«Προσπάθεια να εξοβελίσουμε όποιο κρυφό ή φανερό ναζιστικό μόρφωμα εμφανιστεί»

«Προσπάθεια να εξοβελίσουμε όποιο κρυφό ή φανερό ναζιστικό μόρφωμα εμφανιστεί»

Η συμμετοχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την πλευρά των δικηγόρων πολιτικής αγωγής ήταν μοναδική εμπειρία τόσο επαγγελματικά όσο και ως πολιτική πράξη μέσω της δουλειάς που επιλέξαμε να κάνουμε.

Επρόκειτο για μια διαδικασία συναισθηματικά φορτισμένη, στην οποία θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής αποκρίθηκαν άριστα διατηρώντας εντός της αίθουσας το επίπεδο και τη δεοντολογία που απαιτούνται για μια δίκη τέτοιου μεγέθους, αντίθετα από την υπεράσπιση η οποία εκδήλωσε πολλές φορές απαράδεκτες συμπεριφορές. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές μέσα στο δικαστήριο ήταν η παραδοχή της αναξιοπιστίας των αστυνομικών ως μαρτύρων από την έδρα, γεγονός πρωτόγνωρο, μια που οι μαρτυρίες των αστυνομικών γίνονται δεκτές ως αξίωμα από τις ποινικές έδρες. Ομοίως κρατώ και τις απολογίες των κατηγορουμένων, στις οποίες επιβεβαιώθηκε πόσο δειλοί είναι οι θιασώτες της ναζιστικής ιδεολογίας. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η επίδραση που είχε η δίκη πολιτικά στην κοινωνία καθώς μέσω αυτής της δικαστικής διαδικασίας, με την δημόσια αποκάλυψη πλέον όλων των εγκλημάτων των μελών και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, κατέστη

σαφής η πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής σε μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν είχε αντιληφθεί τον ναζιστικό χαρακτήρα της λόγω της κάλυψης που της παρείχαν τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και το κράτος τα προηγούμενα χρόνια.

Η ασυλία που είχε η οργάνωση ήδη από τη δεκαετία του 1980 έπαψε το 2013 με την άσκηση της ποινικής δίωξης, όταν πλέον το κράτος με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του Ρουπακιά, που καταδείκνυε τη σύνδεση της οργάνωσης με το έγκλημα, ήταν πλέον υποχρεωμένο να πράξει αυτό που όφειλε να είχε κάνει από χρόνια.

Ζητούμενο από δω και πέρα είναι η διατήρηση του ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου που δημιουργήθηκε στην κοινωνία λόγω των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν για τη στήριξη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται προσπάθεια να εξοβελίσουμε οποιοδήποτε κρυφό ή φανερό ναζιστικό μόρφωμα εμφανιστεί. Προσδοκούμε ως πολιτική αγωγή τη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, όμως ακόμη και σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες στον δρόμο με την κοινωνία, από όπου πραγματικά επέρχονται οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου είναι δικηγόρος πολιτικής αγωγής (οικογένεια Φύσσα)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter