Χωρίς προοπτική για κυρώσεις στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς προοπτική για κυρώσεις στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής

Τελειωμένη θα πρέπει να θεωρείται κάθε προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία μετά το κείμενο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα, καθώς αν και οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας δεν πρόκειται να προβούν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα και με το Euractiv, στο κείμενο αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα της Κομισιόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές – Σεβαστείτε τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας

Στο ίδιο πνεύμα και με τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που μπήκε πολλές φορές στο τραπέζι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ήταν αποκαλυπτικός εξάλλου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στο πλαίσιο του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου αποκάλυψε τους λόγους γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας: Επειδή, είπε, «οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ύπατο Αρμοστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα περνώντας σε αντεπίθεση  Κύπρος πρότεινε, τότε, αντί κυρώσεις, να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κατόπιν όλων των παραπάνω δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη Σύνοδο, αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να περιοριστεί στην «ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα» που θα κάνει στους υπόλοιπους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως σε ερώτηση που δέχθηκε πρόσφατα από το documento.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε «κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, περιοριζόμενος στην «ενημέρωση» που θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς αίτημα για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter