Χρηματοδότης της ΝΔ ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Χρηματοδότης της ΝΔ ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τη ΝΟΔΕ Πειραιά, αφού βάσει νόμου απαγορεύεται κάθε είδους χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από εκδότες.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της γνωστοποίησης εκ μέρους του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βοϊδονικόλα ότι ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης πραγματοποίησε δωρεά προς τη ΝΟΔΕ Πειραιά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα ενοικίου, εξοπλισμού και ανακαίνισης γραφείων της τοπικής οργάνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία μέσω επίσημης τοποθέτησής της να θεωρεί πως η επίμαχη δωρεά είναι κάτι το φυσιολογικό και νόμιμο, εντούτοις φαίνεται πως η πραγματικότητα για ακόμη μια φορά τη διαψεύδει. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται ρητά σε νόμο ψηφισμένο από το 2002, οι εκδότες –όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης– απαγορεύεται να παρέχουν χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχή προς κόμματα και υποψήφιους βουλευτές.

Σφυρίζει κλέφτικα η ΝΔ

Πρόκειται για κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος του Τύπου, επέλεξε να χρηματοδοτήσει την τοπική οργάνωση της ΝΔ. Ερωτήματα στα οποία πλέον η κοινή γνώμη επιζητά απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τον ίδιο τον επιχειρηματία όχι μόνο για την ηθική αλλά και τη νομική διάσταση του θέματος. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαχρονικά έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος σχετικά με τις δικαστικές περιπέτειες για τις οποίες ο Βαγγ. Μαρινάκης είτε είναι εμπλεκόμενος είτε υπόδικος.

Στην υπόθεση του «Noor 1», για την οποία ο Βαγγ. Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος, η ΝΔ επέλεξε να μην αναφερθεί ποτέ στο πρόσωπο του υπόδικου επιχειρηματία. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του κόμματος και στο περίφημο νυχτερινό τηλεφώνημα του Βαγγ. Μαρινάκη προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό να ταυτίζεται πλήρως με την κίνηση Μαρινάκη λέγοντας ότι είναι δικαίωμά του να τηλεφωνεί νύχτα στο προσωπικό τηλέφωνο του υπουργού. Εκκωφαντική ήταν επίσης η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση των «στημένων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την οποία ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι υπόδικος.

Κοινός «εχθρός» για ΝΔ και Μαρινάκη αποδείχτηκε η Βασιλική Θάνου. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε την τοποθέτηση της B. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως σκανδαλώδη, μια μόλις ημέρα πριν από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να βάλει τέλος στις επιδιωκόμενες τιμολογιακές πρακτικές της εταιρείας διανομής Τύπου του Βαγγ. Μαρινάκη λόγω πιθανής παράβασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Απαγορεύεται κάθε παροχή προς κόμματα»

Στην παράγραφο 7 του νόμου 3023/2002 –αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του νόμου 4304/2014– αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Απαγορεύονται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές προς τα κόμματα ή τους συνασπισμούς από: φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών εν γένει σταθμών».

Το συγκεκριμένο νομικό εδάφιο προκαλεί ερωτήματα για την επίμαχη δωρεά, αφού μολονότι δεν προσδιορίζεται επακριβώς αν η αναφορά του νομοθέτη στα κόμματα αφορά και τις τοπικές οργανώσεις αυτών –κάτι που φαντάζει αυτονόητο–, εντούτοις η κατεύθυνση του νόμου μέσω των απαγορεύσεών του είναι σαφής: εκδότες εφημερίδων, όπως ο Βαγγ. Μαρινάκης, απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τα κόμματα, ακόμη και αν αυτό αφορά τοπική οργάνωση όπως η ΝΟΔΕ Πειραιά, καθώς για το κράτος το σύνολο των φορέων κάθε κόμματος αποτελεί ενιαία κομματική οντότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος για το κατά πόσο αυτή η δωρεά έγινε από φυσικό πρόσωπο και εφόσον έγινε προσωπικά από τον Βαγγ. Μαρινάκη, αυτήν τη δωρεά ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει στο Ε1.

Δημόσια παραδοχή ή δημόσια γκάφα;

Στο άκουσμα της είδησης ότι στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Πειραιά ο κ. Βοϊδονικόλας έσπευσε να ευχαριστήσει δημόσια τον Βαγγ. Μαρινάκη για τη δωρεά, η ΝΔ περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο κ. Βοϊδονικόλας απλώς προέβη σε «δημόσια ευχαριστήρια». Τα δημόσια ευχαριστήρια του κ. Βοϊδονικόλα, όμως, ουσιαστικά αποτελούν δημόσια γκάφα, αφού βάσει νόμου η χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας από τον εκδότη Βαγγ. Μαρινάκη απαγορεύεται.

Η ΝΔ επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει περαιτέρω στοιχεία ούτε για το ποσό της συγκεκριμένης δωρεάς ούτε για το κατά πόσο υπάρχουν περαιτέρω «οικονομικές σχέσεις» με τον Βαγγ. Μαρινάκη. Είναι αναγκαίο η ΝΔ να γνωστοποιήσει τις τραπεζικές συναλλαγές που αφορούν τη συγκεκριμένη δωρεά –καθώς και αν αυτή πραγματοποιήθηκε προσωπικά από τον Βαγγ. Μαρινάκη ή από εταιρεία συμφερόντων του–, αφού σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3023/2002 που τροποποιήθηκε από το άρθρο 7 του νόμου 4304/2014 «η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού, από το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ». Σε περίπτωση παράβασης αυτού του νομικού εδαφίου «ο χρηματοδότης τιμωρείται με ποινή φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή».

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4304/2014 «για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση που εισπράττεται από πολιτικό κόμμα και συνασπισμό κομμάτων… εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητας του καταθέτοντος προσώπου». Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση της απόδειξης είσπραξης της δωρεάς…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter