Χίος: Σε κατάσταση αναμονής για τον ρουκετοπόλεμο (Video)

Χίος: Σε κατάσταση αναμονής για τον ρουκετοπόλεμο (Video)

Λίγα 24ωρα πριν το βράδυ της Ανάστασης και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα πραγματοποιηθεί και κάτω από ποιες συνθήκες, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, στο Βροντάδο της Χίου.

Ένα φαντασμαγορικό έθιμο που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σύμφωνα με το οποίο αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» ξεκινά ένας πόλεμος ρίψης «ρουκετών» από τους κατοίκους των δυο ενοριών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής. Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες σε δύο αντικρινά υψώματα που απέχουν περίπου πεντακόσια μέτρα και στόχος για τους «Παναγούσους» είναι ο τρούλος (κουμπές) και το λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (το έμβλημα του Αγίου Μάρκου πάνω από την πύλη του ναού) και ο στόχος των «Αγιομαρκούσων» είναι το ρολόι στο καμπαναριό της Παναγίας Ερυθιανής.

Με εξαίρεση τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, το έθιμο λόγω της μοναδικότητας του και του φαντασμαγορικού θεάματος, συνεχίζονταν μέχρι πέρυσι. Αυτό όμως ήταν η αφορμή και για την έντονη εμπορευματοποίηση του, οπότε και οι ρουκέτες που έπεφταν πλήθυναν, ξεπερνώντας κάποια στιγμή κατά πολύ και τον αριθμό των 100.000! Αποτέλεσμα ήταν να προκαλούνται φθορές σε ιδιοκτησίες γειτονικών στους ναούς περιουσιών και φυσικά κάποιοι να αντιδράσουν.

Συλλήψεις με κροτίδες

Ένας 35χρονος συνελήφθη και 18.550 κροτίδες κατασχέθηκαν στη Χίο στη διάρκεια επιχείρησης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου.

Στο πλαίσιο ερευνών, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε αποθήκη του 35χρονου στην περιοχή του Καρφά στη Χίο, όπου βρέθηκαν οι κροτίδες συσκευασμένες σε 371 χάρτινες συσκευασίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter