Χριστούγεννα: Συμβουλές σε όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά…

Χριστούγεννα: Συμβουλές σε όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά…

Όσοι αγαπάτε τα γλυκά και αυτό το μήνα έχετε ένα φόβο (μπορεί και δύο) απορύθμισης των επιπέδων του σακχάρου, λόγω των γιορτινών πειρασμών που μας περιτριγυρίζουν, διαβάστε προσεχτικά τι μας προτείνει η Δρ Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη, Επιμελήτρια Α’ στο Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Π. «ΤΖΑΝΕΙΟ»:

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε όταν κάθεστε στο τραπέζι ή όταν τριγυρίζετε τους μπουφέδες:

  • Αρχίστε το γεύμα με σαλάτα, που λόγω των ινών που περιέχει, προσφέρει έντονο αίσθημα κορεσμού. Στη συνέχεια να ακολουθεί το κυρίως γεύμα με συνοδεία αλκοόλ. Σερβίρετε στο πιάτο σας τη σωστή ποσότητα επιλεγμένου με σύνεση φαγητού και μην το ξαναγεμίσετε.

  • Τα εορταστικά γεύματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κι έτσι προκαλούν πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου όχι μόνον αμέσως μετά το γεύμα, αλλά και λίγες ώρες μετά. Έτσι είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε τις λιπαρές τροφές με πιο light εκδοχές (dressing γιαουρτιού αντί για σως που περιέχει μαγιονέζα) όπως επίσης να αφαιρέστε τα λιπαρά τμήματα του κρέατος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην πρόσληψη του αλατιού, καθώς είναι ιδιαίτερα συχνή η συνύπαρξη του διαβήτη με την αρτηριακή υπέρταση.

  • Τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών (μελομακάρονα- κουραμπιέδες) περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως καρύδια, αμύγδαλα, μέλι, κανέλα, ελαιόλαδο κ. α. και λιγότερο λίπος, αλλά και αρκετή ποσότητα υδατανθράκων που απορυθμίζουν το σάκχαρο (αλεύρι, ζάχαρη, μέλι). Μία υγιεινή επιλογή είναι η αντικατάστασή τους με φρούτα και η προτίμηση γλυκών με γλυκαντικές ουσίες τύπου στέβια. Όταν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, επειδή η επιθυμία μπορεί να είναι ολισθηρή, ας μην ξεχνάμε το θερμιδικό φορτίο των γλυκών των Χριστουγέννων. Περίπου 160 θερμίδες ο μέτριος κουραμπιές με 20 γρ. υδατάνθρακες, και 200 θερμίδες το μελομακάρονο με 22 γρ. υδατάνθρακες. Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινή εκδοχή, καθώς δεν περιέχουν κεκορεσμένα λίπη.

  • Όσον αφορά το αλκοόλ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες και παρατεταμένες υπογλυκαιμίες. Κάτι άλλο που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η άσκηση κατά την διάρκεια του μήνα που διανύουμε, με στόχο τα 150 λεπτά την εβδομάδα. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η θερμιδική κατανάλωση μέσα από την άσκηση δύσκολα εξισορροπεί την υψηλή θερμιδική πρόσληψη των εορτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter