Δίπλα στους πολύχρωμους πάγκους, στα καφάσια και στα φορτηγά της Λαχαναγοράς του Ρέντη λαμβάνει χώρα μια σημαντική πρωτοβουλία που ενώνει 23 περιοχές της Ελλάδας.
Ένας από τους πιο ωραίους δρόμους να κατανοήσει κανείς την καθημερινότητα και την ιστορία περνάει από το στομάχι. Ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ ήταν ο πρώτος διδάξας και του οφείλουμε πολλά για τον τρόπο που μας έμαθε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το πιάτο μας. Το τι τρώμε και πώς το τρώμε είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος των τροφών που περνούν από το πιάτο μας αποτελεί πλέον μέρος μιας ανεξέλεγκτης βιομηχανίας έχει μεγάλη αξία η επιστροφή στους μικρούς παραγωγούς και στα προϊόντα τους. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το «Plato’s plate» που εμπλουτίζει με γεύσεις και χρώματα τη Λαχαναγορά του Ρέντη καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης που είναι αφιερωμένη στις γεύσεις, στην παράδοση και στις νέες προοπτικές της ελληνικής κουζίνας λαμβάνουν μέρος παραγωγοί από 23 περιοχές όλης της Ελλάδας.
Έως το τέλος του μήνα, τα Σαββατοκύριακα οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν τον χώρο του Open Farm Agora, στην Πτέρυγα Καταναλωτή της Λαχαναγοράς του Ρέντη, και να απολαύσει γεύσεις από διαφορετικές ενότητες περιοχών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στις περιοχές της νότιας Ελλάδας, ενώ ακολουθούν οι περιοχές της κεντρικής Ελλάδας (10 και 11/5) και της βόρειας Ελλάδας (17 και 18/5). Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουν τις γαστρονομικές ταυτότητες των περιοχών και να συμμετάσχουν σε μαγειρικά εργαστήρια, διαδραστικές παρουσιάσεις και πολιτιστικά αφιερώματα. Οι εγγραφές για τα εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό και δυνατότητα δωρεάν κράτησης, πραγματοποιούνται στο openfarm.gr/platos-plate-events.
Η διοργάνωση κορυφώνεται το διήμερο 30 και 31/5 με το Διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, στο Συνεδριακό κέντρο της Λαχαναγοράς Ρέντη. Η πρώτη ημέρα επικεντρώνεται στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, τη σύνδεσή τους με τη γαστρονομία και τον ρόλο τους στην τουριστική εμπειρία. Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ», με έμφαση στις καλές πρακτικές και τη δικτύωση των περιοχών. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με ένα σύγχρονο συμπόσιο-ύμνο στην ελληνική γαστροσοφία.