Χριστούγεννα χωρίς περιοριστικά μέτρα – Οι κίνδυνοι από τις ιογενείς λοιμώξεις

Χριστούγεννα χωρίς περιοριστικά μέτρα – Οι κίνδυνοι από τις ιογενείς λοιμώξεις

Χριστούγεννα χωρίς περιοριστικά μέτρα θα γιορτάσουμε φέτος, αλλά με αυξημένη προσοχή, τήρηση των γνωστών, πλέον, μέτρων προστασίας και υιοθέτηση συμπεριφορών ασφάλειας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) βρίσκονται σε έξαρση.

Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά, η λοίμωξη Covid-19 παραμένει σε σταθερότητα ως προς τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV είναι σταθερή, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των περιστατικών κατά τις γιορτές

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. «Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Εκτιμά επίσης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων.

Μέτρα αποφυγής έκθεσης στους ιούς και προστασίας των ευάλωτων

Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ο ένας μεταδίδει στον άλλο».

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας», εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, «ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι», χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν. Επίσης χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter