Ο ΣΕΓΑΣ παρακολουθεί ως απλός θεατής τους αθλητές να αγωνίζονται ανάμεσα σε μπετονιέρες, χώματα, τσιμέντα κι εργοτάξια
Αγώνες στίβου στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, σύμφωνα με την αυτοψία του χώρου από το Documento, σημαίνει ότι αγωνίζεσαι ή προπονείσαι ανάμεσα σε μπάζα, χώματα, χαλίκια, νταλίκες, φορτηγά, σκόνη που όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι (όπως για παράδειγμα όλη την εβδομάδα που πέρασε) είναι σαν να γυμνάζεσαι μέσα σε ομίχλη, αναπνέοντας παράλληλα όλο το τσιμέντο και την τέφρα της… ελληνικής Ριβιέρας, στον παραλιακό άξονα της λεωφόρου Ποσειδώνος από το ύψος της λεωφόρου Αλίμου έως τη Γλυφάδα…
Αυτό είναι το άθλιο σκηνικό που αντικρίζουν αθλητές, παιδιά και γονείς, όταν φτάνουν στο άλλοτε κραταιό αθλητικό προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά στην παραλία του Ελληνικού, απέναντι από το παλιό αεροδρόμιο, που λειτουργούσε 60 χρόνια κι έκλεισε επί της ουσίας τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω των έργων στο παραλιακό μέτωπο. Στις εγκαταστάσεις απέμειναν αυτήν τη στιγμή να λειτουργούν –όπως λειτουργούν μέχρι το οριστικό κλείσιμό τους (ας μη μιλήσουμε για μεταφορά, γιατί πλάνο πότε θα συμβεί αυτό δεν υπάρχει…)– το προπονητικό στάδιο του στίβου και το κλειστό στάδιο-γυμναστήριο-προθερμαντήριο, καθώς επίσης η αίθουσα της ενόργανης γυμναστικής και η κολυμβητική δεξαμενή που χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες πόλο. Κι εκεί, ανάμεσα στις νταλίκες, στα τσιμέντα και στην ελληνική χωμάτινη βροχή, καλούνται αθλητές του στίβου, μικρών και μεγαλύτερων ηλικιακών κατηγοριών (Κ16, Κ18, Κ20) αλλά και πρωτοκλασάτοι, να προπονούνται ή να αγωνίζονται επειδή τα στάδια για τον στίβο αποτελούν είδος εν ανεπάρκεια στη χώρα, ειδικά στην Αττική, χρόνο με τον χρόνο…
Παιδιά και αποπαίδια
Να ήταν όμως μόνο το πρόβλημα με τα έργα στον Αγιο Κοσμά… Οχι βέβαια. Ο ΣΕΓΑΣ σχεδόν αδιαφορεί για τις υποδομές, έχει ρίξει – όπως καταγγέλλουν πολλά σωματεία στην Αττική– όλο το βάρος στους αθλητές της πρώτης γραμμής και όσο κατεβαίνουν οι ηλικιακές κατηγορίες το ενδιαφέρον της γίνεται ανύπαρκτο. Τι να πρωτοπούμε; Ιδού μερικά από τα παράπονα ή τις καταγγελίες:
• Πέρα από την ανυπαρξία αγωνιστικών χώρων ακόμη και για τα αυτονόητα, πολλά σωματεία στίβου δεν μπορούν να δουλέψουν όπως θέλουν επειδή πολλές φορές σε δημοτικά στάδια τίθεται θέμα… κόμματος ή παράταξης. «Είσαι δικός μας, θα έχεις τις ευκολίες σου. Δεν είσαι, τρέχα γύρευε…». Αρκεί να αναφέρουμε παράδειγμα σωματείου στην ανατολική Αττική, όπου εν μέσω αγωνιστικής περιόδου η δημοτική αρχή έκλεισε το στάδιο για να κάνει έργα βελτίωσης στο χορτάρι του γηπέδου. Στις αντιρρήσεις των προπονητών και στο αίτημά τους να γίνουν τα έργα μετά τη λήξη των διασυλλογικών πρωταθλημάτων, η απάντηση ήταν: «Δεν μπορεί ο εργολάβος». Ετσι, οι προπονήσεις γίνονται σε γήπεδα όμορων δήμων ή ακόμη και σε… πλατείες για τους μικρούς αθλητές! Προς γνώση και συμμόρφωση…
• Σε άλλο στάδιο το ταρτάν για τους αθλητές στίβου γίνεται ναρκοπέδιο, αφού στον χώρο γίνονται τα πανηγύρια του δήμου (!), μπαίνουν βαριές σιδηροκατασκευές για τέντες που τρυπούν το ταρτάν γεμίζοντάς το με λακκούβες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο τραυματισμού αθλητών και αθλουμένων.
• Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ γιατί δεν γίνονται φέτος αγώνες για τους μικρούς αθλητές (Κ12), είναι αμφίβολο ότι θα πάρετε απάντηση. Ανοργανωσιά και αδιαφορία…
• Πολλές φορές, την τελευταία στιγμή, τα σωματεία μαθαίνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των αγώνων ακόμη και τέσσερις πέντε μέρες πριν από τους αγώνες και μετά τρέχουν τελευταία στιγμή να κλείσουν ξενοδοχείο στη Χαλκίδα ή όπου αλλού αποφασιστεί ότι θα γίνουν οι αγώνες…
• Από τον ΣΕΓΑΣ μέχρι πρόσφατα δεν έβρισκαν γήπεδο για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα Κ16 και Κ18, καθώς πολλά σωματεία που έχουν γήπεδα δεν τα έδιναν στην ομοσπονδία εξαιτίας της κόντρας τους με αυτήν. Τελικά, μία εβδομάδα πριν από τους αγώνες της Κ18 (26-27/4) δόθηκε το πράσινο φως ώστε ανάμεσα στις μπετονιέρες να γίνει η διοργάνωση στον Αγιο Κοσμά και να μπορέσει έτσι να γίνει εκεί (χθες Σάββατο) και το διασυλλογικό πρωτάθλημα της Κ16. Ετσι, η ομοσπονδία γλίτωσε το κάζο, αλλά αθλητές, προπονητές, σωματεία και γονείς έπρεπε να περάσουν μέσα από τα εργοτάξια που έχουν στηθεί στην περιοχή γύρω από τα στάδιο για να φτάσουν στο πρώην προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας στίβου. Κι εννοείται ότι χώρος για στάθμευση δεν υπάρχει στο σημείο, οπότε βλέπεις για 1-2 χλμ. στην παραλιακή της Ποσειδώνος εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη σειρά, επάνω στο πεζοδρόμιο. «Ελληνικός αθλητισμός 2.0»…
Μέσα σε όλα αυτά να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά (2024) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ανδρών – Γυναικών λίγο έλειψε να διεξαχθεί στη Βουλγαρία (Σόφια) γιατί δεν υπήρχε κλειστό στάδιο να το φιλοξενήσει και το ταρτάν του ΣΕΦ ήταν σε άθλια κατάσταση! Τελευταία στιγμή βρέθηκαν χρήματα και του έκαναν κάποιες επισκευές, οπότε μπόρεσαν να γίνουν οι αγώνες…
Τρίτωσε το κακό με την οροφή στο ΟΑΚΑ
Μια του κλέφτη (28/2/2024), δυο του κλέφτη (11/11/2024), τρεις και η κακή του μέρα (26/2/2025) λέει ο λαός και δικαιώθηκε για μια ακόμη φορά με όλα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, στο υποτιθέμενο στολίδι του ελληνικού αθλητισμού στην «Ελλάδα 2.0», όπως έχει υποσχεθεί δεκάδες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πλέον ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει πόσες φορές επανέλαβε τη φράση περί «στολιδιού του ελληνικού αθλητισμού» αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει πια, αφού οι εγκαταστάσεις σαπίζουν, όπως έχει αναδείξει με συνεχή δημοσιεύματά του το Documento.
Σουρωτήρι
Την Παρασκευή 26 Απριλίου το ολυμπιακό κολυμβητήριο θύμισε… Νιαγάρα για τρίτη φορά σε 14 μήνες, αφού με κάθε ισχυρή βροχή που πέφτει στην Αθήνα ανοίγει η οροφή και δημιουργείται καταρράκτης από το ταβάνι που τρέχει πότε στην ολυμπιακή πισίνα και πότε στην πισίνα των καταδύσεων! Πρώτη φορά συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου του 2024, δεύτερη στις 11 Νοεμβρίου 2024 και τρίτη μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Ενδιάμεσα να αναφέρουμε ότι πλημμύρισαν από τη βροχή οι χώροι των αποδυτηρίων των ΑμεΑ και οι τουαλέτες τους. Τα υποτιθέμενα έργα στις εγκαταστάσεις έχουν καταντήσει σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας», που το πρωί επισκευάζεται και το βράδυ διαλύεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που κάνει εδώ και έξι χρόνια είναι να ανακοινώνει έναν «χορό» εκατομμυρίων γύρω από τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το κόστος των οποίων ξεκίνησε από τα 48 εκατ. ευρώ κι έχει φτάσει –σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία εκτίμηση του αν. υπουργού Αθλητισμού– στα 111 εκατ.! Κι ακόμη δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό…
Υστερα από όλα αυτά, με γραπτή του δήλωση την περασμένη Δευτέρα (28/4), ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής θέλησε να απαντήσει στους πολίτες, αποδεικνύοντας εντέλει την αξία της σιωπής. Αφού χαρακτήρισε «διαρροή» τον καταρράκτη που δημιούργησε η βροχή, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, μας ενημέρωσε ότι «η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε περιορισμένη διαρροή από την οροφή, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της εγκατάστασης. Το προσωπικό αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας τους συλλόγους και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα». Με λίγα λόγια, δεν πνίγηκε και δεν τραυματίστηκε κανείς από αθλητές, γονείς και παιδιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κολυμβητήριο.
«Θα ολοκληρωθεί…»
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι ενημέρωσε στην ίδια ανακοίνωση πως «το έργο στεγανοποίησης της οροφής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο εργολάβος που ανέλαβε την επισκευή εξαφανίστηκε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της οροφής, γιατί προφανώς δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Το έργο στεγανοποίησης έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και μήνες, από την πρώτη φορά που άνοιξε η οροφή του ολυμπιακού κολυμβητήριου, τον Φεβρουάριο του 2024. Αλλά ποιος θα ελέγξει τι συμβαίνει και πού πάνε τα δεκάδες εκατομμύρια για την… ανάδειξη του ΟΑΚΑ σε στολίδι του ελληνικού αθλητισμού;