Χρηματιστήριο: Νέα βουτιά, λίγο πριν από τα χαμηλά έτους

Χρηματιστήριο: Νέα βουτιά, λίγο πριν από τα χαμηλά έτους

Μεγάλο ράπισμα δέχθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ K. T. Ζαμάνης μιλώντας στο documentonews.gr, πρώτος λόγος η μία ακόμα… σφαλιάρα στην αξιοπιστία και βεβαίως στους ιδιοκτήτες, μετόχους και μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων με αιχμή την κομπίνα Παπαευαγγέλου, που μέχρι προχθές είχε θητεία σε επιτελική θέση στο Δ.Σ. της Jumbo, μιας από τις αγαπημένες μετοχές των ξένων επενδυτών. Αυτό ήρθε σε συνέχεια της ήδη τρωθείσας αξιοπιστίας λόγω Folli Follie τρεις μήνες πριν. 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στους ξένους θεσμικούς επενδυτές δεν ήχησε καλά το γεγονός ότι η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, προσθέτει στον ισολογισμό της νέα assets που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του ομίλου, δηλαδή την διύλιση πετρελαίου και την εμπορία και μεταφορά καυσίμων, όπως η εξαγορά του 50%, συν μία μετοχή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες εξαιτίας των κόκκινων δανείων, αλλά και τα προβλήματα της Ιταλίας που αναβάλλουν προς το παρόν την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι κλείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει 2019, πουλάνε και βγαίνουν από το Χ.Α., μέχρι νεωτέρας. Ο γενικός δείκτης έκλεισε μιάν ανάσα πριν από τα χαμηλά έτους (σ.σ. 610 τα χαμηλά έτους), στις 619 μονάδες και πτώση 3,25%. Η δε μετοχή της Motor Oil κατέγραψε πτώση πάνω από 13% και 20% σε τρεις συνεδριάσεις. O τζίρος ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες των Eurobank και Alpha Bank έφτασαν το 7,56% και 7,12% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,85% και τη ΔΕΗ στο -3,32%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΤΕ και Τιτάν.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Grivalia, ΟΛΠ και Aegean. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσε η Coca Cola, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να κλείνουν στο +2,11% και +2,42% αντίστοιχα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter