Χουλιάν Κουέστα: Με σωστές κινήσεις φτιάχνεις καλή ομάδα

Χουλιάν Κουέστα: Με σωστές κινήσεις φτιάχνεις καλή ομάδα

Ο Αρης επέστρεψε δριμύτερος στη Σούπερ Λίγκα, βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και στοχεύει να τερματίσει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Οι «κιτρινόμαυροι» τόνωσαν το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος και ο κόσμος τους έκανε αισθητή την παρουσία του. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έχουν διατεθεί 109.504 εισιτήρια και ο μέσος όρος ανά παιχνίδι είναι 9.125 θεατές, σχεδόν 1.000 παραπάνω από τα ματς του Παναθηναϊκού!

Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση Καρυπίδη προχώρησε σε μεγάλη ανανέωση του ρόστερ της ομάδας και το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτήν ήταν να αποκτήσει ένα ομοιογενές σύνολο που θα ήταν και ανταγωνιστικό. Ηρθαν παίκτες με ποιότητα και παραστάσεις κι αυτό που τους έλειπε ήταν η χημεία. Με τον Πάκο Ερέρα στον πάγκο του ο Αρης δεν ήταν αποτελεσματικός και ο Ισπανός κόουτς παρέδωσε τη σκυτάλη στον Σάββα Παντελίδη. Ο Ελληνας προπονητής χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής, άλλαξε αγωνιστική στρατηγική στην ομάδα και σταδιακά «κλείδωσε» το πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα που οδηγεί στην Ευρώπη.

Ενας από τους παίκτες-κολόνες του Αρη είναι ο 28άχρονος Ισπανός τερματοφύλακας Χουλιάν Κουέστα Ντίαθ, ο οποίος μιλώντας στο Documento υποστήριξε πως η ομάδα του μπορεί να αποδώσει ακόμη καλύτερα: «Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουμε σταθερή βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι και έχουμε περιθώρια να παίξουμε ακόμη καλύτερα. Βρήκαμε τη χημεία. Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, επιθετικά είμαστε παραγωγικοί, ενώ αμυντικά, με εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό, που ήταν μια άτυχη βραδιά, έχουμε σταθερότητα. Πιστεύω ότι στα τελευταία πέντε παιχνίδια θα παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο και θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Η ομάδα στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ (πρωτάθλημα και Κύπελλο) έδειξε ότι είναι ικανή για πιο… υψηλές πτήσεις;

Δεν ήταν μόνο σ’ αυτά τα παιχνίδια. Κερδίσαμε την ΑΕΚ με άνεση στην έδρα μας, μην το ξεχνάτε αυτό. Ολοι στην ομάδα πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη καλύτερα, γιατί έχουμε ποιότητα. Μας έλειπε η συνοχή όμως, γιατί είμαστε καινούργια ομάδα. Δεν μπορεί να χτιστεί μια ομάδα σε έξι επτά μήνες.

Αυτή ακριβώς θα ήταν η επόμενη ερώτηση: πόσο εφικτό είναι για μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες στο ρόστερ της, όπως ο Αρης, να αποκτήσει μέσα σε λίγους μήνες ένα δεμένο σύνολο;

Καθόλου εύκολο. Μια ομάδα χρειάζεται δύο με τρία χρόνια για να γίνει κανονική ομάδα. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθαμε στον Αρη 18-20 νέοι παίκτες, από διαφορετικές χώρες, με άλλη κουλτούρα. Το καλό ήταν πως οι περισσότεροι ήμασταν Ισπανοί και επειδή στον Αρη υπάρχει παράδοση με τους Λατινοαμερικανούς, το όλο κλίμα στην ομάδα μάς βοήθησε να προσαρμοστούμε σχετικά γρήγορα. Βοήθησε επίσης ότι ήρθαν παίκτες με ποιότητα. Επειτα οι συνθήκες στην ομάδα, ο τρόπος που μας αγκάλιασε ο οργανισμός του Αρη, συντέλεσαν ώστε να πετύχουμε πράγματα που πολλοί δεν περίμεναν στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ηταν έκπληξη για σένα ότι δεν στέριωσε στον Αρη ο Πάκο Ερέρα, ο οποίος είναι καταξιωμένος προπονητής;

Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο κ. Ερέρα έχει διαφορετική φιλοσοφία, η οποία από ένα σημείο και μετά δεν έφερε τα αποτελέσματα που ήθελε το κλαμπ. Του αρέσει περισσότερο η κυκλοφορία της μπάλας. Εκανε πάντως καλή δουλειά. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει όμως, στην Ελλάδα μετράει πάνω απ’ όλα το αποτέλεσμα.

Τι «πινελιές» έβαλε στην ομάδα ο διάδοχος του Ερέρα, ο Σάββας Παντελίδης, και ανέβασε σταδιακά στροφές;

Στην αρχή ήταν δύσκολο για τον κ. Παντελίδη. Βρήκε μια κατάσταση την οποία άλλαξε γιατί κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Με τον νέο μας προπονητή αλλάξαμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Γίναμε πιο… ελληνική ομάδα, να το πω έτσι. Γίναμε πιο συμπαγείς και βάλαμε περισσότερη ουσία στο παιχνίδι μας. Είμαστε πολύ καλά όλοι κι αυτό βγαίνει και στο γήπεδο.

Εκτιμάται πως αν ο Αρης κρατήσει τον βασικό του κορμό και κάνει δύο τρεις ποιοτικές προσθήκες, του χρόνου θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικός. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

Δεν σας κρύβω ότι στο ξεκίνημα της σεζόν όλοι πίστεψαν ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν τίτλο. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη όμως. Ηρθε και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο, που ακόμη μας ενοχλεί. Θέλω πάρα πολύ να κατακτήσω έναν τίτλο με τον Αρη και πιστεύω ότι οι αρμόδιοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν το προσεχές καλοκαίρι για να πάμε ακόμη ψηλότερα του χρόνου.

Οπότε τα καλύτερα έρχονται για την ομάδα σου και τους φιλάθλους της…

Ναι, αυτό πιστεύω. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τις άλλες ομάδες. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να κάνεις ομάδα. Σωστές κινήσεις χρειάζονται, προγραμματισμός και καλά αποδυτήρια. Αποδυτήρια με υγεία. Αυτά υπάρχουν ήδη στον Αρη, οπότε ναι, γιατί να μη στοχεύσουμε σε κάτι μεγάλο του χρόνου;

Πώς θα χαρακτήριζες την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι του Αρη στο «Κλ. Βικελίδης»;

Μοναδική. Υπέροχη. Το πάθος τους για την ομάδα είναι πραγματικά απίστευτο. Δεν μπορείς να μη δίνεις το 100% όταν έχεις τέτοιους οπαδούς στο πλευρό σου. Το γήπεδό μας είναι τέτοιο που ο κόσμος πραγματικά παίζει μπάλα μαζί μας. Ο αντίπαλος νιώθει την ανάσα του από τις κερκίδες.

Είσαι από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Σούπερ Λίγκας. Ηταν εύκολη η απόφασή σου να επιμηκύνεις τη συνεργασία σου με την ομάδα;

Νιώθω σαν στο σπίτι μου στον Αρη. Οταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη δεν περίμενα ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο. Ολος ο κόσμος με στήριξε και μου έδειξε αγάπη. Η οικογένειά μου επίσης περνάει πολύ όμορφα στην πόλη. Νιώθω μια χαρά, οπότε ήταν εύκολη απόφαση.

Αρκετοί συμπαίκτες σου απασχολούν ήδη άλλες ομάδες (Φραν Βέλεθ, Ματίγια, Ματέο Γκαρσία). Θα είναι… ευλογία αν συνεχίσουν στον Αρη;

Μακάρι να μείνουν. Είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές αλλά και πολύ καλοί χαρακτήρες. Εχουν ιδανικό πακέτο για να τους έχω συμπαίκτες και είναι χαρά να παίζω μαζί τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ομάδα στην Ισπανία; Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ ή η Σεβίλλη;

Η Σεβίλλη. Πέρασα πολλά και όμορφα χρόνια εκεί. Είμαι οπαδός της από μικρός.

Τι κρατάς από τη φετινή χρονιά και τι θέλεις να πετάξεις;

Θα κρατήσω την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα. Γιατί είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Θα κρατήσω ακόμη την αγάπη του κόσμου. Θα πετάξω χωρίς δεύτερη σκέψη τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Ηταν το μεγάλο μας αγωνιστικό λάθος.

Τι θα ήθελες να βελτιωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Σε γενικές γραμμές είναι σε καλό επίπεδο. Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν καλές ομάδες και οι συνθήκες είναι αρκετά καλές. Υπάρχει πολλή δυσπιστία όμως και πολλή φασαρία για τη διαιτησία. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter