Χίος: Οι ρουκέτες πήραν φωτιά (video)

Τo πιο θεαματικό έθιμο του ελληνικού Πάσχα ο Ρουκετοπόλεμος της Χίου, ξαναζωντάνεψε στο Βροντάδο, παρά τις απαγορεύσεις και τις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων. Λόγω των αντιδράσεων αυτών πέρσι το έθιμο δεν διεξήχθη, μετά από δεκαετίες.

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα όσα υποσχέθηκαν στους θιγόμενους κατοίκους μείωσαν αισθητά τον φετινό αριθμό των ρουκετών σε λιγότερες από 10.000, τη στιγμή που το 2015 έπεσαν πάνω από 120.000 ρουκέτες. Επιπλέον οι ρίψεις ξεκίνησαν όπως είχε ανακοινωθεί στις 22:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια του εθίμου σε μόλις 2 ώρες.

Τα συνεργεία των δύο ενοριών πραγματοποίησαν 5 μεγάλεις ρίψεις ρουκετών, με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά (τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής) και μάλιστα με μεγάλα διαστήματα διακοπών δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αυτοκίνητα και πεζούς να κυκλοφορούν με ασφάλεια πέριξ των δύο εκκλησιών καθ όλη τη διάρκεια του εθίμου.

Παρά τις συντονισμένες πιέσεις που δέχθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με αναφορές ακόμα και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τελικά κράτησε ισορροπίες όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στο χιώτικο έθιμο να αναβιώσει στη σωστή του διάσταση. Έτσι η παρουσία της Αστυνομίας υπήρξε εντελώς διακριτική χωρίς να εμφανιστεί στα συνεργεία των δύο ενοριών.

Στους χώρους ρίψεις βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια αιρετοί του Δήμου αλλά και προσωπικότητες του Βροντάδου, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέλησή τους υπέρ της συνέχισης του εθίμου.

Πηγή: politischios.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.