«Χρήμα με ουρά» σε εταιρεία γιατρού, κουμπάρου του Κικίλια

«Χρήμα με ουρά» σε εταιρεία γιατρού, κουμπάρου του Κικίλια

Ο Αρμόδιος Δρίκος καρπώνεται συμβάσεις έργων του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, δημόσιων ΙΕΚ, φοιτητικών εστιών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ΕΡΓΟΣΕ

Συμβάσεις συνολικής αξίας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καρπώνεται τους τελευταίους μήνες η εταιρεία του γιατρού Αρμόδιου Δρίκου, κουμπάρου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο Αρμ. Δρίκος, γιος του πρώην δημάρχου Μάνδρας Γιώργου Δρίκου που μετείχε κατά το παρελθόν στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη ως υποψήφιος για τις εκλογές στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και έχει πληθώρα επαφών τα τελευταία χρόνια με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, έρχεται ξανά στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτήν τη φορά επειδή η εταιρεία του Δρίκος Αρμόδιος – Εμπόριο χονδρικής – λιανικής ξυλείας – επίπλων – ηλεκτρονικών υπολογιστών – ηλεκτρικών συσκευών αναλαμβάνει πληθώρα συμβάσεων κυρίως από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος. Πρόκειται για συμβάσεις που περιλαμβάνουν πλήθος έργων όπως προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, στρωμάτων και πλυντηρίου, εκπόνηση μελετών, επισκευές, συντηρήσεις ή ακόμη και προμήθεια γαντιών και μασκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μια απόλυση που την πήραν πίσω

Το όνομα του Αρμ. Δρίκου είχε έρθει στο προσκήνιο έπειτα από δημοσίευμα του Documento με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι στις 4 Μαΐου 2017 το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του «για σπουδαίο λόγο», όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση. Η σύμβαση αφορούσε την έναρξη και ολοκλήρωση της άσκησής του στην ιατρική ειδικότητα της καρδιολογίας. Ο Αρμ. Δρίκος είχε διοριστεί στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2017, προσκομίζοντας βεβαίωση του νοσοκομείου Αττικόν ότι επί δύο χρόνια είχε πραγματοποιήσει εκεί την άσκησή του ως παθολόγου.

Επειτα από έλεγχο της γνησιότητας των τίτλων το Αττικόν απάντησε στις 21 Απριλίου 2017 στο Θριάσιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίμαχο ρεπορτάζ, ότι «τα έγγραφα για τα οποία γίνεται λόγος και με τα οποία βεβαιώνεται πως ο Αρμόδιος Δρίκος έκανε την απαραίτητη άσκηση ως παθολόγος δεν είναι γνήσια. Το επίμαχο έγγραφο που βεβαιώνει ότι υπήρξε ειδίκευση παθολόγου έχει αριθμό πρωτοκόλλου 8655/Φ851/03.04.2017 και σύμφωνα με το Αττικόν “προέκυψε ότι το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν εκδόθηκε από την υπηρεσία τους”. Το νοσοκομείο Θριάσιο κάλεσε τον γιατρό Αρμόδιο Δρίκο να δώσει εξηγήσεις, αλλά οι εξηγήσεις του δεν αξιολογήθηκαν ως ικανοποιητικές και έτσι προχώρησε στην απόλυσή του…».

Τελικά η υπόθεση έληξε θετικά για τον Αρμ. Δρίκο, αφού στις 15 Μαρτίου 2018, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανακοινώθηκε ότι δύναται «να αρχίσει και να ολοκληρώσει στην ιατρική ειδικότητα της καρδιολογίας» στο Θριάσιο. Ο Αρμ. Δρίκος υπέγραψε σύμβαση με το Θριάσιο για την έναρξη της ειδίκευσής του στην ειδικότητα της καρδιολογίας στις 2 Απριλίου 2018.

Δύο καταχωρήσεις με τον ίδιο ΑΦΜ

Είναι αξιοπερίεργο αλλά σε αναζήτηση του ΑΦΜ της εταιρείας του Αρμ. Δρίκου που καρπώνεται τα επίμαχα έργα στο ΓΕΜΗ προκύπτουν δύο καταχωρήσεις. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται δύο εταιρείες Δρίκος Αρμόδιος του Γεωργίου που έχουν τον ίδιο ΑΦΜ, διαφορετικό αριθμό ΓΕΜΗ –κατά ένα ψηφίο–, διαφορετική διεύθυνση και διαφορετική έναρξη λειτουργίας. Το στοιχείο που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ατομική εταιρεία με την οποία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνάπτει τις επίμαχες συμβάσεις ανήκει στον γιατρό Αρμ. Δρίκο είναι η απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με την οποία «ανατίθεται στο φυσικό πρόσωπο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΡΙΚΟΣ» εκπόνηση μελέτης αντί 19.780 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο ΑΦΜ που αναγράφεται είναι ο ίδιος που δηλώνεται σε όλες τις επίμαχες συμβάσεις, ενώ η απόφαση κοινοποιείται προς τον Αρμ. Δρίκο, «ιατρό, ειδικευόμενο καρδιολόγο MD, MSc, PhD» στην οδό Δήμητρος 50 στην Ελευσίνα, όπου και στεγάζεται το ιατρείο του.

Η μεγαλύτερη σύμβαση που καρπώνεται η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι αξίας 294.250 ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται σε 364.870 ευρώ. Η εταιρεία κηρύχθηκε οριστική ανάδοχος του επίμαχου έργου στις 16 Ιουλίου 2020. Το επίμαχο ποσό η εταιρεία Αρμόδιος Γ. Δρίκος το λαμβάνει για το έργο «Προμήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας και συστημάτων προστασίας και ασφάλειας για τις ανάγκες των φοιτητικών – σπουδαστικών εστιών και δομών διαχειριστικής ευθύνης του ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης».

Εξι συμβάσεις σε μόνο μία μέρα

Δεν είναι το μοναδικό σημαντικό ποσό που λαμβάνει η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου. Στις 13 Απριλίου 2020 η εταιρεία Αρμόδιος Γ. Δρίκος ορίζεται οριστική ανάδοχος έξι έργων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνολικής αξίας 264.300 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η πρώτη σύμβαση εξ αυτών αφορά την προμήθεια επίπλωσης και κινητού εξοπλισμού για τις ανάγκες του αναγνωστηρίου των Νέων Εστιών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΝΕΕΜΠ). Η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου κατοχυρώθηκε ως οριστική ανάδοχος «με τιμή οικονομικής προσφοράς 59.800 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Την ίδια μέρα η επίμαχη εταιρεία ορίζεται οριστική ανάδοχος «με τιμή οικονομικής προσφοράς 59.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ» για την «προμήθεια σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνοδού εξοπλισμού». Για προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού αλλά και για τις ανάγκες των ΣΔΕ και δομών διαχειριστικής ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η εταιρεία έλαβε 59.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Επίσης την ίδια μέρα η εταιρεία έλαβε άλλα 29.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνοδού εξοπλισμού. Για την προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού αλλά και για τις ανάγκες των ΔΙΕΚ και δομών διαχειριστικής ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η εταιρεία έλαβε 29.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η εταιρεία έλαβε επίσης 24.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ για «προμήθεια γραφικής ύλης κ.ά. για τις ανάγκες εστιών και δομών».

Αναδοχή και με υπογραφή της Νίκης Κεραμέως

Η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου κρίνεται κατάλληλη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να αναλάβει πλήθος άλλων έργων: στις 5 Ιουνίου 2020 ανακηρύσσεται προσωρινή ανάδοχος για να αναλάβει μετά την οικονομική προσφορά 76.000 ευρώ που κατέθεσε το έργο της επισκευής και συντήρησης ψυκτικών εγκαταστάσεων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ). Στις 15 Μαΐου 2020 ανατίθεται στην εταιρεία αντί 3.565 ευρώ η «προμήθεια πλυντηρίου και ενός αφαλατωτή επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων του μαγειρείου στη ΣΕ Σητείας». Στις 30 Ιανουαρίου 2020 έλαβε 1.100 ευρώ για την παροχή δύο κλιματιστικών «για τις ανάγκες των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ». Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ της αναθέτει αντί 24.552 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ την «προμήθεια 200 στρωμάτων για τις ανάγκες της φοιτητικής εστίας Θεσσαλονίκης».

Στις 2 Ιουνίου 2020 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράφει απόφαση βάσει της οποίας προβλέπεται η κατανομή της χρηματοδότησης των 24.552 ευρώ στον ανάδοχο του έργου της προμήθειας των 200 στρωμάτων Δρίκο Αρμόδιο του Γεωργίου.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020 αποφασίζεται η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου να λάβει 17.300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την «προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ για τις ανάγκες του ΔΙΕΚ Λευκάδας».

Συνεργασίες και εν μέσω πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη απόφαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη δαπάνη θα καλυφθεί από το ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΕΕΚΔΒΜ). Γενικός γραμματέας της εν λόγω γενικής γραμματείας είναι ο Γιώργος Βούτσινος, ο οποίος στις 29 Ιουνίου 2020 υπέγραψε την απόφαση στελέχωσης από ελληνικής πλευράς της μεικτής ελληνογερμανικής ομάδας για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Η επιτροπή από ελληνικής πλευράς συγκροτήθηκε μεταξύ άλλων από τον Αρμ. Δρίκο ως πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Παράλληλα ο Κ. Δέρβος, ο οποίος υπογράφει ως πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πολλές από τις επίμαχες συμβάσεις που ανατίθενται στην εταιρεία του Αρμ. Δρίκου, έχει και άλλου είδους συνεργασία με τον τελευταίο. Στις 3 Φεβρουαρίου 2020 υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Αρμ. Δρίκος. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται μεταξύ άλλων στο σύμφωνο συνεργασίας, προβλέπεται «η συνεργασία των τριών φορέων σε καμπάνιες, μελέτες και έρευνες».

Η εταιρεία του Αρμ. Δρίκου αναλαμβάνει όμως έργα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύεται απόφαση βάσει της οποίας η προϊσταμένη της διεύθυνσης διοικητικών υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΓΟΣΕ ζητά να εξοφληθεί τιμολόγιο για την «πληρωμή προμήθειας αναγκαίων υλικών, προϊόντων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του Covid-19 από την εταιρεία Α. Γ. Δρίκος, εμπόριο ξυλείας, επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και αναλώσιμων, γενικό εμπόριο και κατασκευές». Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 13 Μαΐου 2020, δημοσιεύεται απόφαση βάσει της οποίας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εγκρίνει την απευθείας ανάθεση προμήθειας από την εταιρεία Α. Γ. Δρίκος γαντιών μιας χρήσης, μασκών ιατρικών αερίων, αντισηπτικών και απολυμαντικών αντί 620 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τι απαντάει ο Αρμ. Δρίκος στο Documento

Το Documento επικοινώνησε με τον Αρμόδιο Δρίκο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ατομική επιχείρηση Α. Γ. Δρίκος είναι συμφερόντων του και ότι την άνοιξε το 2015. Αναφορικά με το ότι η εταιρεία καρπώνεται πληθώρα έργων –ειδικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ– ο Αρμ. Δρίκος απάντησε ότι «είναι όλοι δημόσιοι, ανοιχτοί διαγωνισμοί, δεν παίρνει έργα μόνο αυτή η εταιρεία, παίρνουν πολλές», ενώ σε ερώτηση αν ο ίδιος γνωρίζεται με τον Κ. Δέρβο σχολίασε: «Γνωρίζομαι με πολλούς ανθρώπους σε βάση συνεργασίας, μέχρις εκεί, δεν έχω κάτι ιδιαίτερο». Σχετικά με το αν η εταιρεία έχει λάβει έργα κυρίως το 2020 δήλωσε ότι «από το 2016 και μετά έχει πολλά έργα η εταιρεία».

Ενας υπεράνω υποψίας «άριστος» της «γαλάζιας» γενιάς

Ο Αρμόδιος Δρίκος εμφανίζει ιδιαιτέρως έντονη δραστηριότητα που εκπορεύεται από την πολύχρονη θητεία του ως προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Με αυτή την ιδιότητα πραγματοποιεί συναντήσεις και εγκάρδιες επαφές με πολιτικούς, ευρωβουλευτές και υπουργούς που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της ΝΔ. Κατά το παρελθόν, όπως προκύπτει από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, τον τότε γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών –στον συνδυασμό του κατέβηκε ως υποψήφιος για τις εκλογές του συλλόγου– Γιώργο Πατούλη, ενώ συμμετείχε σε ομιλία του αρχηγού της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα «Διάλογος με ελεύθερους επαγγελματίες».

Το πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Αρμ. Δρίκος εμφανίζεται στο βιογραφικό του ως παιδί-θαύμα, αφού τελειώνει την Ιατρική το 2009 και ξεκινά ταυτόχρονα μεταπτυχιακό, διδακτορικό και φοίτηση στο Πολυτεχνείο, ενώ δηλώνει και ελεγκτής ιατρός του ΟΑΕΕ από το 2010. Οι δραστηριότητές του όμως διευρύνονται αφού από το 2009, χρονιά κατά την οποία πήρε το πτυχίο, κρίθηκε ικανός να διδάξει ως καθηγητής στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα σε πλήθος ιατρικών μαθημάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία Αρμόδιος Γ. Δρίκος για εκπόνηση μελετών, διενέργεια επισκευών και συντηρήσεων και προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, στρωμάτων, πλυντηρίου και υλικών για την αντιμετώπιση της Covid-19

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter