Χρειάζεται σχέδιο γι’ αυτούς που δοκιμάζονται

Χρειάζεται σχέδιο γι’ αυτούς που δοκιμάζονται
Φωτογραφία Αρχείου

Αν και όφειλε να είναι προετοιµασµένη, η κυβέρνηση της Ν∆ υποδέχτηκε το νέο πανδηµικό κύµα µε παλινωδίες και µε το πολιτικό κόστος να υπαγορεύει ακατανόητες αποφάσεις. Με τα κρούσµατα να αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο το ΕΣΥ αποδεκατίζεται καθηµερινά από προσωπικό, οι δυνατότητες για δωρεάν µαζικά τεστ αποτελούν ακόµη ζητούµενο, τα σχολεία θα ανοίξουν µε τα ίδια χαλαρά πρωτόκολλα και χωρίς καµία ουσιαστική προετοιµασία.

Ακόµη και σε ζητήµατα ψηφιακής ετοιµότητας, τα οποία πολυδιαφηµίζει, πιάστηκε στον ύπνο. Ενώ χιλιάδες εργαζόµενοι ήδη νοσούν –και θα νοσήσουν–, το σύστηµα Εργάνη δεχόταν µέχρι πρότινος µόνο τεστ PCR, µε αποτέλεσµα να µην αναγνωρίζεται η αναγκαία πενθήµερη άδεια, ενώ στο ψηφιακό πιστοποιητικό εµβολιασµού που έχουµε όλοι στα κινητά µας δεν υπήρξε η κατάλληλη τροποποίηση ώστε να απαγορεύεται να το χρησιµοποιεί αυτός που νοσεί.

Παράλληλα, η παρέµβαση του υπουργείου Ανάπτυξης στα φαινόµενα κερδοσκοπίας σε προστατευτικά µέσα, όπως οι µάσκες, «χάθηκε» κάπου µες στο πνεύµα των εορτών, ενώ το τελικό «πλαφόν» των 47 ευρώ που επιβλήθηκε µόνο στα τεστ PCR ήταν αποτέλεσµα παζαριού προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Παρόλο που, σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία, το κόστος των τεστ στην Ευρώπη αυξάνεται παρά µειώνεται, το Κίνηµά µας αφενός πρότεινε ανώτατες τιµές (7 ευρώ για rapid, 40 για PCR) για όσους επιλέξουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή φαρµακεία, αλλά το πιο σηµαντικό είναι ότι πρότεινε την αύξηση των δηµόσιων σηµείων, όπως κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ, ώστε οι πολίτες να µπορούν να κάνουν δωρεάν rapid και PCR τεστ, χωρίς να συνωστίζονται στις ουρές της ταλαιπωρίας και της µετάδοσης. Και µάλιστα µε διευρυµένο ωράριο, ώστε να βοηθηθούν οι εργαζόµενοι, οι γονείς κ.λπ. Μάλιστα, ενισχυτικά προς αυτό, κάθε πολίτης πρέπει να δικαιούται περισσότερα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ, για να υπάρχει η µέγιστη δυνατή ανάσχεση της µετάδοσης.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω απαιτούν τολµηρές αποφάσεις και ετοιµότητα απέναντι στα νέα δεδοµένα, µε κατάλληλη προετοιµασία για την τηλεκπαίδευση, την τηλεργασία, την ενίσχυση κρίσιµων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και του ΕΣΥ µε προσωπικό. Και βέβαια την αξιοποίηση των διαθέσιµων πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης για να καταπολεµηθεί το υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, τα χρέη και τα προβλήµατα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά, για να ενδυναµωθούν και να ενισχυθούν οι εργαζόµενοι, που έρχονται όλο και πιο κοντά στην ανεργία, την επισφάλεια, την παγίδα της φτώχειας µες στην εργασία.

Η ανάγκη για αλλαγή πορείας µες στο 2022 είναι επιτακτική, χωρίς δηµαγωγίες αλλά µε έµπρακτη συµπαράσταση και σχέδιο για όσους δοκιµαστούν. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι µαζί τους.

Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι υπεύθυνος επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter