Χωρίς προσχήματα

Χωρίς προσχήματα

Η υπουργός Πολιτισμού έχει τόσο μένος με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Το ότι δεν σηκώνει αντίλογο από τους επιστήμονες το είδαμε καλά το καλοκαίρι, όταν πέταξε έξω τον ιστορικό σύλλογο από την έδρα του, στο κτίριο της οδού Ερμού, απόφαση που ερμηνεύτηκε ως αντίποινα στη συστηματική κριτική που της ασκεί για πλείστα θέματα, από τις βυζαντινές αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη, τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, τη συλλογή Στερν κ.ά. Παρά τις αντιδράσεις τότε, η σιδηρά κυρία της οδού Μπουμπουλίνας δεν έκανε σπιθαμή πίσω.

Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, όμως, εφαρμόζει η κ. Μενδώνη και στην κοινοβουλευτική διαδικασία, που (θα έπρεπε να) είναι κορωνίδα της δημοκρατίας. Ο ΣΕΑ αποκλείστηκε από την ακρόαση φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή κι ας περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τη διεξαγωγή αρχαιολογικών έργων και ανασκαφών και την πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα. ΄Η μάλλον ακριβώς επειδή οι σχετικές διατάξεις ενσωματώνονται κι αυτές σε μια ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ να αποδυναμώσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και παράλληλα να μετατρέψει τον ΟΔΑΠ σε δούρειο ίππο πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων στο όνομα του «εκσυγχρονισμού του», ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες – όχι μόνο σε εκδοτήρια και πωλητήρια αλλά και στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των σωστικών ανασκαφών μέσω της ανάθεσής τους σε ΝΠΔΔ.

Ηταν, όμως, στη συζήτηση στη Βουλή η επιτροπή ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού), η οποία εκπροσωπεί τους εργασιακούς κλάδους του ΥΠΠΟ πλην των αρχαιολόγων, παρά το γεγονός, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ, «ότι μέλη του Προεδρείου της και ο ίδιος ο Πρόεδρός της είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα». Απ’ ό,τι φαίνεται, η υπουργός έχει τα δικά της κριτήρια… κάστινγκ. «Οχι» στους επιστήμονες, «ναι» σε υπόδικους συνδικαλιστές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter