Με προσοχή τοποθετήθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος για το επίμαχο θέμα των εξορύξεων αντιμονίου στο νησί της μαστίχας. Ο Ν. Τσάφος παρευρέθηκε στη Χίο την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με 12 υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε – ΜΑΖΙ για τη Χίο» στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα, στην αίθουσα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου. Χαρακτηριστικά ο Ν. Τσάφος επισήμανε στην πεντάλεπτη τοποθέτησή του σχετικά με το ζήτημα του αντιμονίου:
«Ήρθα κυρίως να ακούσω. Αυτό που βλέπω είναι πως έχουμε μια σπίθα, έχουμε κάτι που η Ευρώπη θέλει και ο κόσμος θέλει. Κάτι που έχει μιαν αξία και έχουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο εδώ πέρα. Αυτό είναι η σπίθα και από την άλλη έχουμε εύλογα ερωτήματα: Τι θα γίνει, πόσο μεγάλο θα είναι, τι επιπτώσεις θα έχει, τι θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, τι δουλειές θα έχουμε… πάρα πολλά εύλογα ερωτήματα».
Υπενθυμίζεται πως 115 σωματεία, φορείς και ενώσεις, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο Δήμος Χίου έχουν πει «Όχι» στις εξορύξεις ζητώντας τη διακοπή του διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίου στην κοιλάδα της Αμανής.
Δεδομένης της λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει για τα έργα που λιμνάζουν στη Χίο για χρόνια (βλ Δικαστικό Μέγαρο, Αεροδρόμιο Χίου) και των δυο προσφυγών στο ΣτΕ που έχουν κάνει κάτοικοι της βόρειας Χίου κατά του διαγωνισμού για το αντιμόνιο, ο υφυπουργός επέμεινε κυρίως στο θέμα της έρευνας για την περιοχή που έχει προκηρυχθεί, τονίζοντας πολλάκις πως «ήρθε για να ακούσει την τοπική κοινωνία».
Τι απέφυγε να αναφέρει ο υφυπουργός
Ο υφυπουργός Ενέργειας εμφάνισε τις εξορύξεις αντιμονίου ως μια «σπίθα», δηλαδή ευκαιρία για την ακριτική Χίο, η οποία κατόπιν μελέτης θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ουδεμία αναφορά δεν έκανε για το θέμα των προσφυγών στο ΣτΕ που έχουν κάνει οι συνολικά 98 κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται εντός των σχεδίων του διαγωνισμού.
«[…]Για το θέμα του αντιμονίου ήρθα κυρίως να ακούσω.», είπε στο Ομήρειο κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας: «Είμαι νέος σε αυτή τη θέση. Έχω αρκετή εμπειρία στην Ενέργεια οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι κάτι το οποίο μαθαίνω στη δουλειά. Ήρθα κυρίως να ακούσω.
Αυτό που βλέπω είναι πως έχουμε μια σπίθα, έχουμε κάτι που η Ευρώπη θέλει και ο κόσμος θέλει. Κάτι που έχει μιαν αξία και έχουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο εδώ πέρα.
Αυτό είναι η σπίθα και από την άλλη έχουμε εύλογα ερωτήματα: Τι θα γίνει, πόσο μεγάλο θα είναι, τι επιπτώσεις θα έχει, τι θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, τι δουλειές θα έχουμε… πάρα πολλά εύλογα ερωτήματα.
Μεταξύ της σπίθας και της απάντησης έχουμε κάτι που έχουμε έρευνα που είναι στο κέντρο. Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε και να δούμε, είναι αξιοποιήσιμο; Λέμε ότι είναι αξιοποιήσιμο, άμα το ξέραμε δεν θα το λέγαμε έρευνα. Η ουσία της έρευνας είναι να πάμε από το θεωρητικό στο πρακτικό.
Αυτό που βλέπω εγώ ως το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να λύσουμε αυτά τα εύλογα ερωτήματα που μπορούμε να απαντήσουμε εν μέρει, αλλά σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Πόσο μεγάλη θα είναι η έκταση, που θα είναι.
Δεν ξέρουμε, για αυτό κάνουμε έρευνα για να δούμε που ακριβώς είναι τα αποθέματα και αν έχει αξία να τα εκμεταλλευτούμε. Πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο. Αυτή είναι η ουσία της έρευνας. […]».
Η αλήθεια είναι πως ο κακοσχεδιασμένος διαγωνισμός, με τα πολλαπλά νομικά κενά στην προκήρυξή του και τις προβληματικές διατάξεις που του άφησε «προίκα» η προηγούμενη υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δεν του επιτρέπουν να ανεβάσει τους τόνους. Η νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεση στο ΣτΕ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Νομικής, Π. Λαζαράτο, έχει κάνει φύλο και φτερό την προκήρυξη, η οποία παρουσιάζει αντιφάσεις ως προς τις εκτάσεις που δεσμεύει.
Όπως είχε επισημάνει στο Documento της Κυριακής 2 Μαρτίου ο Παναγιώτης Λαζαράτος:
«Αξίζει να τονίσουμε πως αυτή η προκήρυξη, πέραν του ότι γίνεται χωρίς μελέτη, είναι γραμμένη κυριολεκτικά στο πόδι και αντιφατική. Μέσα στο κείμενό της φαίνεται αρχικά να εκμισθώνει χώρο 9 τ.χλμ. που υπάρχει στον χάρτη, ενώ στη συνέχεια παραπέμπει για τις λεπτομέρειες στο παράρτημα 4. Το παράρτημα λέει ότι το προς αξιοποίηση τμήμα και προς εκ μίσθωση είναι 63,32 τ.χλμ.
Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο τμήμα, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή Natura 2000. Αυτή η αντίφαση δεν φαίνεται να είναι απλό λάθος και δείχνει προθέσεις. Επαναλαμβάνω, το πολύ μεγαλύτερο τμήμα είναι μέσα στην περιοχή Natura. Ξεκινούν από τα 9 τ.χλμ. για να γίνει όμως έρευνα σε πολύ μεγαλύτερο χώρο. Σε χώρο με σπάνια φυσική ομορφιά που προστατεύεται, υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, χωριά και καλλιέργειες».
Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι πως αν δει κανείς τον χάρτη και τις εκτάσεις συνολικά 3 χωριά, η Κέραμος, τα Αφροδίσια και η Χάλανδρα, μαζί με τον οικισμό των Αγιασμάτων είναι μέσα στις εκτάσεις για εκμετάλλευση αντιμονίου!
Το «Όχι» μας ισχύει στο ακέραιο
Τα πυρά τους εξαπέλυσαν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο κοινό και ευρύ κοινωνικό μέτωπο κατά των εξορύξεων αντιμονίου μιλώντας στο documentonews.gr. Εκτός του αντιμονίου διαμαρτύρονται έντονα για τα έργα που έχουν παγώσει στο νησί και το γεγονός πως η απόβαση τόσων κυβερνητικών στελεχών ήθελε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.
O επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αρχηγός της «ΣυμμαΧίας Αξιών» Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος υπογραμμίζει ότι: «H σημερινή κυβερνητική φιέστα πάνω σε κολλημένα έργα υποδομής, με στάσιμο το αεροδρόμιο και το φράγμα Κόρης Γεφύρι, (το οποίο εγκαινίασαν πριν δυόμιση χρόνια παραμονές των εθνικών εκλογών), με τυπικά ανοιχτό τον διαγωνισμό για έρευνα και εξόρυξη αντιμονίου, βρίσκει την χιώτικη κοινωνία υποψιασμένη.
Έξι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, το κολλημένο Δικαστικό Μέγαρο, τα στάσιμα λιμενικά έργα, αλλά κυρίως η ακρίβεια τα απλησίαστα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, η παραγωγική αποεπένδυση και η δημογραφική ερήμωση των χωριών, αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις και την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού. Δυστυχώς και σε αυτά οι κυβερνώντες είτε αδιαφορούν, είτε δίνουν λάθος απαντήσεις».
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου κατακεραυνώνει τις δηλώσεις του υφυπουργού επισημαίνοντας:
«Αναφορικά με το αντιμόνιο, οι δηλώσεις του Υπουργού ήταν ενταγμένες εμμονικά στην πολιτική της πολεμικής οικονομίας που προωθεί η ΕΕ με σημαιοφόρο αυτής της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας την ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι επισπεύδουσα και στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μέση Ανατολή με το κράτος -δολοφόνο του Ισραήλ.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο κ. Τσάφος αγνόησε επιδεικτικά την ομόφωνη θέληση της τοπικής κοινωνίας, να μην υλοποιηθεί μια τέτοια καταστροφική επένδυση που απειλεί ανθρώπινες ζωές και συνολικά το οικοσύστημα του νησιού. Δεν άκουσε ούτε το όχι των πάνω από 115 συλλογικών φορέων του νησιού, ούτε τελικά το ομόφωνο όχι του δημοτικού συμβουλίου ούτε και το κατά συντριπτική πλειοψηφία όχι του περιφερειακού συμβουλίου και δεν άκουσε τίποτα για τις προσφυγές δεκάδων συμπολιτών μας στο ΣτΕ.
Τουναντίον μέσα από τις δηλώσεις του εμμένει στα παραμύθια περί έρευνας που θα δείξει προς τα πού θα οδηγηθούμε, ενώ ο διαγωνισμός αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση, γιατί το δόγμα της κυβέρνησης και των συμφερόντων που εκπροσωπεί, είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και του νησιού μας.
Εμείς οι Χιώτες έχουμε εμπειρία πλέον από κυβερνητικές εισβολές με ΜΑΤ και τρομοκρατία, από προσβολές της νοημοσύνης μας και εξαγορές συνειδήσεων, γι αυτό λέμε και στην κυβέρνηση και στους υπουργούς της, ότι δεν θα περάσουν οι πολιτικές της, το νησί μας δεν θα γίνει κρανίου τόπος για τους πολέμους τους και τα υπερκέρδη τους».
Έχει άραγε τελειώσει το θέμα;
Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, αφού ο διαγωνισμός δεν έχει προχωρήσει στην β΄φάση του και βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Οι δε εξαγγελίες πως κρίσιμα έργα του νησιού θα παραδοθούν λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2027 προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση.
Στέλεχος προερχόμενο από την ΝΔ που ζει στη Χίο επισημαίνει ότι «Κανείς δεν πείστηκε με το κούνημα του δακτύλου του κ. Μηταράκη προς του Υπουργούς για τα έργα που έχουν αργήσει. Νομίζω περισσότερο κακό έκανε η εν λόγω επίσκεψη». Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση των εξορύξεων αντιμονίου είναι πως ενόψει της τουριστικής σεζόν και της ΔΕΘ, που αποτελεί κορυφαία σφυγμομέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Χίος δεν θα απασχολήσει άμεσα το ΥΠΕΝ. Το αν μετά θα υπάρξουν νέες κινήσεις της κυβέρνησης θα το φάνει από το ίδιο Υπουργείο. Ο νέος μεταλλευτικός κώδικας «ετοιμάζεται», όπως τόνισε πολλάκις στην ΕΡΤ, ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Σχολιάζοντας την επερχόμενη σύνταξη του μεταλλευτικού κώδικα που θα έρθει εν ευθέτω χρόνο στην Βουλή, ο Σωτήρης Θεοδώρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των εξορύξεων τονίζει ότι:
«Η Χίος δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε σκηνικό για επικοινωνιακές φιέσρες. Η «παρέλαση» υφυπουργών και γραμματέων, χωρίς ανοιχτό διάλογο, χωρίς φωνές αντίστασης, είναι προσβολή για έναν τόπο που παλεύει να κρατηθεί ζωντανός. Δεν μας πείθουν με «αναπτυξιακά» πακέτα που μυρίζουν καταστροφή και αντιμόνιο. Τους επιστρέφουμε τον μονόλογό τους. Η Χίος ανήκει στους ανθρώπους της- και θα τους βρει απέναντι όταν προσπαθούν να την πουλήσουν».
Διαβάστε επίσης:
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε… στο γραφείο Δένδια
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ξηλώθηκε» ο Σαλάτας – Πλήρης επιβεβαίωση του documentonews.gr