης .

Λιτή παρέμβαση επέλεξε να κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης που σημείωσε ότι «χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ». Για να συμπληρώσει: «Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία». Την ίδια στιγμή, συνεχείς και καυστικές είναι οι τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 που καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιτελικό μπάχαλο με τις πρώτες νιφάδες χιονιού και μιλά για έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter