Χρειαζόμαστε… Πράσινους

Χρειαζόμαστε… Πράσινους

Είναι φανερό πια σε πολύ κόσμο και κυρίως στους νέους ότι η κλιματική κρίση αλλάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και ταρακουνάει τα πολιτικά δεδομένα.

Από τη Γερμανία μέχρι την Κολομβία και από τη Σουηδία μέχρι τη Ροζάβα η παραδοσιακή οικολογική σκέψη συναντάει τη νέα πλανητική συνείδηση και η αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία επηρεάζει τις κατεστημένες πολιτικές.

Και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα, καθώς η συμβολική πια φιγούρα της Γκρέτα έχει εμπνεύσει αρκετούς νέους για σύμπλευση και συμμετοχή στο κίνημα της Παρασκευής. Οι μαζικές πολύχρωμες διαμαρτυρίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σαφή χαρακτηριστικά ενός κινήματος που διογκώνεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. Η αλλαγή ρητορικής των παραδοσιακών

κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος, που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές που εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τρίτο νόμο του Μέρφι για την πολιτική, όπου κάποιοι βλέπουν ένα πλήθος να πηγαίνει κάπου και μπαίνουν μπροστά. Το αν θα ενισχυθούν οι τάσεις μετάλλαξης –ή αλλαγής, αν είναι ειλικρινείς– θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ενός δυναμικού αυτόνομου πράσινου κόμματος.

Λογικά αναρωτιέται όμως κανείς:

• Η περιβαλλοντική – κλιματική ανησυχία μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη;

• Η μετακίνηση Αριστεράς και Δεξιάς μήπως μπορεί να καλύψει το κενό στην κεντρική πολιτική ατζέντα;

• Υπάρχουν οι υποκειμενικές δυνατότητες να συγκροτηθεί και στη χώρα μας ένας ενωτικός, μαζικός και αυτόνομος πράσινος πολιτικός φορέας;

Η διασπασμένη παρουσία πράσινων σχημάτων στις ευρωεκλογές

Η διασπασμένη παρουσία πράσινων σχημάτων στις ευρωεκλογές και η απουσία πράσινης εναλλακτικής στις εθνικές εκλογές επιβάλλουν την κινητοποίηση όσων με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα διακονούν το οικολογικό κίνημα

και η απουσία πράσινης εναλλακτικής στις εθνικές εκλογές επιβάλλουν την κινητοποίηση όσων με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα διακονούν το οικολογικό κίνημα. Η Πρωτοβουλία για ένα Ενωτικό Πράσινο Κόμμα φιλοδοξεί να εξελιχθούν οι Πράσινοι σε αξιόπιστο πολιτικό πόλο, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις την αυτόνομη παρουσία τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, που μπορεί να είναι και πολύ κοντά, αν η κυβέρνηση επιλέξει να εξουδετερώσει την απλή αναλογική προτού φθαρεί.

Αποτελούν κρίσιμες επιλογές η ανανέωση σε επίπεδο κεντρικών προσώπων, η ανάπτυξη ριζών στην κοινωνία, η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης στο εσωτερικό μας, η έμφαση στα οικολογικά ζητήματα που συσπειρώνουν τους πολίτες, η διακριτότητα από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η δέσμευση για πολιτική και εκλογική αυτονομία, η στήριξη των τοπικών και αυτοδιοικητικών παρεμβάσεων, η περιφερειακή συγκρότηση του εγχειρήματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter