Χλιαρή «δέσμευση» Οικονόμου για μη χρήση πληροφοριών από το παράνομο λογισμικό

Χλιαρή «δέσμευση» Οικονόμου για μη χρήση πληροφοριών από το παράνομο λογισμικό

Ένα ερώτημα που προέκυψε και από τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κατά την ακρόαση των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, εκτός από το ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα, ήταν εάν οι ελληνικές αρχές έχουν προμηθευτεί προϊόντα παράνομου λογισμικού, δηλαδή πληροφορίες προερχόμενες από ένα τέτοιο.

Το documentonews.gr ρώτησε σχετικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ζήτησε αντίστοιχη «δέσμευση» επ’ αυτού.

Ούτε μία, ούτε δύο φορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αρκετές φορές επαναλάβει πως «οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά». Ωστόσο, μετά και την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για την απόπειρα επιμόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator, τα ερωτήματα αυξάνουν.

Την ίδια ώρα, παρά την συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος του παράνομου λογισμικού από την κυβέρνηση, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο λαμβάνει χώρα συνεδρίαση της Ολομέλειας, και μάλιστα με τίτλο «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Στη δε συνεδρίαση αναμένεται να λάβει τον λόγο και ο Νίκος Ανδρουλάκης την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε.

Το documentonews.gr έθεσε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ερώτημα για την προμήθεια πληροφοριών από ένα τέτοιο σύστημα, καθώς την περασμένη εβδομάδα, στην ακρόαση των δημοσιογράφων που παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, Σταύρο Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, ο οποίος παρακολουθήθηκε και από το Predator, προέκυψε το ερώτημα και από τους ευρωβουλευτές που συμμετείχαν.

«Σήμερα, στην Ευρωβουλή, λαμβάνει χώρα η Συνεδρίαση της Ολομέλειας με τίτλο: «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», όπου θα καταθέσει και ο κ. Ανδρουλάκης. Έχετε δηλώσει, επανειλημμένως, ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά. Μπορείτε να δεσμευτείτε, αντίστοιχα, πως οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει προϊόντα, δηλαδή πληροφορίες, προερχόμενες από τέτοια κακόβουλα λογισμικά;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον Γιάννη Οικονόμου, που λακωνικά υποστήριξε πως οι δεσμεύσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα αρκούν.

«Εφόσον οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο σύστημα, δεν το χρησιμοποιούν. Δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω στην ερώτηση αυτή» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να δηλώσει το ίδιο σθεναρά την βεβαιότητα, όπως κάνει και με την πιθανότητα προμήθειας ενός συστήματος λογισμικού παράνομης παρακολούθησης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όπως μετέδωσε το Politico και ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη, ο τίτλος της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας στην ευρωβουλή, «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», έχει έντονο παρασκήνιο. Κατά το δημοσίευμα, αρχικά υπήρχε ως θέμα η «παράνομη παρακολούθηση», με τη λέξη «παράνομη» να φεύγει κατόπιν έντονης πίεσης του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Πράσινους να καταφέρνουν να πάρουν σε αντάλλαγμα τη διατήρηση της αναφοράς στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter