Χονγκ Κονγκ: Η Apple Daily ξεπούλησε την τελευταία της έκδοση

Χονγκ Κονγκ: Η Apple Daily ξεπούλησε την τελευταία της έκδοση

Η εφημερίδα στο Χονγκ Κονγκ ξεπούλησε το τελευταίο φύλλο της μέσα σε λίγες ώρες. Ουρές πολιτών σχηματίστηκαν στα σημεία πώλησης για να αγοράσουν ένα αντίτυπο, εξαφανίζοντας το ένα εκατομμύριο φύλλα εν ριπή οφθαλμού, καθώς είχε φύγει από τα ράφια μέχρι τις 8:30 π.μ.!

Η εφημερίδα ασκούσε ανοιχτά κριτική στο καθεστώς του Πεκίνου με αποτέλεσμα την απόφαση για το κλείσιμό της. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι οι αρχές της έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας $2,3 εκατομμυρίων, έκανε έφοδο στα γραφεία της και συνέλαβε πέντε αρχισυντάκτες την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορώντας τους για συνωμοσία με ξένες δυνάμεις που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ήταν το τελευταίο έντυπο Μέσο υπέρ της δημοκρατίας που κυκλοφορούσε στο Χονγκ Κονγκ. Η κατάπνιξη της ελευθερίας του Τύπου που δέχεται η πόλη από το  Πεκίνο είναι μόνο μια πτυχή της γενικότερης καταπίεσης που υφίστανται οι πολιτικές ελευθερίες στην περιοχή. Το 2019, μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ανησύχησαν τις αρχές. Ως απάντηση, ψηφίστηκε ένας σαρωτικός νόμος για την εθνική ασφάλεια και αναμορφώθηκε ο εκλογικός νόμος του Χονγκ Κονγκ με τέτοιο τρόπο που να κρατάει τις αντίθετες φωνές εκτός εξουσίας.

Μπατσελέτ: Ο Τζίμι Λάι άσκησε θεμελιώδη δικαιώματα

Η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, στόχευσε για άλλη μια φορά τα βέλη της στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συστηματικά ενεργεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με την Μπατσελέτ, ο εκδότης της Apple Daily, Τζίμι Λάι, που βρίσκεται στην φυλακή από τον περασμένο Δεκέμβριο, αντιμετώπισε «αρνητικές συνέπειες» επειδή άσκησε τα θεμελιώδη δικαιώματά του.

Μιλώντας μέσω βίντεο-κλήσης σε τελετή βραβείων Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, η Μπατσελέτ τόνισε ότι ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια αναγκάζει τους δημοσιογράφους να «αυτό-λογοκρίνονται» για να αποφύγουν να υποπέσουν σε «ασαφώς ορισμένα παραπτώματα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter