Χρήστος Τζέκος: 50 αποχρώσεις του… γκρίζου αθλητισμού

Χρήστος Τζέκος: 50 αποχρώσεις του… γκρίζου αθλητισμού

Από το σκάνδαλο με Κεντέρη – Θάνου το 2004 και τις ποινές φυλάκισης, τώρα ο διαβόητος προπονητής ζητάει την ψήφο των Αθηναίων!

«Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την Αθήνα της καρδιάς μας, την Αθήνα των σπορ» καλεί σήμερα τους δημότες της πρωτεύουσας ο «άριστος» προπονητής του σκανδάλου Θάνου – Κεντέρης Χρήστος Τζέκος.

Μέσα στην επέλαση της «αριστείας» το ειδησάριο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ο Χρήστος Τζέκος θέτει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του («αντάρτη» της Νέας Δημοκρατίας) Γιώργου Βουλγαράκη Αθήνα Και Πάλι Αθήνα. Ναι, ο Τζέκος του 2004, με τα δικαστήρια, τα τροχαία, τα μηχανάκια, τα μαντζούνια και την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια. Ο Τζέκος του Κεντέρη και της Θάνου. Τζέκος και πάλι Τζέκος.

Τα ίχνη του διαβόητου προπονητή είχαν χαθεί από τον δημόσιο βίο εδώ και οκτώ χρόνια. Η τελευταία του εμφάνιση στην ειδησεογραφία εντοπίζεται στο μακρινό 2011, όταν το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παρέδωσε πάλλευκους στην κοινωνία όσους εμπλέκονταν στο πολύκροτο σκάνδαλο της 13ης Αυγούστου 2004. Ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου, οι αυτόπτες μάρτυρες, οι γιατροί του ΚΑΤ και ο ίδιος ο Τζέκος αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, ενώ αρχικά τους είχαν επιβληθεί βαριές ποινές για «τη σκηνοθετημένη παράσταση», εννοείται με αναστολή: 31 μήνες οι δύο αθλητές, 33 ο προπονητής, 6-8 μήνες οι επτά γιατροί που υπέγραψαν τις βεβαιώσεις, 7-15 οι μάρτυρες.

Καταδίκη για σκευάσματα

Μέσα στους πανηγυρισμούς των δικαιωμένων και στο κύμα της θυμηδίας πέρασε απαρατήρητος ένας αστερίσκος: «Ο Τζέκος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για κατοχή παράνομων σκευασμάτων. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου».

Βεβαίως, ο ίδιος είχε στο παλμαρέ του και ποινή κάθειρξης επτά ετών (με αναστολή) για το αδίκημα της απάτης από το 2000, όταν –σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής– εμφανίστηκε ως εγγυητής σε μια αγοραπωλησία ύψους 58.000.000 δραχμών, τα οποία κατηγορήθηκε ότι τσέπωσε συνεταίρος του. «Εν αγνοία μου» ισχυρίστηκε ο Τζέκος. «Η συμμετοχή μου στην εταιρεία ήταν τυπική και όλα έγιναν ερήμην μου, ενώ παραιτήθηκα από το ΔΣ της εταιρείας μόλις έμαθα τι είχε συμβεί». Την αθωότητά του υπερασπίστηκε η ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ. Θάνου.

Περασμένα ξεχασμένα, θα πει κάποιος. Οπως και το σίριαλ του 2004. Αλλωστε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης θεώρησε και θεωρεί μέχρι σήμερα εθνικούς ήρωες τους αθλητές του Τζέκου, μολονότι τέθηκαν σε διετή καραντίνα από τη ΔΟΕ μεταξύ 2004-2006, εν είδει συμβιβασμού για όσα τους καταλογίζονταν (τριπλή αποφυγή ελέγχου μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες).

Αλλά πώς να ξεχαστεί εκείνη η θλιβερή μέρα; Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η Θάνου και ο Κεντέρης (ο οποίος είχε επιλεγεί για να ανάψει τη φλόγα) έγιναν άφαντοι από το Ολυμπιακό Χωριό όπου τους έψαχνε το συνεργείο της WADA για αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ. Οταν δέησαν να εμφανιστούν, σέρβιραν ένα αφήγημα που μέχρι σήμερα ακούγεται εξωφρενικό: είχαν ξεκινήσει κανονικά για το Ολυμπιακό Χωριό αλλά η μοτοσικλέτα του Κεντέρη γλίστρησε σε λάδια και έστειλε τους άμοιρους αθλητές στο ΚΑΤ. Τα κινητά τους τα είχαν κλειστά για λόγους αυτοσυγκέντρωσης. Και όποιος δεν μας πιστεύει είναι συνωμότης και ανθέλληνας.

«Ελληνες Εφιάλτες»

Η «παγκόσμια συνωμοσία» ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό αποκλεισμό των δύο πρωταθλητών. Οι Κεντέρης – Θάνου σύρθηκαν στο εδώλιο της ποινικής και αθλητικής Δικαιοσύνης, αλλά τουλάχιστον έχουν να λένε ότι ουδέποτε βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Ετσι διατήρησαν τα προνόμια που τους επιδαψίλευσε η ελληνική πολιτεία καθώς και τα μετάλλια που κατέκτησαν πριν από το 2004. Η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ αθώωσε τους Κεντέρη – Θάνου με συνοπτικές διαδικασίες τον Μάρτιο του 2005, αλλά τιμώρησε τον Τζέκο με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Παράλληλα αρχειοθετήθηκε το 2007 το σκέλος που αφορούσε τις σχέσεις του Τζέκου, των αθλητών του και πολλών άλλων με την ατιμασμένη BALCO των γκουρού της ντόπας Βίκτορ Κόντε και Πάτρικ Αρνολντ. Στην πανηγυρική δήλωση που εξέδωσαν μέσω των δικηγόρων τους οι τρεις μίλησαν για «δικαίωση» και –αλίμονο– για «υστερόβουλα κέντρα».

Ο Τζέκος έδωσε ελάχιστες συνεντεύξεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οταν έσπασε τη σιωπή του (το 2010 στο «προστατευμένο περιβάλλον» του περιοδικού «Downtown») μίλησε για «Ελληνες Εφιάλτες» και επανέλαβε τη θεωρία περί συμπαιγνίας «που ήθελε να δημιουργήσει μεγάλο θέμα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή». Ωστόσο ήταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που έστρωσε γκρίζο χαλί στους Τζέκο – Ιακώβου αναθέτοντας στο πολυσυζητημένο δίδυμο τη χάραξη της προολυμπιακής προετοιμασίας. Ο Βούλγαρος αρχιπροπονητής της άρσης βαρών Αμπατζίεφ φαίνεται ότι ήταν ο μέντορας των δύο.

Η προϊστορία στην ΑΕΚ

Λίγα χρόνια νωρίτερα (2000) ο Τζέκος είχε εκδιωχθεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον τότε προπονητή της Γιάννη Παθιακάκη έπειτα από συνεργασία ολίγων εβδομάδων, υπό νεφελώδεις συνθήκες. Ο γιατρός Λάκης Νικολάου και ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Λάκης μίλησαν για μυστηριώδεις ενέσεις και για ουσίες «όπου δεν αναγράφονταν στη συσκευασία οι φαρμακευτικές ιδιότητες».

Ο προπονητής που κάποτε υπενθύμιζε ότι ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος πιάνεται στα πράσα δηλώνει εδώ και χρόνια ότι δεν ασχολείται πια με τον αγωνιστικό αθλητισμό. «Στενοχωριέμαι που δεν είχε συνέχεια αυτό που φτιάξαμε» έλεγε το 2010. «Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την Αθήνα της καρδιάς μας, την Αθήνα των σπορ» καλεί σήμερα τους δημότες της ταλαίπωρης πρωτεύουσας. Θα έχει ενδιαφέρον η λυπητερή της κάλπης…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter