Χρ. Ντούμας για Ακρόπολη: «Καταντήσαμε αρχαιοκάπηλοι»

Χρ. Ντούμας για Ακρόπολη: «Καταντήσαμε αρχαιοκάπηλοι»

Δηκτικός ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Χρίστος Ντούμας για τα «μπετά» της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του Μανόλη Κορρέ στην Ακρόπολη.

Μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει σχεδόν σύμπασα την αρχαιολογική κοινότητα για το θράσος και την αλαζονεία με την οποία συντελείται μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Ο Χρ. Ντούμας έστειλε επιστολή στη σελίδα «Ακρόπολη SOS», στη οποία συγκεντρώνονται οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα έργα της τσιμεντένιας καταστροφής:

Έργα στην Ακρόπολη

«Υπηρετώντας στην Ακρόπολη ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων με Έφορο τον Νικόλαο Πλάτωνα, θυμάμαι τον τέως Έφορο του ιερού βράχου, ως συνταξιούχο πλέον, Γιάννη Μηλιάδη να ανεβαίνει καθημερινά ως προσκυνητής. Θυμάμαι ακόμη, λίγο αργότερα ως Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων στην Κεντρική Υπηρεσία, τους κολοσσούς Γιάννη Παπαδημητρίου (Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων), τον Χρήστο Καρούζο (Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Σέμνη Καρούζου (Έφορο των Κεραμικών Συλλογών του ίδιου Μουσείου), Μανόλη Χατζηδάκη (Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου) να αφιερώνουν μερόνυχτα ως μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η όποια απόφασή τους να μη έχει την παραμικρή επίπτωση στο μοναδικό αυτό μνημειακό συγκρότημα. Γιατί το αντιμετώπιζαν όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως διαχειριστές ενός μέρους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που σεβόμενος αυτήν την κληρονομιά αναβάθμισε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι μόνο θέτοντάς την υπό την ηγεσία υπουργών του αναστήματος ενός Κωνσταντίνου Τσάτσου, αλλά και στήριξε την συνεχή αξιοκρατική στελέχωσή της και χρηματοδότησε γενναία τα έργα της.

Συγκρίνοντας το παρελθόν με το σήμερα, φοβάμαι πως αυτήν την ασύγκριτη κληρονομιά, την καπηλευόμαστε είτε οικονομικά είτε για προβολή. Καταντήσαμε, δηλαδή, κοινοί αρχαιοκάπηλοι.

Περαστικά μας!

Χρ. Γ. Ντούμας

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ»

Είναι εξόχως σημαντική η δήλωση αυτή από έναν καθηγητή (Προϊστορικής) Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος προτού ανεβεί στην καθηγητική έδρα είχε υπηρετήσει ως έφορος αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ακρόπολη Αθηνών, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από το 1960 έως το 1980. Διετέλεσε επίσης επιμελητής των προϊστορικών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ανέλαβε τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1975 είχε τη διεύθυνση των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας στη θέση του Σπυρίδωνα Μαρινάτου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter