Χονγκ Κονγκ: Ένοχοι οι οργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης του 2019

Χονγκ Κονγκ: Ένοχοι οι οργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης του 2019

Εννέα βετεράνοι της αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για τη διοργάνωση μιας από τις πιο μεγάλες διαδηλώσεις του 2019, μια απόφαση που κάνει και πάλι φανερή την ανελέητη καταστολή που λαμβάνει χώρα στην κινεζική αυτή περιφέρεια.

Ανάμεσα στους εννέα περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες του αγώνα για τις ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία. Σε μερικές περιπτώσεις πρόκειται για «απόστολους» της μη βίας που κινητοποιούνται –ματαίως– εδώ και δεκαετίες υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ένας από τους πιο διάσημους είναι ο 82χρονος δικηγόρος Μάρτιν Λι, ο οποίος πριν από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997 είχε επιλεγεί από το Πεκίνο για να συντάξει τον Θεμελιώδη Νόμο, ο οποίος χρησιμεύει ως ένα μίνι-σύνταγμα σ’ αυτή την ημιαυτόνομη περιφέρεια.

Διώκονταν επίσης η πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης και δικηγόρος Μάργκαρετ Εντζί, 73 ετών, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζίμι Λάι και ο πρώην βουλευτής Λιουνγκ Κουόκ-χανγκ, γνωστός με το προσωνύμιο «Μακρυμάλλης».

Οι δύο τελευταίοι είναι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι στο πλαίσιο χωριστών διώξεων στο όνομα του δρακόντειου νόμου για την εθνική ασφάλεια που το Πεκίνο επέβαλε τον Ιούνιο.

Άλλοι είναι προσωπικότητες του Μετώπου Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (CHRF), του συνασπισμού που είχε οργανώσει τις πιο μεγάλες διαδηλώσεις του 2019, όταν η πόλη είχε γνωρίσει τη χειρότερη πολιτική κρίση της μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ» 

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε επτά κατηγορουμένους ένοχους για διοργάνωση παράνομης συγκέντρωσης και συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση. Οι δύο άλλοι είχαν δηλώσει ένοχοι.

Οι εννέα, οι οποίοι κινδυνεύουν με φυλάκιση πέντε ετών, θα μάθουν την ποινή τους στις 16 Απριλίου. Οι κατηγορούμενοι, που δεν είναι προφυλακισμένοι, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παρέδωσαν τα διαβατήριά τους.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι έστω κι αν πρέπει να πάμε φυλακή γι’ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην βουλευτής και συνδικαλιστής ηγέτης Λι Σέουκ-γιαν. «Ό,τι και να μας επιφυλάσσει το μέλλον, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τους αψηφούμε».

Μερικοί υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο δικαστήριο, κρατώντας πανό που κατήγγελλαν την «πολιτική καταπίεση».

Η υπόθεση είναι εμβληματική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πρώην βρετανική αποικία, δεδομένης της έκτασης της διαδήλωσης στην οποία αφορά.

Στις 18 Αυγούστου 2019, μια τεράστια πορεία είχε διασχίσει επί ώρες ειρηνικά τους δρόμους του κέντρου του νησιού του Χονγκ Κονγκ

Οι οργανωτές είχαν κάνει λόγο για 1,7 εκατομμύριο διαδηλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι στη διαδήλωση συμμετείχε σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter