Χονγκ Κονγκ: Μολότοφ αντί πυροτεχνημάτων

Χονγκ Κονγκ: Μολότοφ αντί πυροτεχνημάτων

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια μιας φιλοδημοκρατικής διαδήλωσης που ξεκίνησε ειρηνικά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του νέου έτους καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων–ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και οικογένειες–και κάποιοι από αυτούς απάντησαν πετώντας βόμβες μολότωφ.

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια μιας φιλοδημοκρατικής διαδήλωσης που ξεκίνησε ειρηνικά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του νέου έτους καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των συγκεντρωμένων–ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και οικογένειες–και κάποιοι από αυτούς απάντησαν πετώντας βόμβες μολότωφ.

Στη συνοικία Γουαντσάι, όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά μπαρ, κάποιοι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι και κατέστρεψαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας HSBC με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και να ψεκάσουν με σπρέι πιπεριού τους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες και ήταν μαυροφορεμένοι ανασυντάχθηκαν και απάντησαν εκτοξεύοντας αρκετές βόμβες μολότωφ και χρησιμοποιώντας ως ασπίδες ανοιγμένες ομπρέλες.

Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρό τους τον διεθνή τραπεζικό όμιλο HSBC γιατί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, έκλεισε μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών υπέρ του φιλοδημοκρατικού κινήματος, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει η τράπεζα.

“Είναι δύσκολο να αρθρώσεις το ΄Καλή Χρονιά’ γιατί οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ δεν είναι χαρούμενοι”, λέει ένας διαδηλωτής ονόματι Τουνγκ, περπατώντας μαζί με τον δίχρονο γιο του, την μητέρα και την ανιψιά του.

“Αν δεν ικανοποιηθούν τα πέντε αιτήματα και δεν λογοδοτήσει η αστυνομία για την βαρβαρότητά της, τότε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή χρονιά”, προσθέτει.

Ο Τουνγκ αναφέρεται στο αίτημα των διαδηλωτών για κυβερνητικές υποχωρήσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους δημοκρατίας, της αμνηστίας για τους περισσότερους από 6.500 συλληφθέντες μέχρι στιγμής και για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες της αστυνομίας.

Η φιλοδημοκρατική πορεία διοργανώθηκε από το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση η οποία διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις τον περασμένο χρόνο με εκατομμύρια άτομα να έχουν συμμετάσχει.

Κατά μήκος της πορείας κάποιοι από τους πρόσφατα εκλεγμένους στις περιφερειακές εκλογές φιλοδημοκρατικοί πολιτικοί προσχώρησαν στο πλήθος κατά την πρώτη ημέρα των καθηκόντων τους και κάποιοι από αυτούς μάλιστα βοήθησαν στη συλλογή δωρεών για τις ανάγκες του κινήματος.

Νωρίτερα χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είχαν υποδεχτεί το 2020 στο Victoria Harbour, φωνάζοντας το χαρακτηριστικό σύνθημα του κινήματος “Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η εξέγερση της εποχής μας” λίγο πριν οι δείκτες του ρολογιού σημάνουν μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια μια θάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην Nathan Road μπλοκάροντας δρόμους, ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Ας συνεχίσουμε να πολεμάμε μαζί το 2020”.

Στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού σε μεμονωμένα περιστατικά.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι το Πεκίνο “θα διαφυλάξει με αποφασιστικότητα την ευημερία και την σταθερότητα” του Χονγκ Κονγκ υπό το αποκαλούμενο “μια χώρα, δύο συστήματα” πλαίσιο.

Μια ομάδα από 40 βουλευτές και αξιωματούχους 18 χωρών έστειλε ανοιχτή επιστολή στην αρχηγό του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς, καλώντας την να “αναζητήσει ειλικρινείς τρόπους εξόδου από την κρίση αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας υποστηρίζεται από το 59% των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του Reuters το Ινστιτούτο Έρευνας της Κοινής Γνώμης του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter