Χορτάσαμε από «θα»… Μαυρογιαλούρου για το ΕΣΥ

Χορτάσαμε από «θα»… Μαυρογιαλούρου για το ΕΣΥ

Φουσκωμένες υποσχέσεις και μηδαμινές πράξεις, καθώς ούτε τις δωρεές των ιδιωτών υλοποίησε

Σαν χάρτινος πύργος γκρεμίστηκαν εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός, και εν μέσω πανδημίας, όλα όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία τον Φεβρουάριο του 2019. Σαν άλλος Μαυρογιαλούρος μοίραζε προεκλογικά τα «θα» με το τσουβάλι, κρύβοντας πίσω τους τα ψιλά γράμματα στο πρόγραμμα του κόμματός του: την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους στο κατοχυρωμένο συνταγματικά αγαθό της δημόσιας υγείας.

«Γιατί πρέπει τα νοσοκομεία να αγοράζουν μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες;» αναρωτιόταν ο αρχηγός της ΝΔ εν μέσω χειροκροτημάτων του κομματικού του στρατού. Αυτού που μετέπειτα διόριζε στο «επιτελικό του κράτος» με πρώτο και καλύτερο τον ανιψιό του.

«Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται κρατικό συμφέρον» και η «δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική» έλεγε τον Αύγουστο του 2017 από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κριτικάροντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία. Για εκείνον το νομοσχέδιο είχε πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Σήμερα, από τον πρωθυπουργικό θώκο, αν και εμφανιζόταν από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ως ο Μωυσής που μας έσωσε, στο δεύτερο σαρωτικό κύμα οι πέτρινες πλάκες των υποσχέσεών του για τη δημόσια υγεία έσπασαν σε χίλια κομμάτια αποκαλύπτοντας το πραγματικό του σχέδιο.

«Υγεία» προς όφελος των ιδιωτών φίλων και με κινητήριο μοχλό το κέρδος. Με τα δημόσια νοσοκομεία να διοικούνται από ημέτερους μανατζαραίους και το ΕΣΥ να παραμένει αθωράκιστο… Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να καλύπτει πλέον ανερυθρίαστα από το βήμα της Βουλής το αμίμητο του Γιώργου Γεραπετρίτη «εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς» δηλώνοντας ότι πρώτος το είχε πει εκείνος.

Αλλα λόγια, άλλες πράξεις

Το πρόγραμμα της ΝΔ όπως το ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 23 Φεβρουαρίου 2019 συνοψιζόταν σε συγκεκριμένες βασικές προτεραιότητες. Ας τις συγκρίνουμε με όσα έκανε αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Ιούλιο του 2019.

Δέσμευση 1: Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός πενταετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

Τι συνέβη: Η υγεία δεν είδε ποτέ τα εκατομμύρια αυτά. Το πρώτο lockdown απέδειξε την ανικανότητα της κυβέρνησης να προμηθεύσει επαρκώς ακόμη και με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές) γιατρούς και νοσηλευτές. Εσπευσε να κάνει απευθείας υπερκοστολογημένες αναθέσεις σε εταιρείες που μετρούσαν λίγες ημέρες ζωής, επιχειρήσεις ημετέρων και… ψιλικατζίδικα. Το μόνο που έκανε ήταν να χειροκροτεί στα μπαλκόνια το υγειονομικό προσωπικό με πρωτοβουλία της συζύγου του. Μην ξεχνάμε ότι εντελώς προκλητικά η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, την ώρα που η χώρα έμπαινε σε δεύτερη και μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση, έκανε επίδειξη πλούτου μιλώντας στους «Financial Times» για τις καρφίτσες Cartier και την πολυτελή ζωή της. Αραγε με μια καρφίτσα από αυτές πόσες μάσκες γιατρών θα αγόραζε;

Οσο για τις ιδιωτικές δωρεές, όπως αποκάλυψε το Documento, ακόμη και αυτές για την κατασκευή ΜΕΘ που ανακοινώθηκαν με επικοινωνιακές φανφάρες άλλων εποχών δεν έχουν ολοκληρωθεί μήνες μετά. Αλλωστε, σύμφωνα με τη μαθηματική λογική Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη, λιγότερες ΜΕΘ ισούνται με λιγότερους νεκρούς.

Δέσμευση 2: Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα δύο ετών.

Τι συνέβη: Υπό συνθήκες πανδημίας ή όχι τα κενά προσωπικού ήταν τεράστια καθώς το ΕΣΥ χτυπήθηκε όσο τίποτε άλλο από τα μνημόνια. Αν και λόγω κορονοϊού η κυβέρνηση προέβη σε προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού (όχι όμως μόνιμου ακόμη), αυτές φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες εν μέσω πανδημίας.

Δέσμευση 3: Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

Τι συνέβη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τον τουρισμό χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αλλά φυσικά και χωρίς την επιβολή υποχρεωτικού τεστ Covid-19 και καραντίνας στους τουρίστες. Παρά τις αυξημένες ανάγκες για υγειονομική πρόληψη και θωράκιση των νησιών, ο πρωθυπουργός αγνοώντας τις έντονες ανησυχίες που εξέφραζαν ήδη από τον Μάιο δήμαρχοι και άλλοι φορείς τα άφησε στην τύχη τους. Τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας όσα συνέβησαν στον Πόρο.

Δέσμευση 4: Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Τι συνέβη: Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό καταγγέλλουν από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα ότι, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Στις 20.11.2020 το σωματείο εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής κατήγγειλε δημόσια ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ότι έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους και δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Αντί λύσεων εισέπραξαν από τον διοικητή το «όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί». Κάτι που θυμίζει παλαιότερα λεγόμενα του Αδωνη Γεωργιάδη και φυσικά το αξέχαστο «δεν θέλω να μου πάρει τη δόξα η τρόικα» για τις απολύσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ όταν ήταν υπουργός Υγείας.

Μην ξεχνάμε και το φιάσκο με τον διορισμό μάνατζερ και ατόμων του κομματικού σωλήνα στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Κ. Πατέρα που «κάρφωσε» δημόσια τον Μητσοτάκη ότι του είχε τάξει τη θέση ως ρουσφέτι διότι εκείνος θα του έφερνε ψήφους. Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδού μια γεύση:

02.02.2016: «O ΣΥΡΙΖΑ αντί να καλύψει κενά σε σχολεία και νοσοκομεία διόρισε κομματικούς στρατούς»

09.09.2016: «Δεν πρόκειται ν’ ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων».

08.03.2018: «Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!».

22.05.2019: «Το δικό μου σχέδιο θέλει αληθινή κοινωνική πολιτική. Με υγεία για όλους. Με πολλούς νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Με νοσοκομεία τα οποία θα διοικούν στελέχη που θα ξέρουν τη δουλειά τους, όχι κολλητοί των υπουργών ή πελάτες του κόμματος άσχετοι με την υγεία».

Και τα ψέματα συνεχίζονται

23.02.2019 Κυρ. Μητσοτάκης: «Πέρασα δεκάδες ώρες μιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό. Κυρίως όμως ακούγοντας τους ίδιους τους ασθενείς. Μπορώ να σας βεβαιώσω λοιπόν ότι το πρόμε γραμμά μας υπηρετεί πλήρως τον τίτλο του: παρέχει καλύτερη δημόσια υγεία σε όλους τους Ελληνες»

Μέχρι σήμερα αρνείται να ακούσει σοβαρά τα αιτήματα των «ηρώων της πρώτης γραμμής», όπως και ο ίδιος τους αποκαλεί.

25.09.2020 Στέλιος Πέτσας: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».

24.11.2020 Γ. Γεραπετρίτης: «Εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς».

Οι δηλώσεις Πέτσα και Γεραπετρίτη δίνουν την απάντηση στο τι κρυβόταν πίσω από την άλλοτε δέσμευση για «ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ».

23.02.2019: Κατά την παρουσίαση του προγράμματος υγείας της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση «σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σήμερα: Αναγκάστηκε λόγω των συνθηκών να επιτάξει με το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο ιδιωτικές κλινικές, ενώ πρώτα οι ιδιώτες κλινικάρχες είχαν αρνηθεί. Ακόμη, έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ πάνε σε ιδιωτικές κλινικές για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, γιατροί του ΕΣΥ πάνε και σε μη επιταγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία.

23.02.2019 Κυρ. Μητσοτάκης: «Προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη».

Σήμερα: To τεστ κορονοϊού δεν έχει ακόμη κωδικό στον ΕΟΠΥΥ, άρα πληρώνεται αδρά σε ιδιώτες από πολίτες αφού δεν μπορούν να εξεταστούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας πέταξε στον κάλαθο τον αχρήστων χαμηλότερη κοστολόγηση της τιμής του τεστ σε σύγκριση με ό,τι ορίστηκε τελικώς στο πολύκροτο ΦΕΚ, με το «δώρο» των 30 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες της υγείας που βαφτίστηκε «αποζημίωση».

20.04.2017: «Απαιτούνται στοχευμένες προσλήψεις στον τομέα της υγείας με προτεραιότητα σε ιατρούς και νοσηλευτές»

03.03.2018: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Ομως ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα εφαρμοστεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές»

06.02.2019: «Το νοσηλευτικό προσωπικό κρατάει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, οι σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, καθώς πολύ μικρό ποσοστό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού αφορούν νοσηλευτές. Αυτή η στρέβλωση θα διορθωθεί»

Σήμερα: Ο,τι γράψαμε και πιο πάνω για τις προσλήψεις. Οσες έγιναν φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό για ένα κράτος που παλεύει με τον κορονοϊό.

Τα ίδια εν μέσω πανδημίας

Τάδε έφη Κυρ. Μητσοτάκης:

11.03.2020: «Προσθέτουμε κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

02.04.2020: «Σήμερα, ιδιώτες χρηματοδοτούν τη λειτουργία πάνω από 500 ΜΕΘ, έχοντας προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες. Προϊόντα δωρεών είναι και εκατομμύρια μάσκες, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια και στολές που καταφτάνουν στη χώρα. Συγχαίρω τους φορείς και τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλίες τους».

Σήμερα: Οι αποκαλύψεις του Documento για τη μη ολοκλήρωση των ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών τον διαψεύδουν.

20.05.2020: «Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης»

25.05.2020: «Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα, θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Είμαστε πια εκπαιδευμένοι στα μέτρα ατομικής προστασίας. Διπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής. Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα μόνιμα κρεβάτια μονάδων αυξημένης φροντίδας. Και θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα»

Σήμερα: Τρέχει να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ για non-Covid ασθενείς. Δεν έχει ολοκληρώσει κρεβάτια ΜΕΘ από δωρεές ιδιωτών. Δεν πήρε λεωφορεία. Δεν αύξησε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Αφού αύξησε την πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα, δίνει και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να διασωθεί μια ιδιωτική εταιρεία αερομεταφορών που προέβη σε εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με ανώνυμες καταγγελίες εργάζονταν αν και βρίσκονταν σε αναστολή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter