Χριστούγεννα στους Αγιους Τόπους με πόλεμο και κατοχή (Photos)

Χριστούγεννα στους Αγιους Τόπους με πόλεμο και κατοχή (Photos)
Περικυκλωμένη Βηθλεέμ με ελάχιστους να φτάνουν στην εκκλησία της Γέννησης (AP Photo/Mahmoud Illean)

Αλλες χρονιές, ειρηνικές, τέτοιες μέρες, η Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ και άλλα προσκυνήματα Χριστιανών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη γέμιζαν τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Φέτος με τον άγριο πόλεμο στη Γάζα και την ασφυκτική πίεση του Ισραήλ στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί και οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν.

Η Βηθλεέμ είναι κυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό, η πρόσβαση σε αυτήν ανοίγει και κλείνει με στρατιωτικές αποφάσεις και ακόμα και ξένοι εμποδίζονται να πάνε στο δεύτερο σημαντικότερο ναό των Χριστιανών, την Εκκλησία της Γέννησης. Τα μαγαζιά στην πόλη μόνο λίγες ώρες τη μέρα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά.

Εορτασμοί και με το νέο και με το παλιό ημερολόγιο ματαιώθηκαν, πλην των εκκλησιαστικών λειτουργιών, όπως εξηγεί ο ελληνορθόδοξος ιερέας Ισα Θαλζίεχ της Βηθλεέμ.

Οι παραδοσιακοί τεχνίτες που φτιάχνουν φάτνες και θρησκευτικά σύμβολα από ξύλο ελιάς και περιμένουν τα Χριστούγενννα να βγάλουν χρήματα φέτος υποφέρουν.

Μια εικόνα 1000 λέξεις, λένε. Η φάτνη που έστησαν μέσα στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Βηθλεέμ στέλνει τη σκέψη στη Γάζα και τα χιλιάδες νεκρά παιδιά.

Η φάτνη στη Λουθηρανική εκκλησία στη Βηθλεέμ συνδέει τα Χριστούγεννα με τη Γάζα
AP Photo/Mahmoud Illean

 

Εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ (AP Photo/Mahmoud Illean)

 

Ελάχιστοι στις εκκλησίες που αλλοτε γέμιζαν (AP Photo/Mahmoud Illean)
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter