Χονγκ Κονγκ: Τη στήριξη των ξένων προξενείων ζητούν οι διαδηλωτές

Χονγκ Κονγκ: Τη στήριξη των ξένων προξενείων ζητούν οι διαδηλωτές

Για σχεδόν τρεις μήνες, εκατομμύρια πολίτες στην ημι-αυτόνομη επαρχία του Χονγκ Κονγκ κατακλύζουν τους δρόμους με ζέση και ορμή, για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο των αρχών για περαιτέρω συρρίκνωση της Δημοκρατίας βάσει των επιταγών των κόκκινων καπιταλιστών της Κίνας. 

Οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί. Γι’ αυτό, στρέφονται τώρα στα προξενεία των ξένων χωρών.

Ενόψει της Συνόδου των G20 το διήμερο 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν ειρηνικές πορείες προς τα προξενεία των ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά, αλλά και προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας τη στήριξή τους για την άσκηση πίεσης στις αρχές της επαρχίας.

Ο λόγος; Η άρνηση της επικεφαλής, Κάρι Λαμ, να αποσύρει οριστικά το σκανδαλώδες νομοσχέδιο έκδοσης, βάσει του οποίου οι κατηγορούμενοι ως εγκληματίες –ακόμη και ξένοι υπήκοοι- θα εκδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες στην Κίνα. Όπου εγκληματίας, σημειώσατε κάθε λογής πολιτικό διαφωνούντα, ακτιβιστή και επικριτή του κινεζικού καθεστώτος, οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκουν καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ.

Οι πολυπληθείς διαμαρτυρίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου φαίνεται να μην έχουν συγκινήσει την εκλεκτή του Πεκίνου, Λαμ. Υπό την πίεση της κατακραυγής των πολιτών, έχει αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, οι διαδηλωτές ζητούν την οριστική απόσυρσή του.

«Η τοπική μας κυβέρνηση συνεχίζει να μας αγνοεί, κάτι που μας αναγκάζει να στραφούμε στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια», εξήγησε στον Guardian ένας εκ των διοργανωτών της πορείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter